Technologie » Komputery

Zestaw komputerowy dla Gracza

W wolnej chwili każdy lubi oddawać się ulubionym czynnościom. Jedni z nas wezmą do ręki dobrą książkę, inni obejrzą film a jeszcze inni uruchomią ulubioną grę komputerową. Z roku na rok popularne tytuły mają coraz wyższe wymagania i nagle okazuje się, że nasz komputer już nie daje sobie rady.

Pora więc pomyśleć o wymianie sprzętu. Ale co wybrać, żeby po pół roku problem z przycięciami nie pojawił się ponownie? Oto propozycja zestawu komputerowego „dla graczy”, który  pozwoli na zabawę w najnowsze tytuły na rynku oraz te nadchodzące w najbliższym czasie.

Poniższy zestaw jest wyposażony w obudowę znanego i cenionego producenta – Thermaltake’a. Obudowa ma port USB 3.0 z przodu (płyta główna ma specjalne wyprowadzenie na ten port w standardzie), oraz dobrze przemyślany system wentylacji, który można usprawnić przez zamontowanie dodatkowego wentylatora (np. SilentiumPC Zephyr 120mm). Procesor Intel Core i5 z najnowszej rodziny Haswell zapewnia wyższą wydajność w zadaniach jedno- jak i wielowątkowych względem swoich protoplastów z rodziny Ivy Bridge. Ponad to cechuje się niższym poborem prądu, a co za tym idzie – mniejszym wydzielaniem ciepła. Płyta główna zastosowana w tym zestawie to konstrukcja firmy Asrock – jednej z najczęściej polecanych firm w zachodnich serwisach recenzujących sprzęt dla Graczy i Overclokerów. Płytę wyposażono w dwa sloty PCI-Express x16 w standardzie 3.0 i 2.0 (kompatybilny w dół) co pozwala nam na zbudowanie konfiguracji z dwóch kart graficznych (GeForce lub dwóch Radeonów). Płytę oparto o chipset Intel Z87 przeznaczony dla wymagających Użytkowników i posiadający wszystkie nowinki ze świata komputerów konsumenckich (PCI-Express x16 3.0, USB 3.0, SATA III 6Gb/s równoległe do laminatu płyty głównej, etc.). Duetu procesor plus płyta główna dopełnia 8GB pamięci RAM marki GOODRAM o prędkości 1600MHz CL9 w srebrnej wersji kolorystycznej radiatorów.

Podsystem graficzny to karta XFX Radeon HD7870 XT Double Dissipation 2GB GDDR5, która poradzi sobie z nowymi tytułami w wysokich detalach nawet w rozdzielczości FullHDAlternatywą (szybszą i ciut droższą) jest konkurent ze stajni Zielonych (Nvidia – Czerwoni to AMD) – B510070 ZOTAC GeForce GTX760 2GB. Szybki dostęp do danych zapewni dysk SSD marki GOODRAM z serii C50 o pojemności 120GB. Nad dostarczeniem wystarczającej ilości energii czuwa zasilacz XFX PRO 450W z certyfikatem 80+ BRONZE o unikatowej konstrukcji pojedynczej linii 12V (w innych zasilaczach jest kilka linii 12V, ale niesie to ze sobą ryzyko, że obciążenie ich będzie nierównomierne i gdzieś w końcu zabranie mocy). Wbrew pozorom, zasilacz to jeden z najważniejszych elementów budowy komputera.  Dobrej jakości produkt oznacza stabilne napięcia dla komponentów a to oznacza dłuższą ich żywotność. Markowy zasilacz, jak podany XFX, ma sporo zabezpieczeń, które pozwalają nam spać spokojnie - w razie awarii zasilacz nie pociągnie ze sobą do komputerowego raju reszty komponentów.

Powyższy zestaw sprawdzi się bardzo dobrze jako maszynka do „fragowania” dla zapalonych Graczy jak i wielozadaniowy komputer do domu (m. in. dzięki napędowi Blu-ray).

Zestawienie komponentów:

Procesor: Intel Core i5-4440 3,1GHz

Płyta główna: Asrock Z87M PRO4 (Płyta główna LGA1150 Z87 USB3.0 microATX)

Pamięć RAM: GOODRAM DDR3 PLAY 2x 4GB 1600MHz CL9 (Pamięć RAM 8GB GYS1600D364L9/8GDC Silver)

Karta graficzna: XFX Radeon HD 7870 XT DD Edition (Karta graficzna 2GB GDDR5 Tahiti LE

Dysk SSD: GOODRAM C-series C50 120GB Retail (Dysk 2,5" SSD SATA III 550MB/s 530MB/s)

Obudowa: Thermaltake Versa II USB 3.0 (Obudowa Midi Tower ATX USB 3.0)

Zasilacz: XFX PRO 450W Core Ed. 80+ Bronze (Zasilacz komputerowy ATX 12V)

Napęd optyczny: LG ELECTRONICS BH16NS40 (bulk) (Napęd Super Combo BluRay, S-ATA)

Pomimo, że procesor w wersji BOX ma w pudełku wentylator z radiatorem do jego chłodzenia, to jednak, jeśli planujemy dłuższe sesje gamingowe, powinniśmy rozważyć zakup innego, mocniejszego układu chłodzenia. Idealnym będzie tu SilentiumPC HE1225 Fortis. Zapewni naszemu procesorowi optymalne warunki pracy, nawet przy wielogodzinnych zmagania w wirtualnym świecie. Drugą ważną opcją jest osobna karta dźwiękowa Audiotrak Prodigy HD2 Advance DE, która zapewni nam lepsze odwzorowanie sceny zarówno w grach jak i w filmach czy podczas słuchania ulubionych płyt CD Audio. Wbudowany dobrej jakości wzmacniacz dla słuchawek będzie w stanie napędzać nawet wysokie modele takich producentów jak m. in. Sennheiser.

Taki zestaw  zadowoli każdego gracza. Jeśli jednak to Wasz pierwszy komputer, należy również zadbać o inne jego elementy, takie jak: monitor, klawiatura, myszka, słuchawki / głośniki oraz system operacyjny. Mając w domu taki sprzęt, wystarczy wygodnie usiąść i rozpocząć wirtualną przygodę.

redcoon Polska Sp. z o.o.