Dom » Wnętrza

Zaczaruj swój dom dzięki profesjonalnemu projektowaniu wnętrz

Zaplanowanie wnętrza swojego domu może okazać się wielką przyjemnością, lecz niestety – jeśli nie mamy odpowiednich umiejętności, to często efekt końcowy nie jest satysfakcjonujący. Aby uniknąć rozczarowań, warto poprosić o pomoc specjalistów, zajmujących się projektowaniem wnętrz.

Obecnie branża wnętrzarska cieszy się ogromnym powodzeniem, panuje ogólna moda na tworzenie niebanalnego designu. Babcine meblościanki odeszły do lamusa, teraz liczy się oryginalność przy zachowaniu estetyki i funkcjonalności. Jak projektujemy wnętrza?

Projektowanie wnętrz to standard

Jeszcze w połowie lat dziewięćdziesiątych projektowanie wnętrz uważano za luksusową zachciankę zamożnych, na którą decydowali się zazwyczaj wielcy biznesmeni lub celebryci. Dzisiaj projektowanie wnętrz staje się standardem, ze względu na wysoką konkurencję, a tym samym atrakcyjne ceny – przeciętnego Kowalskiego stać na usługi projektowe architekta wnętrz. Okazuje się, że sam projekt to za mało, obecnie projektowanie wnętrz to wieloetapowe działanie, maksymalnie dopasowane do potrzeb inwestora. Wiele firm zajmuje się wystrojem od projektu po realizację, np. firma 4ma Projekt z Warszawy oferuje projekt funkcjonalny, koncepcyjny, wykonawczy, kompleksowy oraz nadzór autorski. Ta wszechstronność wpływa na zadowolenie klienta, który nie musi martwić się o zakupy i kontrolę na budowie – wszystkim zajmuje się projektant wnętrz Warszawa.

Moda w projektowaniu wnętrz

Dobry projekt powinien uwzględniać wygodę użytkownika oraz jego wrażliwość estetyczną, upodobania. Nie wystarczy jednak stworzyć funkcjonalną przestrzeń, teraz inwestorzy stawiają wymogi dotyczące określonego stylu wystroju. Oczywiście projekt może być wykonany „w naszym stylu” – takie są najlepsze, ale często pomieszczenie wpisuje się w określoną tonację. Projektowanie wnętrz często tworzy się na zamówienie w konkretnym stylu, firma 4ma Projekt podkreśla, że zawsze stara się dopasować do indywidualnych potrzeb klienta. Ostatnio popularnymi stylami wnętrzarskimi na rynku, według których tworzony jest projekt, są wnętrza minimalistyczne, nowoczesne, glamour czy klasyczne. Samych rodzajów wnętrz jest mnóstwo, od najbardziej egzotycznych po te bardzo eleganckie.

Ceny za procesjonalne projektowanie wnętrz

Koszt usługi zależy od indywidualnego przypadku, wybranych produktów oraz wielkości planowanej przestrzeni, trudno mówić o stałej cenie projektu. Często dołączane są dodatkowe koszta, np. za przygotowanie wstępnej wizualizacji czy nagłej zmianie koncepcji przez klienta. Często płaci się za metr kwadratowy projektowanej powierzchni. Usługa kompleksowa domu o powierzchni 120 metrów kwadratowych to koszt około 70 złotych za metr kwadratowy. Projektowanie jest dosyć drogą inwestycją, lecz efekt końcowy to z pewnością bezcenna satysfakcja. Zdecydowanie warto zaczarować swój ukochany dom, co jest możliwe dzięki projektowaniu wnętrz.

Architekt wnętrz Warszawa