Dom » Nieruchomość

Wolimy mieszkać poza miastem - Wielkopolanie wybierają przedmieścia.

Polacy coraz częściej uciekają z zatłoczonych miast na tereny wiejskie wynika z opublikowanego w czerwcu tego roku raportu GUS. W ostatnim roku na tereny podmiejskie i wiejskie przeniosło się 244 tys. osób. o 35,3 tys. więcej niż ze wsi do miast. Ludzie wyprowadzają się z miast z powodu uciążliwości życia w aglomeracji tj.  hałasu, korków, a także ze względu na sytuację panującą na rynku mieszkaniowym. Ceny nieruchomości na obszarach podmiejskich są znacznie atrakcyjniejsze.

Już 40 proc. mieszkańców kraju mieszka na terenach wiejskich, wynika z najnowszego raportu o strukturze ludności opublikowanego Główny Urząd Statystyczny. W Wielkopolsce 1,5 mln osób mieszka na prowincji, to tylko 400 tys. mniej niż ludności miast w tym województwie. Większość podejmuje decyzję o przeprowadzce ze względu na zbyt szybkie tempo życia w mieście, oraz miejskie zanieczyszczenia. Migrantów do przeprowadzki zachęca także bliskość terenów zielonych, spokojna, cicha okolica, większa intymność czy zdrowsze powietrze. Często decyzja zamieszkaniu na wsi zapada ze względu na tańsze koszty zakupu własnej nieruchomości.

Przyczyną migracji jest również poprawiająca się jakość życia na przedmieściach. Dobra infrastruktura z miastem, nowoczesne szkoły, place zabaw, ciekawa oferta deweloperów przyciągają nowych mieszkańców. Gmina Dopiewo jest jedną z najbardziej dynamicznie rozwijających się gmin. Przyrost mieszkań w latach 2001- 2011 wyniósł aż 73 proc. Na początku roku liczba mieszkańców przekroczyła 20 tys. osób.  Wzrost ten jest spowodowany dużą aktywnością spółki Linea, która od ponad 10 lat projektuje i buduje osiedla Leśna Polana i Osada Leśna w Dąbrówce.

Mamy świadomość, że nasza aktywność inwestycyjna przyczynia się do powiększenia liczby mieszkańców gminy. Dlatego wspieramy rozwój infrastruktury społecznej w regionie. Przekazaliśmy nieodpłatnie gminie Dopiewo tereny pod budowę szkoły podstawowej w Dąbrówce oraz kościoła wraz z projektami tych obiektów. Wspieramy wiele inicjatyw kulturalnych i sportowych które odbywają się na terenie Dąbrówki. Dzięki takiemu podejściu do inwestycji nas klienci wiedzą, że kupując u nas nieruchomość mają zapewniony dostęp do atrakcyjnej infrastruktury rekreacyjnej - tłumaczy Adam Wędrychowicz ze spółki Linea.

Na mieszkanie poza miastem decydują się rodziny z małymi dziećmi, osoby starsze, ale przede wszystkim osoby młode w wieku 20 – 34 lat, które stanowią największy procent mieszkańców terenów wiejskich. Najczęściej są to osoby, które szukają swojego pierwszego M i, ze względu na ograniczone możliwości kredytowe, atrakcyjnych cen nieruchomości.  Obecnie za metr kw. mieszkania w Poznaniu trzeba zapłacić średnio 5 – 6 tys. złotych, czyli kupno 60 metrowego mieszkania to koszt średnio 300 tys. złotych. Ceny nieruchomości na peryferiach zaczynają się od 3,5 – 4 tys. za metr kwadratowy. Za 300 tys. złotych deweloperzy oferują mieszkania o powierzchniach powyżej 70 metrów kw., czyli aż o 10 metrów więcej niż w przypadku nieruchomości zlokalizowanej w mieście. Dodatkowo w przypadku mieszkań poza miastem kupujący mogą liczyć na mieszkanie z własnym ogrodem.  Za niewiele ponad 400 tysięcy można natomiast stać się właścicielem 100m2 domu w Dąbrówce - Leśnej Polanie. To cena nieosiągalna dla podobnych inwestycji w centrum miasta.

Tendencję do przenoszenia się na tereny podmiejskie obserwujemy już od kilkunastu lat i według specjalistów trend ten będzie się utrzymywał. Szybki rozwój regionów wiejskich,  infrastruktury ułatwiającej dojazd do miast, niższe koszty życia i kupna nieruchomości sprawiają, że zwolenników przedmieść jest coraz więcej.

AlicjaDahlke