Rozrywka i wypoczynek » Przyroda

Zabiegi chemiczne uszkadzające polską ziemię

Zabiegi chemiczne uszkadzające polską ziemię
Zobacz więcej zdjęć »
Sztuczne nawozy i chemiczne środki ochrony roślin, stosowane w nieodpowiednich ilościach, zakłócają prawidłowe funkcjonowanie gleby. Poddawana częstym zabiegom chemicznym gleba może stać się zakwaszona lub zasolona.

Procesy te spowalniają rozwój roślin i obniżają ich walory estetyczne, smakowe oraz zdrowotne.

Chemiczne zanieczyszczenia gleb

Zabiegi chemiczne degradują gleby – sprawiają, że ziemia ma gorsze właściwości przyrodnicze i jest bardziej narażona na erozje. Agresywna gospodarka – nadmierne nawożenie i stosowanie sztucznych środków ochrony roślin – wyjaławia glebę i obniża jej siłę rodną. Pozbawia ziemię niezbędnych do prawidłowego rozwoju roślin mikroorganizmów glebowych. W efekcie plony są mniej urodzajne i bardziej narażone na choroby i szkodniki.

Zabiegi rekultywacyjne

Siłę rodną ziemi poprawiają zabiegi rekultywacyjne. Jednym z nich jest dostarczenie do gleby nawozów organicznych zawierających materię organiczną (próchnicę). Źródłem próchnicy jest np. kompost, który można uzyskać samodzielnie lub kupić gotowy w sklepie ogrodniczym. Produkcją biomateriału zajmuje się np. firma Ziemia Polska kompostownia. W naturalny sposób troszczy się o żyzność gleb i produkuje bezpieczny dla roślin, zwierząt i środowiska nawóz z odpadów komunalnych.

Najczęstsze zabiegi chemiczne uszkadzające ziemię

Zabiegi chemiczne, które uszkadzają ziemię, to przede wszystkim – stosowanie sztucznych nawozów i chemicznych środków ochrony roślin. Środowisku szkodzi przede wszystkim:

– nadmierne stosowanie oprysków i nawozów z azotem – powoduje zakwaszenie gleby, które hamuje rozwój makro i mikroorganizmów glebowych. Kwaśna ziemia utrudnia wchłanianie składników pokarmowych przez rośliny i może powodować niszczenie młodych tkanek roślin.

– wysiew zaprawionych nasion – preparaty, które zabezpieczają nasiona przed szkodnikami zawierają pestycydy. Środki zabezpieczające gromadzą się w glebie i utrudniają mineralizację związków organicznych. Pestycydy spowalniają też mechanizmy mikrobiologiczne (np. nitryfikację czyli proces utleniania amoniaku).

– częste nawożenie i stosowanie środków z potasem – potas może powodować zasolenie gleby. Kumulowanie się chlorku sodu i siarczanów w górnych warstwach gleby, spowalnia lub całkowicie hamuje rozwój i wzrost roślin. Zasolona gleba narusza równowagę kationową, co uniemożliwia wchłanianie składników pokarmowych przez rośliny.



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

slawek

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami


Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »