Firma » Finanse

Zaplanuj koszty serwisowania samochodu

Rafał Wilczek, Koordynator Centrum Technicznego w Volkswagen Leasing

Polscy nabywcy samochodów mają coraz bardziej sprecyzowane oczekiwania nie tylko wobec samych aut – ich wyposażenia, osiągów czy funkcjonalność – ale i w stosunku do kosztów codziennej eksploatacji pojazdów. Jednym z istotnych elementów planowania takich wydatków są przeglądy (gwarancyjne i pogwarancyjne) oraz naprawy.

W odpowiedzi na oczekiwania klientów Volkswagen Leasing wprowadził już w 2012 roku pierwsze oferty pakietów serwisowych przeznaczonych zarówno dla firm, jak i klientów indywidualnych. Bez względu na formę zakupu samochodu - za gotówkę, na kredyt lub w leasingu – pakiety serwisowe pozwalają na zaplanowanie wydatków na kolejne lata użytkowania auta i zapewniają przewidywalne koszty serwisowania. Naprawy i przeglądy są wykonywane w autoryzowanych serwisach, na postawie najwyższych standardów jakości, przy użyciu oryginalnych części i po preferencyjnych stawkach.

W ofercie marek należących do Grupy Volkswagena zazwyczaj są dwa pakiety serwisowe: podstawowy i rozszerzony. Pakiet podstawowy obejmuje m.in. wymianę oleju i filtrów (oleju, paliwa, powietrza, przeciwpyłkowego) oraz płynu hamulcowego i świec. W pakiecie rozszerzonym jest dodatkowo wymiana: tarcz i klocków hamulcowych, a także  sprzęgła i piór wycieraczek. Pakiet rozszerzony to także gwarancja, że takie elementy zostaną naprawione poza okresowymi przeglądami, w czasie gwarancji i po jej zakończeniu.

MultiComm