Technologie » Internet

Z kamerą po mapie

Warunki panujące na stokach narciarskich, auto na parkingu czy ruch w centrum miasta – to tylko niektóre z obrazów, jakie już teraz można na bieżąco śledzić wykorzystując podgląd z prawie 500 kamer online umieszczonych na internetowej mapie Polski dostarczanej przez Spółkę Emapa z Łodzi - www.emapi.

Obszerna baza kamer umieszczonych w najciekawszych miejscach całego kraju nie tylko zwiększa bezpieczeństwo podróżowania, ale sprawia, że praca z mapą do czysta przyjemność!

Z kamerą na drodze

Ogromną część bazy kamer stanowią urządzenia umieszczone na drogach - w miejscach zarówno najbardziej ruchliwych i niebezpiecznych, jak i tych mniej uczęszczanych przez kierowców. Stały monitoring natężenia ruchu pozwoli umiejętnie zaplanować podróż, tak aby uniknąć wyjątkowo zagęszczonych odcinków. Wybierając drogi o większej płynności ruchu oszczędzamy nie tylko czas, ale i stres związany z niepotrzebnym staniem w korkach. Obraz z kamer pokaże nam również miejsca, w których w danej chwili przeprowadzane są remonty dróg czy zdarzył się tamujący ruch wypadek. Planowanie trasy stanie się bardziej świadome, a dotarcie do celu szybsze i przyjemniejsze. Bieżące monitorowanie sytuacji na drodze może być nieocenionym atrybutem również dla kierowców zawodowych oraz zatrudniających ich firm transportowych, dla których punktualność i niezawodność dostaw jest kluczowym czynnikiem sukcesu w branży.

Z kamerą po mieście

Już nie trzeba jechać setki kilometrów do interesującego nas miasta, aby dowiedzieć się jak wygląda jego centrum, ciekawsze uliczki czy obiekty. Dzięki kamerom zainstalowanym w obrębie polskich miast i miejscowości zyskujemy możliwość wirtualnego spaceru o każdej porze dnia i nocy bez względu na pogodę i panujące warunki atmosferyczne. W każdej chwili możemy „podejrzeć" ilu turystów jest w centrum Krakowa czy podziwiać panoramę Wrocławia. Nowa funkcja na www.emapi.pl pozwoli nam tak zaplanować spacer, aby uniknąć najbardziej zatłoczonych miejsc lub wręcz przeciwnie - znaleźć się tam, gdzie dużo się dzieje, jak choćby festiwale, pikniki czy inne imprezy uliczne. Wiele z kamer umieszczonych jest na osiedlach mieszkaniowych, dzięki czemu możemy „doglądać" bawiącego się w piaskownicy dziecka czy „mieć oko" na zaparkowane przed blokiem auto. Kamery w centrum i na obrzeżach miast z pewnością zwiększają bezpieczeństwo na ulicach, a pracę z mapą czynią ciekawą i atrakcyjną.

Z kamerą na wakacje

Wybierając się w góry czy nad morze nie musimy już nerwowo wysłuchiwać kolejnych zaprzeczających jedna drugiej prognoz pogodowych. Wystarczy wejść na www.emapi.pl i na żywo zaobserwować ilość śniegu na interesującym nas stoku czy w jego pobliżu, sprawdzając tym samym warunki dla narciarzy. Żadna, nawet najdokładniejsza z prognoz nie zastąpi obrazu, który widzimy „na własne oczy".
Niektóre z kamer umieszczone są w kurortach nadmorskich, na plażach czy w portach. Daje nam to nie tylko możliwość sprawdzenia warunków pogodowych w danej chwili, ale także, co często staje się ważna determinantą wyboru destynacji - stopnień zaludnienia. Wcześniejsze sprawdzenie sytuacji panującej w interesującej nas miejscowości zwiększy prawdopodobieństwo właściwych wyborów a tym samym nasze zadowolenie z planowanych wakacji.

Dodaj kamerę

Dzięki możliwości dodawania kolejnych obrazów, każdy z Użytkowników będący właścicielem kamery zainstalowanej w interesującej lokalizacji może zgłosić propozycję umieszczenia jej na stronach portalu Spółki Emapa i dzielić się jej zawartością z innymi Internautami. Przyczynia się tym samym do promocji swojego miasta i regionu wśród całej rzeszy odwiedzających każdego dnia portal www.emapi.pl.
Opcja dodawania kamer stanowi wyjątkowo cenny atrybut dla właścicieli hoteli, restauracji czy firm funkcjonujących głównie dzięki turystom. Prezentując swój obiekt i warunki w nim panujące na stronach popularnego lokalizatora przedsiębiorcy zyskują tym samym dodatkowe źródło bezpłatnej promocji, a także setki potencjalnych Klientów! Już teraz sprawdź czy w pobliżu Twojego miejsca zamieszkania znajduje się któraś z naszych kamer. Zobacz jak działa mechanizm dodawania kamer na www.emapi.pl!

Marcin Maroszek