Zdrowie » Medycyna

Zdrowa dieta bogata w nienasycone tłuszcze

W ostatnim czasie wiele mówi się na temat wpływu nienasyconych kwasów tłuszczowych na funkcjonowanie człowieka. Dlaczego są one tak ważne i z jakiego powodu tran znów wraca do łask spróbujemy odpowiedzieć w tym artykule.

Czy organizm potrzebuje kwasów omega?

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Kwasy omega 3 to rodzaj nienasyconych kwasów tłuszczowych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Człowiek musi przyswajać je z pożywienia, ponieważ sam nie potrafi ich wytworzyć w swoim organizmie, stąd niezwykle istotne jest spożywanie odpowiednich pokarmów zaopatrzonych w odpowiednią dawkę kwasów omega 3.

Te nienasycone tłuszcze są materiałem niezbędnym do tworzenia prawidłowo funkcjonujących komórek naszego organizmu – bez niego błona komórkowa wszystkich naszych komórek nie będzie spełniała swoich funkcji, co w konsekwencji prowadzi do wielu chorób lub zaburzeń.

Szczególnie istotne jest oddziaływanie nienasyconych kwasów tłuszczowych na narząd wzroku oraz mózg. W pierwszym przypadku niedobór może prowadzić do zwyrodnienia plamki żółtej, a w konsekwencji utraty wzroku, a w drugim przypadku zmniejszyć przewodnictwo bodźców, co z kolei może być przyczyną choroby Alzheimera i demencji starczej.

Omega 3 są jednym z czynników odpowiedzialnych za prawidłowy poziom cholesterolu we krwi. Nieodpowiedni poziom tych kwasów w organizmie może być przyczyną rozwoju miażdżycy, zawałów serca, nadciśnienia tętniczego czy arytmii. Sprawdzają się także w łagodzeniu dolegliwości o pochodzeniu reumatycznym oraz sprzyjają wchłanianiu wapna, co jest nieocenione przy osteoporozie.

Właściwy poziom kwasów nienasyconych we krwi podnosi naturalną odporność organizmu oraz pomaga zwalczać objawy alergii.

Gdzie znaleźć kwasy omega 3?

Najwięcej nienasyconych kwasów tłuszczowych jest w tłustych rybach morskich. Wato skupiać się na tych, które pochodzą z połowów wykonywanych w środowisku naturalnym – wtedy ma się gwarancję, że ryby mają największą zawartość kwasów omega 3. Szczególnie bogate są w nie makrele, śledzie, łososie , tuńczyki, dorsze czy sardynki oraz coraz częściej spotykane na polskich stołach halibuty. Doskonałym źródłem tych cennych tłuszczów są także wszelkiego rodzaju morskie skorupiaki.

Nienasycone kwasy omega 3 można znaleźć nie tylko w tłustych rybach słodkowodnych. Doskonałym ich źródłem są także niektóre oleje roślinne – szczególnie dużo jest ich w oleju rzepakowym, który ze względu na swoje dobroczynne właściwości nazywany jest także oliwą północy. Znaleźć można je także w oleju lnianym i arachidowym. Co ciekawe, stosunkowo bogatym źródłem tych tłuszczów są orzechy włoskie, migdały oraz tofu.

 

Przeczytaj więcej o kwasach Omega 3 na: http://www.omegamed.pl/



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

brenna

Komentarze (1)

  • avatar
    ~andzia 2014-06-09 12:38:30

    dokładnie, a kiedyś myślałam, że żaden tłuszcz nie jest dobry ;) zaczęłam się trochę interesować żywieniem, poszłam nawet do dietetyka, pana Grzegorza Kowaluka. Naprawdę wiele można "naprawić" w swoim organizmie właśnie za pomocą dobrej diety i jedzenia odpowiedniej ilości i określonych składników, a zdrowe tłuszcze są naprawdę niezbędne.


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »