Technologie » Internet

Zapnet nagrodził młodych informatyków

Cztery routery bezprzewodowe marki TP-Link ufundowała spółka providerska Zapnet z Odolanowa dla zwycięzców I Powiatowego Konkursu Informatycznego IT Master, który odbył się 22 marca w Zespole Szkół im. T. Kościuszki w Miliczu.

- Poziom konkursu w Miliczu był bardzo wysoki, a zadania wymagały od młodzieży bardzo dobrej znajomości zagadnień związanych z administrowaniem siecią oraz umiejętności programowania – mówi Karol Zapart, właściciel spółki Zapnet, sponsora międzyszkolnego konkursu. - Rozwiązane przez uczniów zadania programistyczne oraz propozycje rozwiązań problemów w administrowaniu siecią bezprzewodową pokazują, że dla młodych ludzi internet oraz komputery nie są już nowością i nie służą wyłącznie rozrywce. Dla młodego pokolenia są one nieodłącznym elementem codzienności. Cieszy nas to, że uczniowie posiadają tak dużą wiedzę informatyczną oraz potrafią ją twórczo zastosować w praktyce. Zwycięzcom konkursu – autorom najlepszych rozwiązań serdecznie gratulujemy.

W konkursie wyłoniono sześciu laureatów, po trzech z każdej kategorii. Wśród zwycięzców triumfowali uczniowie Technikum Informatycznego ZS w Miliczu. I tak w kategorii „Programista” pierwsze miejsce zajął Dawid Kądzioła, uczeń I klasy milickiego technikum, wicemistrzem został Piotr Romanowicz, uczeń IV klasy, a trzecie miejsce przypadło w udziale Dominikowi Szocikowi, uczniowi I klasy (również z Technikum Informatycznego ZS w Miliczu). Natomiast w kategorii „Administrator sieci” po mistrzowski laur sięgnął Mateusz Żochowski, uczeń III klasy milickiego Technikum Informatycznego ZS, drugie miejsce zajął czwartoklasista Bartosz Zagórski. Na trzecim miejscu uplasował się Adam Paszkiewicz, uczeń IV klasy technikum informatycznego ZS w Miliczu. Nagrody najlepszym młodym informatykom w regionie wręczył przedstawiciel firmy Zapnet.

Konkurs dla uczniów szkół ponadgimnazjalnych z powiatu milickiego, organizowany przez ZS im. T. Kościuszki,  składał się z dwóch etapów. W pierwszym uczniowie rozwiązywali test sprawdzający ogólną wiedzę z zakresu informatyki. Drugi etap, w którym wzięło udział ośmiu najlepszych zawodników wyłonionych w eliminacjach, podzielono na dwie kategorie: „Programista” i „Administrator sieci komputerowych”.  Zadanie dla programistów polegało na samodzielnym rozwiązaniu zadań algorytmicznych w wybranym języku programowania (Java, Pascal, C++). Częścią rozwiązania miał być program napisany na komputerze zgodnym ze standardem IBM PC, w języku programowania wysokiego poziomu. Uczniowie startujący w kategorii „Administrator sieci komputerowych” mieli za zadanie rozwiązać zadane problemy sieciowe oraz administrować serwerem Windows/Linux w testowym laboratorium. Oceny prac dokonało jury złożone z nauczycieli przedmiotów informatycznych ze szkół powiatu milickiego.

Firma Zapnet posiada duże doświadczenie we współpracy ze szkołami. Na rzecz placówek edukacyjnych spółka z Odolanowa świadczy profesjonalne usługi dostępu do internetu. Zgodnie z obowiązującą w spółce polityką odpowiedzialnego biznesu wspiera również edukację informatyczną młodzieży w szkołach w mniejszych ośrodkach miejskich oraz na wsiach, przez co przyczynia się do niwelowania barier edukacyjnych oraz wykluczenia cyfrowego. Zapnet sam organizuje konkursy edukacyjne („Bezpieczna sieć internetowa w domu”) lub też sponsoruje najciekawsze przedsięwzięcia edukacyjne w regionie (konkurs IT Master). Specjaliści firmy współpracują również ze Społeczną Wyższą Szkołą Przedsiębiorczości i Zarządzania w Ostrowie Wielkopolskim przy projektach naukowych z zakresu badań i rozwiązań technicznych.

O spółce Zapnet:

Zapnet jest spółką informatyczną świadczącą usługi teleinformatyczne w regionie Wielkopolski i Dolnego Śląska. Obecnie firma obsługuje kilka tysięcy abonentów w 100 miejscowościach na terenie 3 powiatów w zakresie udostępniania szerokopasmowego internetu w technologii WiFi i WiMAX oraz telefonii internetowej VoIP. Zapnet dysponuje również otwartymi punktami dostępu do sieci „hotspot” opartymi na standardzie WiFi w miejscowościach Odolanów oraz Raszków, a także w wielu szkołach publicznych w regionie południowej Wielkopolski. Zapnet współpracuje również ze Społeczną Wyższą Szkołą Przedsiębiorczości i Zarządzania w Ostrowie Wlkp., współdziałając z powodzeniem przy projektach naukowych.
Firma z Odolanowa inwestuje w rozwój sieci z wykorzystaniem środków własnych oraz ze wsparciem funduszy Unii Europejskiej. Zapnet przeprowadził do tej pory dwa duże projekty („Budowa sieci ostatniej mili oferującej szerokopasmowy dostęp do Internetu” w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka 2007-2013 "Dotacje na Innowacje", "Inwestujemy w Waszą Przyszłość"). Kolejny projekt znajduje się w fazie przygotowania do podpisania umowy, a czwarty z kolei jest w trakcie oceny.
Spółka współpracuje z takimi firmami, jak Ericsson, Ubiquiti Networks, Cisco, Mikrotik, Hewlett-Packard, Dell, czy Freeconet.

Więcej informacji o spółce na stronie: www.zapnet.pl.

Kontakt dla mediów:

PR time - Agencja Public Relations