Gospodarka » Przemysł

Zbiorniki żelbetowe firmy Wolf System – budowlana technologia przyszłości

Powstające oczyszczalnie ścieków, zbiorniki retencyjne czy tak przydatne biogazownie rolnicze przyczyniają się do dbałości o środowisko naturalne. Mało kto zastanawia się jednak nad konstrukcją tych zakładów.

Co więcej, niewiele wiemy o budowie poszczególnych elementów wpływających na skuteczną działalność przedsiębiorstw. Firma Wolf System dostarcza zbiorniki żelbetowe budowane w oparciu o opatentowany system szalunku. Doskonała jakość, a także zastosowanie zbiorników w najtrudniejszych warunkach sprawia, że firma Wolf System Sp. z o. o. rokrocznie prowadzi około 6000 tego typu inwestycji w kraju i za granicą.

Na sukces żelbetowych zbiorników firmy Wolf System składają się: ponad 40-letnie doświadczenie, innowacyjna technika szalunkowa, ekonomia  i szybkość wykonania oraz profesjonalne podejście do każdej realizowanej inwestycji. Zbiorniki żelbetowe Wolf System przeznaczone są do gromadzenia materiałów płynnych(gnojowica, woda, ścieki itd.) i sypkich( wióry, trociny ,biomasa) . Niezależnie od docelowego wykorzystania zbiornika, Wolf System  w zależności od zamówienia może kompleksowo realizować  inwestycję: od szczegółowego projektu i planu wykonania, poprzez przeprowadzenie robót budowlanych, na ostatecznym oddaniu obiektu do użytku kończąc.

Specjalistyczne szalunki stalowe firmy Wolf System

Popularność zbiorników sygnowanych marką Wolf System w dużym stopniu opiera się na opatentowanym i wyprodukowanym przez tę firmę stalowym szalunku dla zbiorników cylindrycznych.. Perfekcyjnie przygotowany system usztywniający gwarantuje dokładne i idealnie okrągłe formy zbiorników. Szalunki wewnętrzne i zewnętrzne są tak skonstruowane, by mogły być montowane bez kotew ściennych i elementów dystansowych. Warto podkreślić, że taka konstrukcja gwarantuje najwyższy poziom szczelności. Kolejną zaletą szalunków Wolf System jest elastyczność i wytrzymałość poszczególnych detali. Specjalistyczne szalunki stalowe oferowane są w dwóch rodzajach: szalunki małopowierzchniowe (KFS) oraz wielkopowierzchniowe (GFS). Małopowierzchniowe - w zależności od wybranej opcji – dają możliwość skonstruowania zbiornika o średnicy od 2 m do nawet 50 m. Są one najczęściej stosowane podczas budowy wszystkich wielkości zbiorników  dla oczyszczalni ścieków, zbiorników przemysłowych, silosów na materiały sypkie, zbiorników na gnojowicę czy biogazowni. Z kolei wielkopowierzchniowe szalunki opracowane przez Wolf System są wykorzystywane przy budowie zbiorników o średnicach od 5 m do 33 m, znajdując zastosowanie w budowie zbiorników przemysłowych oraz biogazowni. . Warto podkreślić, że zarówno przy szalunkach małopowierzchniowych, jak i wielkopowierzchniowych firma Wolf System dopasowuje grubości ścian zbiorników do rodzaju i wymogów inwestycji oraz warunków gruntowo-wodnych.

Cylindryczne zbiorniki żelbetowe i silosy firmy Wolf System

Program budowy zbiorników firmy Wolf System rozciąga się od silosów na wióry i trociny, aż po zbiorniki o dużej pojemności dla przemysłu, a także od zbiorników na gnojowicę lub wodę po duże oczyszczalnie ścieków. Jest to możliwe dzięki innowacyjnej technologii szalowania oraz specjalnie stworzonemu oprogramowaniu,które umożliwia działom statyki szybkie i precyzyjne przygotowanie obliczeń wytrzymałościowych dla poszczególnych obiektów .  Z kolei specjaliści Wolf System w oparciu o wymagania budowlane optymalizują konstrukcje, zgodnie z założeniami dotyczącymi racjonalnego pod względem ekonomicznym  procesu inwestycji.
Warto także podkreślić, że firma Wolf System buduje monolityczne, cylindryczne zbiorniki dla oczyszczalni ścieków, począwszy od stacji pomp, poprzez zbiorniki na wody opadowe, aż do oczyszczalni ścieków dla dużych obszarów. Zgromadzone dotychczas praktyczne doświadczenie w połączeniu z profesjonalnym podejściem do partnerów biznesowych pozwalają firmie Wolf System realizować najtrudniejsze zadania na najwyższym poziomie.

Budowa okrągłych zbiorników żelbetowych przeznaczonych na wodę, produkty sypkie czy biomasę to wyzwanie nie tylko dla architektów, ale także wykonawców. Ponad 40-letnie doświadczenie firmy Wolf System w konstruowaniu i budowaniu żelbetowych zbiorników monolitycznych-okrągłych  w połączeniu ze specjalnym systemem szalunków sprawiają, że inwestycje realizowane przez Wolf System  potrafią sprostać ciągle zmieniającym się wymaganiom formalno – prawnym, jak również oczekiwaniom inwestorów w całej Europie.

Wolf System Sp. z o.o.
ul. Budowlana 17
41–100 Siemianowice Śląskie
tel. (32) 60-53-700
www.wolfsystem.pl

Międzynarodowy koncern Wolf-System to firma o ponad 40 - letniej tradycji. Obecność w 17 krajach Europy i ponad 2500 oddanych pracowników przyczyniają się do ciągłego rozwoju firmy w obszarach budownictwa betonowego, stalowego i drewnianego. Budownictwo betonowe - rocznie budujemy  pokoło 6000 sztuk monolitycznych  zbiorników i silosów żelbetowych. Specjalnie skonstruowany system szalunku opracowany przez Wolf System jest tak stabilny, że nie ma potrzeby stosowania w montażu  rur dystansowych oraz śrub i kotew do jego skręcania. To zaś  praktycznie gwarantuje maksymalną szczelność zbiorników. Wolf System oferuje  zbiorniki i silosy różnych typów - otwarte i ze stropem, na materiały płynne i sypkie, na biomasę i biogaz, średnice oferowane od 2,5 m do 50 m i wysokości od 2 m do 50 m.

GutPR