Gospodarka » Żywność
Wyjątkowe herbaty
Jest wiele herbat na świecie tych popularnych i tych mniej znanych. Tradycja picia herbaty jest znana od tysięcy lat i nadal nie słabnie, a wręcz jeszcze bardziej zyskuje na popularności.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Przeczytaj również
Najpopularniejsza jest herbata czarna. Jej zdrowsza wersja - herbata zielona - uwielbiana jest przez osoby prowadzące zdrowy tryb życia. Obie są bardzo popularne i ogólnodostępne. Jednak na świecie jest o wiele więcej herbat, mniej znanych aczkolwiek równie smacznych. Jakie to herbaty?
Rześka yerba
Jest to napój, który powstaje z wysuszonych liści ostrokrzewu paragwajskiego. Herbata niezwykle popularna w krajach Ameryki Południowej. Tam też jest uprawiana. Spożywana od dawna już przez plemiona Guarani. Po przybyciu misjonarzy została rozpowszechniona także w Europie.
Ze względu na spore rozmiary ostrokrzewu. Z którego otrzymuje się herbatę, jest on przycinany co roku, aby ułatwić zbieranie liści. Od momentu posadzenia musi upłynąć co najmniej 4 lata, aby zebrać liście. Są one traktowane wysoką temperaturą przez krótki czas, a następnie suszone.
Yerba mate to same superlatywy. Bogata ilość witamin i mikroelementów sprawia, że jest zdrowa. Co więcej, ma działanie pobudzające jak kawa, ale w przeciwieństwie do niej nie uzależnia. Ma zbawienny wpływa na funkcjonowanie organizmu. Poprawia samopoczucie i rozjaśnia umysł.
W Polsce też zdobywa grono miłośników. Jednym z bardziej znanych amatorów tego naparu jest Wojciech Cejrowski.
Jeśli chodzi o yerba mate sklep spożywczy na osiedlu niekoniecznie jest miejscem,w którym będzie można ją kupić. Co innego internet, gdzie sklepów oferujących mate jest pod dostatkiem
Herbata niebieska
Jest to napój pochodzący z Chin, a dokładnie regionów Fujian i Guagdong. Herbata oolong swój niebieski kolor zawdzięcza procesowi półfermentacji. Na początku liście są suszone i umieszczane w koszach z wikliny. Od czasu do czasu potrząsa się je, żeby wykruszyć ich końcówki. Sprzyja to procesowi fermentacji. Następnie poddaje się je suszeniu w wysokich temperaturach.
Ciekawostką jest fakt, że można uzyskiwać różny smak dzięki zmianie temperatury. Herbata charakteryzuje się nie tylko ciekawą barwą, ale przyjemnym aromatem. Podobnie jak mate, zaparza się ja wielokrotnie przez co zyskuje na smaku.
Herbata oolong jest znana przede wszystkim z tego, że przyspiesza przemianę materii, a także zawiera silne przeciwutleniacze zwalczające wolne rodniki. Bogata oferta sklepów internetowych sprawia,że można ją nabyć bez problemu.
Herbata żółta
Inaczej jest z herbatą żółtą. Produkowana jest w małych ilościach dlatego trudno ją kupić. Wpływa to także na jej cenę. Jednak nawet bardzo drogie, nie zniechęcą koneserów tego napoju. Herbata poddawana jest tzw. fermentacji nieenzymatycznej.
Występuje kilka rodzajów białej herbaty, ale różnią się one tylko długością fermentacji liści. Kolor bladożółty w filiżance może być postrzegany jak delikatny róż. Herbata ma świeży smak i przyjemny aromat.
Co więcej, w przypadku mniejszej ilości suszu w filiżance można uzyskać miodowy posmak. Więcej listków sprawi, że herbata nabierze smaku lekkiej goryczki.
Małe ilości teiny sprawiają, że może być pita przed snem. Podobnie jak reszta herbat, nie tylko reguluje metabolizm, ale ma także działanie oczyszczające. Ponadto picie herbaty żółtej doskonale odpręża i relaksuje.
Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.
Nadesłał:
s4ww
|
Komentarze (0)