Firma » Finanse

Wzrasta oprocentowanie obligacji skarbowych

Po decyzji RPP o podniesieniu stóp procentowych rząd zdecydował się na zmianę zyskowności obligacji skarbowych. Ministerstwo Finansów podniosło ich oprocentowanie średnio o 0,5 pkt procentowego.

Jest to pierwsza taka zmiana od wiosny 2009 roku kiedy to podwyżka wyniosła 0,75 pkt procentowego. Podobnie jak w tamtym okresie zmiana dokonana została na skutek podwyżki stóp procentowych dokonanej przez Radę Polityki Pieniężnej.

To bardzo dobra wiadomość dla wszystkich zainteresowanych zakupem najbezpieczniejszych instrumentów na polskim rynku finansowym. Podwyżki będą dotyczyły obligacji o różnych terminach zapadalności:

• oprocentowanie obligacji dwuletnich wzrośnie o 0,5 pkt proc z dotychczasowych 4% do 4,5% w skali roku
  • obligacje czteroletnie dadzą zysk na poziomie 5% w pierwszym rocznym okresie ich kapitalizacji
  • nieznane są natomiast stawki oprocentowania rządowych papierów trzy i dziesięcioletnich

Do tej pory rządowe obligacje były zdecydowanie mniej zyskowne od wielu produktów bankowych. Banki w tym okresie proponowały lokaty oprocentowane średnio na 5-6% w skali roku. Przekładało się to strukturę sprzedaży tych dwóch instrumentów. Wiele wskazuje na to, iż w dalszym ciągu klienci indywidualni nie będą zbytnio zainteresowani kupnem obligacji rządowych, w sytuacji kiedy banki oferują im możliwośc uzyskania większej stopy zwrotu przy inwestycjach w lokaty terminowe.

abtarasew1