Firma » Biznes

Xstrata z rozwiązaniami telepresence firmy Polycom

Globalny koncern wydobywczy wykorzystuje systemy wideokonferencyjne Polycom w celu zwiększenia wydajności pracy.

Firma wydobywcza Xstrata podjęła decyzję o wdrożeniu rozwiązań telepresence HD firmy Polycom, światowego lidera  rozwiązań telepresence i komunikacji audiowizualnej, w celu zwiększenia wydajności komunikacji wewnętrznej w firmie.

Firma Xstrata, która zatrudnia 40 000 pracowników w różnych lokalizacjach na całym świecie, czasami z dala od cywilizacji, wdrożyła rozwiązanie telepresence Polycom do współpracy „twarzą w twarz" pomiędzy rozproszonymi pracownikami, co pozwoliło znacznie ograniczyć podróże służbowe i poprawiło wydajność operacyjną. Rozwiązania Polycom poprawiły również równowagę pomiędzy pracą a życiem pracowników jak również ograniczyły wpływ działalności firmy na środowisko. Personel i kierownictwo  Xstrata szybko zaczęli używać systemów  wideokonferencyjnych, a inwestycja zwróciła się w ciągu kilku miesięcy.

Oprócz wielu innych aplikacji, Xstrata wykorzystuje komunikację wizualną podczas spotkań dotyczących budżetu organizowanych pomiędzy ośmioma różnymi lokalizacjami na całym świecie. Dzięki aplikacji wideo, firma może zaoszczędzić 60 000 USD na samych przelotach i kosztach podróży służbowych  niezbędnych do zorganizowania jednego spotkania.

Wdrożone rozwiązania obejmują Polycom HDX 4000, biurkowe rozwiązanie telepresence oferujące znakomite funkcje konferencyjne, HDX 9000 rozwiązanie telepresence do zastosowań w salach konferencyjnych zapewniające aplikacje wideo, głosowe i współdzielenie treści jakości HD, jak również RMX 2000, wielokrotnie nagradzaną wielopunktową platformę infrastruktury konferencyjnej umożliwiającą wielopunktowe konferencje jak również ujednoliconą komunikację audiowizualną w jakości full HD.

Jason Wilkins, dyrektor do spraw informacji w Xstrata powiedział: „Decyzja dotycząca wdrożenia systemu wideokonferencyjnego nie opierała się jedynie na zastosowaniu wysokiej rozdzielczości czy najnowszej technologii. Chodziło nam raczej o samych pracowników i zaoferowanie im zupełnie nowego doświadczenia komunikacyjnego - wideokonferencji o wysokiej jakości, która może zastąpić kosztowne spotkania osobiste. Rozwiązanie firmy Polycom znakomicie się do tego nadaje."

Steve Leyland, dyrektor generalny na Europę, Bliski Wschódi Afrykę (region EMEA), Polycom powiedział:  "Nasze rozwiązania wpłynęły na równowagę pomiędzy pracą a życiem personelu Xstrata, a inwestycja w systemy Polycom zwróciła się bardzo szybko. Cieszymy się z tego i wierzymy, że długotrwała współpraca pomiędzy naszymi firmami pozwoli Xstrata jak najlepiej wykorzystać sieć i rozwiązanie telepresence teraz i w przyszłości."

Użyteczne linki:

Tagi / Słowa kluczowe:

Polycom, Xstrata, HDX, CMA, RMX, VBP, ujednolicona komunikacja, współpraca, wideo, telepresence

Xstrata, firma z siedzibą w Zug, w Szwajcarii zajmuje wiodącą pozycję na siedmiu największych rynkach towarowych: miedzi, węgla energetycznego, grzewczego, żelazobetonu, niklu, wanadu i cynku oraz rozwija działalność na rynku metali z grupy platynowców, złota, kobaltu, ołowiu i srebra, posiada zakłady recyklingowe oraz oferuje produkty technologiczne. Działania i projekty Grupy obejmują 19 krajów. Więcej informacji pod adresem http://www.xstrata.com/.

Polycom, Inc. (NASDAQ: PLCM) jest światowym liderem w zakresie rozwiązań ujednoliconej  komunikacji. Urządzenia wideokonferencyjne Polycom umożliwiają pracownikom rozproszonym w terenie bardziej efektywną komunikację. Systemy teleobecności firmy Polycom, przenośne lub stacjonarne  zapewniają transmisję głosu i obrazu wysokiej rozdzielczości, dzięki czemu ludzie mogą komunikować się bezpośrednio z ich stanowiska pracy,  sali operacyjnej, hali produkcyjnej, sali konferencyjnej, bez konieczności podróżowania na duże odległości i przenoszenia się z miejsca na miejsce. Firma powstała w roku 1990 w Kalifornii. Działa w większości krajów świata. Od 1996 roku jest notowana na giełdzie w Nowym Jorku. W roku 2008 firma odnotowała 15% wzrost przychodów, które łącznie wyniosły 1,1 mld USD, zaś zysk netto 130,4 mln USD. Na polskim rynku Polycom sprzedaje swoje systemy audio i video konferencyjne za pośrednictwem  partnerów i dystrybutorów m.in. Veracomp i NETIN. Więcej informacji dostępne na stronie www.polycom.pl.

Ewa Nowak