Firma » Finanse

Zafunduj swoim pieniądzom bezpieczne wakacje

Najbliższe dwa miesiące to czas wypoczynku i dobrej zabawy w gronie najbliższych. Aby w pełni móc wykorzystać te chwile beztroski należy tak zabezpieczyć swoje pieniądze, żeby mogły one spokojnie poczekać na nasz powrót z urlopu. Gdzie w takim razie powinniśmy ulokować nasze nadwyżki finansowe?

Cisza, spokój i systematyczny wzrost wartości to cechy, które nasze pieniądze lubią najbardziej. W sumie nic w tym dziwnego, gdyż największe światowe majątki nie powstawały nagle, a były budowane przez całe pokolenia.

Podobna sytuacja występuje także w zwykłych gospodarstwach domowych. Ludzie posiadający oszczędności nie chwalą się ich saldem wśród swoich znajomych, a starają się je efektywnie pomnożyć. Warto zaznaczyć, że samo ulokowanie środków w jakimś instrumencie finansowym to tylko połowa sukcesu. Drugą jest należyta dbałość o ich bezpieczeństwo.

Doskonałym sposobem na bezstresowe pomnażanie swoich oszczędności jest ulokowanie ich w obligacjach skarbowych. Zakup tych instrumentów po pierwsze gwarantuje najwyższe bezpieczeństwo, a po drugie zapewnia względnie atrakcyjny zarobek – zwłaszcza w pierwszych okresach odsetkowych.

Z początkiem lipca do sprzedaży trafiła kolejna emisja obligacji skarbowych. Osoby zainteresowane tą formą oszczędzania mogą wybierać spośród papierów o dwu-, trzy-, cztero- i dziesięcioletnim terminie wykupu. Szczegółowy opis tych instrumentów wraz z oprocentowaniem obowiązującym w pierwszym okresie odsetkowym wygląda tak:

• Obligacje dwuletnie DOS0717 – 2,00 proc.
  • Obligacje trzyletnie TOZ0718 – 2,10 proc.
  • Obligacji czteroletnie COI0719 – 2,30 proc.
  • Obligacje dziesięcioletnie EDO0725 – 2,50 proc.

Warto zaznaczyć, że w przypadku pierwszych wymienionych instrumentów oprocentowanie jest stałe w całym okresie. W obligacjach trzyletnich jest uzależnione od stopy WIBOR6M uaktualnianej raz na 6 miesięcy. W papierach cztero- i dziesięcioletnich (roczny okres odsetkowy) zależy zaś od aktualnego wskaźnika inflacji powiększonego o odpowiednią marżę: 1,25 proc. w COI i 1,50 proc. w EDO.

Aktualną serię obligacji skarbowych można nabyć w każdym oddziale PKO BP, punktach obsługi klientów domu maklerskiego tego banku, poprzez stronę internetową www.zakup.obligacjeskarbowe.pl oraz przez telefon dzwoniąc pod numer 801 310 210 lub +48 81 535 66 55 w godzinach od 8:00 do 20:00.

Jacek Kasperczyk

Analityk porównywarki finansowej Comperia.pl