Gospodarka » Maszyny

Wózki widłowe - outsourcing

Przedsiębiorstwa, które chcą pozyskać wózki widłowe do swojej działalności coraz częściej rezygnują z ich zakupu i wybierają outsourcing. Sposób ten zyskuje w ostatnich latach na popularności. Korzyści są oczywiste; wymiana lub pozyskanie floty wózków widłowych i przewidywalność budżetu.

Nowości technologiczne dostępne dla każdego. Wózki widłowe są w przedsiębiorstwach niezbędnymi narzędziami pracy. Zakup nowych maszyn wiąże się z poniesieniem znacznych kosztów. Firmy często stoją przed dylematem. Z jednej strony chcą posiadać najnowsze rozwiązania w zakresie technologii transportu wewnętrznego, a z drugiej strony nie chcą angażować znacznych środków na takie inwestycję. Outsourcing wózków widłowych jest dlatego idealnym rozwiązaniem. Przedsiębiorstwo posiada pełny dostęp do nowych technologii bez potrzeby zakupu nowej floty wózków widłowych, a więc bez potrzeby inwestowania znacznych środków własnych. Firma, która zdecyduje się na skorzystanie z takiej oferty ponosi z góry ustalone comiesięczne koszty eksploatacji i użytkowania wózków widłowych. Nie zamraża również kapitału w tracącym na wartości parku maszynowym. Dostawcy wózków widłowych oferują tzw. usługi „full service" czyli outsourcing wózka widłowego wraz z jego serwisem, dzięki czemu najemca w przypadku awarii maszyny nie ponosi dodatkowych kosztów związanych z naprawą. Outsourcing wózków widłowych wpisuje się więc w koncepcję optymalizacji kosztów, ponieważ pozwala na precyzyjne oszacowanie nakładów na eksploatację i użytkowanie maszyn. Wózki widłowe pozyskane w ten sposób do doskonałe rozwiązanie dla nowych firm. Oferta wynajmu floty wózków widłowych nieustannie jest ulepszana i na rynku znaleźć można usługę wypożyczenia wózka wraz z operatorem, dzięki czemu klienci mają możliwość wyeliminowania ryzyka związanego nie tylko z inwestycją w sprzęt, ale także z zatrudnieniem operatora. Usługa ta zazwyczaj dotyczy nie tylko sprzętu wraz z personelem, lecz także obejmuje obsługę serwisową i ubezpieczenie. Dla zainteresowanych wynajmem tylko maszyn producenci organizują szkolenia z obsługi wózków widłowych. W ofertach wynajmu usługa zawiera poza wynajmem zawiera również cykliczne przeglądy kontrolne, naprawy uszkodzeń podczas użytkowania, dostawę części zamiennych czy nawet dostawę wózka zamiennego w przypadku długotrwałej awarii. W ofercie wynajmu oprócz nowych wózków znaleźć można również używane. Decydując się na ten rodzaj współpracy, każdy klient otrzymuje gwarancję, że sprzęt, który mu powierzono został poddany przeglądowi technicznemu oraz pełnemu remontowi. Dla potwierdzenia jakości produktu z rynku wtórnego producenci - po przeprowadzeniu ich renowacji - nadają używanym pojazdom certyfikaty. Ponadto każdy wózek, który dostępny jest w ofercie wynajmu posiada aktualne badania Urzędu Dozoru Technicznego. Klient, który zainteresowany jest wynajmem używanego sprzętu ma do wyboru kilka klas wózków w zależności od ich stanu technicznego i powłoki lakierniczej, roku jego produkcji oraz akumulatora. Także w przypadku maszyn używanych, klient otrzymuje wózek widłowy poddany kompleksowemu procesowi odnowienia. Wynajem wózków widłowych to nie tylko dostęp do nowoczesnego parku maszyn. To rozwiązanie ma również wiele innych atutów finansowych dla przedsiębiorstwa. Część finansowania oraz wypożyczania wózków stanowi koszt podatkowy dla firmy. W tym modelu współpracy klient nie musi wykupywać sprzętu po zakończeniu wynajmu. Ponadto jest podpisywana jedna umowa z dostawcą, ponieważ nie pośredniczy w niej żadna instytucja finansowa (banki), dzięki czemu nie ponosimy dodatkowych opłat w postaci prowizji.

kraskairena