Firma » Finanse

Wrzesień to stabilizacja złotego

Nie powinno być szoku, skoku kursów i dużych zmian notowań złotego. Nasza waluta cały czas jest mocna. Jak prognozują analitycy wrzesień nie powinien przynieść zmian.

- Złoty cały czas jest mocny. Ta tendencja utrzymuje się już 7-9 miesięcy i nie pojawiają się sygnały, które wskazywały by na zmianę sytuacji  – mówi newsrm.tv Marek Rogalski, główny analityk walutowy Domu Maklerskiego Banku Ochrony Środowiska S.A i wyjaśnia – Dane, które napływają z naszej gospodarki są obiecujące. Widzimy też postępujące ożywienie w strefie euro i sentyment wokół rynków wschodzących. Dopóki dolar na świecie będzie słaby dopóty rynki wschodzące będą utrzymywały się na fali.

Jak ocenia analityk osłabić naszą walutę mogły by zmiany na parze EUR/USD, np. gdyby rynek uwierzył, że Fed podniesie stopy procentowe. Obecnie Fed mówił o trzech podwyżkach do roku, natomiast rynek oczekuje, że do nich nie dojdzie. Jak przewiduje Marek Rogalski wrzesień upłynie pod znakiem stabilizacji złotego. Ważny poziom dla rynku to 3,52 na dolarze, 4,23 na euro i 3,70 za franka.

Serwis_Newsrm.tv