Zdrowie » Ciało

Zdrowa dieta w pracy – to możliwe!

Zdrowa dieta w pracy – to możliwe!
Zobacz więcej zdjęć »
Stresująca praca, ciągły pośpiech i brak czasu na przygotowywanie oraz regularne spożywanie pełnowartościowych posiłków, powodują, że coraz mniejszą wagę przykładamy do tego, co i jak często jemy.

W konsekwencji, decydujemy się na niezdrowe i restrykcyjne kuracje odchudzające, które spowalniają nasz metabolizm i doprowadzają do efektu jo-jo. Doskonałą alternatywą dla ,,cudownych diet’’ są gotowe zestawy zbilansowanych posiłków dietetycznych, czyli tzw. diety pudełkowe. Program żywieniowy Mindful to najnowsza oferta restauracji Sodexo, która ma wspierać zapracowanych Polaków nie tylko w utrzymaniu szczupłej sylwetki i dobrej formy, ale także w zachowaniu prawidłowych nawyków żywieniowych.

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

 

Uwaga nadwaga!

 

To, w jaki sposób się odżywiamy - również w pracy - ma istotny wpływ nie tylko na nasz wygląd, ale także stan zdrowia oraz samopoczucie.

Osiem godzin spędzonych za biurkiem, stres, niezdrowe posiłki, ciągły pośpiech i mało ruchu to codzienność coraz większej liczby aktywnych zawodowo Polaków. Pracownik w ciągu dnia często wypija 2 lub 3 kawy ze śmietanką, przegryzając je słodkimi batonikami, drożdżówkami lub kanapkami kupionymi w pobliskim sklepie, rzadko spożywa świeże owoce, warzywa i jogurty. Zdarza się, że w pośpiechu w ogóle zapomina o posiłku, nadrabiając zaległości dopiero po powrocie do domu. Niestety, większość z nas nie zdaje sobie sprawy z tego, jak bardzo negatywnie odbija się to na naszym zdrowiu, samopoczuciu i sylwetce. Nieregularne odżywianie, pomijanie posiłków i niedostarczanie niezbędnych składników odżywczych, skutkuje osłabianiem organizmu, gorszą koncentracją oraz gromadzeniem zapasów w postaci tkanki tłuszczowej. Dlatego, chcąc osiągnąć wymarzoną figurę i zadbać o zdrowie, nie warto stosować głodówek i drakońskich diet, ale postawić przede wszystkim na regularność. Spożywając pięć porcji lekkich i pełnowartościowych posiłków w ciągu dnia, z czego co najmniej dwa w pracy, pobudzamy nasz metabolizm i dostarczamy na bieżąco pełnowartościowego „paliwa” dla naszego organizmu.


Mindful, czyli przewodnik po zdrowej diecie

 

Regularne jedzenie posiłków jest podstawową zasadą każdej diety. Dlatego coraz częściej nie tylko dietetycy i lekarze, ale także restauratorzy, chcąc zachęcić pracowników do regularnego odżywiania, oferują gotowe zestawy posiłków dietetycznych. Pomagają one zachować zdrowie oraz osiągnąć wymarzoną sylwetkę, a jednocześnie sprawiają, że dbanie o siebie staje się codziennym nawykiem. Najnowsza oferta sieci Sodexo – program dietetyczny Mindful – to zestaw pięciu zbilansowanych posiłków, łącznie 1000 lub 1500 kalorii, który można zamówić i po drodze do biura odebrać z restauracji. W skład zestawu, zapakowanego w funkcjonalne pojemniki, wchodzą: pierwsze i drugie śniadanie, obiad, podwieczorek oraz kolacja.

 

Znajdź równowagę

 

W racjonalnie zaplanowanej diecie równie ważna, jak liczba kalorii, jest wartość odżywcza posiłków oraz odpowiednie umiejscowienie w planie dnia. Opracowany przez ekspertów w dziedzinie żywienia człowieka i dietetyki, program Mindful, wykorzystuje najnowsze zalecenia żywieniowe, rekomendowane przez Instytut Żywności i Żywienia. Zbilansowana dieta powstała z połączenia składników z różnorodnych grup produktów w zestawy o określonej, niskiej kaloryczności. Posiłki zawierają chude mięsa, nabiał lub rośliny strączkowe będące dobrym źródłem białka. Do tego kasze, produkty pełnoziarniste, warzywa i owoce, które dostarczają błonnika, węglowodanów złożonych, witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Mindful to gwarancja nie tylko urozmaicenia i doskonałego smaku posiłków, ale także rezygnacji z niezdrowych tłuszczy oraz wzmacniaczy smaku, bo ten posiłkom nadają tylko naturalne zioła i przyprawy.

 

Chudnij bez wyrzeczeń

 

Program Mindful to część nowej filozofii sieci Sodexo, która wykorzystuje nie tylko najnowsze trendy dietetyczne, ale uwzględnia także szczególne oczekiwania pracowników, którzy chcą zmienić swoje nawyki żywieniowe. Restauracje o ciekawym wystroju, ze zróżnicowanymi strefami konsumpcji, oferują każdego dnia urozmaicone menu. We wszystkich placówkach w Polsce potrawy są przyrządzane codziennie, na miejscu, na bazie świeżych składników, pochodzących od sprawdzonych dostawców. W ofercie znajdują się dania dla wegetarian, bez dodatku zbędnego tłuszczu, panierki, zasmażki i zawiesistych sosów, a nawet bez glutenu. Ponadto różnorodne, stale modyfikowane menu uwzględnia sezonową dostępność poszczególnych produktów, jest dostosowane do kalendarza obchodzonych świąt, a także uwzględnia tematykę organizowanych w lokalach akcji edukacyjnych czy festiwali kulinarnych.

 

Słowo ,,dieta” na ogół kojarzy się z liczeniem kalorii, wieloma wyrzeczeniami i rygorystycznym podejściem do odżywiania. Racjonalna i zbilansowana dieta, nie polega na ciągłym ,,głodowaniu’’, ale eliminacji z jadłospisu szkodliwych produktów oraz wybieraniu tych, które są zdrowe, pełne wartościowych kalorii i nie powodują odkładania tkanki tłuszczowej. Diety pudełkowe, oferowane także w restauracjach Sodexo, nie tylko dostarczają odpowiednią dawkę energii, która zostaje rozłożona w ciągu całego dnia, korzystnie wpływając na redukcję wagi, ale także optymalną ilość składników odżywczych w każdym z pięciu posiłków, bez konieczności gotowania.

 

 

Szczegółowe informacje na temat restauracji Sodexo Polska On-site Services dostępne są na stronie www.sodexo.pl

 

 

O Sodexo

Grupa Sodexo, światowy lider w zakresie usług podnoszących Jakość Codziennego Życia, od chwili założenia firmy przez Pierre’a Bellon’a w 1966 roku, jest strategicznym partnerem dla firm i instytucji, które kładą nacisk na efektywność, lojalność i dobre samopoczucie pracowników oraz partnerów biznesowych. Z wielką pasją 420 000 pracowników Sodexo w 80 krajach, każdego dnia projektuje, zarządza i dostarcza unikalne usługi w zakresie kompleksowej obsługi nieruchomości (Sodexo On-site Services) oraz w zakresie kompleksowych usług motywacyjnych (Sodexo Benefits and Rewards Services) obsługując każdego dnia 75 milionów konsumentów na całym świecie.

 

Sodexo w liczbach
(dane z 31 sierpnia 2013 roku)

 

Grupa Sodexo na świecie

18.2 miliarda euro skonsolidowanego dochodu

420,000 pracowników

20. pozycja na liście największych pracodawców na świecie

80 krajów

34,300 placówek

75 miliona konsumentów dziennie

9.5 billion euro market capitalization

(dane z 7 listopada 2012 r.)

 

Sodexo On-site Services w Polsce

5 800 000 m2 obsługiwanej powierzchni

2 600 obsługiwanych mniejszych jednostek

2 000 zatrudnionych pracowników

420 Klientów

400 obsługiwanych nieruchomości

70 restauracji

 

Sodexo Benefits and Rewards Services w Polsce

43 000 Klientów

3 500 000 użytkowników naszych rozwiązań rocznie

50 000 współpracujących punktów usługowo-handlowych

 

 



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

ConTrust
http://contrust.pl

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »