Gospodarka » Maszyny

Wózki widłowe Nissan

Czołowy producent wózków widłowych na świecie, posiada fabryki w Japonii, USA, Holandii i Hiszpanii. Obroty Nissan Forklift wynoszą blisko 800 milionów Euro rocznie. Firma Sprzedaje ponad 40 tys. wózków widłowych z tego jedną czwartą w Europie. Pierwszy wózek widłowy zjeżdża z taśmy w sierpniu 1957r

Firma Nissan podjęła pierwsze kroki w produkcji wózków widłowych w 1957 roku. Od 1965 r. firma rozpoczęła swoją działalność poza Japonią, początkowo w USA, a od 1967 również w Europie. Obecnie Nissan posiada własne zakłady produkcji wózków widłowych w Japonii, Hiszpanii, Szwecji i USA. Nissan sprzedaje wózki widłowe i usługi z wiązane z branżą w ponad 75 krajach na całym świecie. Wielkość produkcji wózków widłowych stale wzrasta w poszczególnych zakładach. Nissan do produkcji wózków widłowych używa wyłącznie własnych silników, dobra renoma silników Nissana znana jest na całym świecie. Obecność na rynkach lokalnych w danym regionie pozwala Nissan Forklifts na rozwój i wytwarzanie prodktów, które dokładniej spełniają potrzeby użytkowników konkretnego regionu.. Jednocześnie Nissan zapewnia krótkie terminy dostaw, elastyczny system produkcji i na najwyższym poziomie usługi na całym świecie. Wózki widłowe Nissan należą do najlepszych maszyn na świecie. Nissan produkuje całą gamę wózków widłowych:

• wózki widłowe elektryczne,
  • wózki widłowe spalinowe oraz
  • wózki widłowe magazynowe.

Nowy wózek widłowy serii GX firmy Nissan jest odzwierciedleniem nieustającej pracy wykonywanej przez firmę w celu zaprojektowania i wytworzenia wyrobu o jak największej wartości. Spełnienie, a nawet przekroczenie coraz ostrzejszych przepisów dotyczących emisji spalin wprowadzonych przez Unię Europejską i Stany Zjednoczone sprawia, że wózki widłowe firmy Nissan stały się niekwestionowanym liderem w zakresie ekologicznie czystych silników. W połączeniu z tradycyjnie już wytrzymałą i niezawodną konstrukcją, sprawia, że właściciel wózka widłowego firmy Nissan serii GX, będzie mógł przeznaczyć więcej czasu na pracę, a mniej na konserwacje i naprawy. Firma Nissan Forklift posiada prawie 30 letnią historię budowy czterotonowych wózków widłowych.W roku 1980 firma Nissan wprowadziła na rynek F03, model pierwszej generacji, pierwszy wózek widłowy w grupie czterotonowych wózków. W roku 1988 firma Nissan wprowadziła F03 model drugiej generacji, wraz z innymi silnikami i zmianami oprzyrządowania. W roku 1998 wprowadzono trzecią generację wózka F03 wraz z dodatkowym modelem i dwubiegową skrzynią biegów.
W roku 2001, firma Nissan wprowadziła na rynek model FX4 jako wyrób OEM w kooperacji z Mitsubishi Heavy Industries. W roku 2008 firma Nissan wprowadza zupełnie nowy model - Serię GX. Zaprojektowaną i wytwarzaną samodzielnie przez firmę Nissan w japońskich fabrykach koncernu.

kraskairena