Firma » Biznes

Znaczenie języka angielskiego w biznesie, przemyśle i technologii

Język angielski jest obecnie najczęściej używanym językiem na świecie, w związku z czym posiada status międzynarodowego. Jako język polityki, nauki, biznesu i technologii, jest powszechny w dyplomacji, na konferencjach międzynarodowych i naukowych, a także w Internecie.

Posługują się nim ludzie na wszystkich kontynentach, w związku z czym niejako koniecznością staje się jego nauka.

Język międzynarodowy

Aby język zyskał miano międzynarodowego, musi się nim posługiwać więcej niż jeden naród. W przypadku angielskiego warunek ten został spełniony, ponieważ współcześnie jest to język urzędowy wielu państw, a także organizacji międzynarodowych. Tym samym, język angielski zyskał obecnie charakter ponadetniczny, ponieważ nie obejmuje wyłącznie terenów Wielkiej Brytanii, Stanów Zjednoczonych czy nawet Australii. Jest on podstawą komunikacji prowadzonych w świecie biznesu, nauki, techniki, dlatego też jest stosowany w wielu dziedzinach.

Język specjalistycznych zawodów

Powszechne stosowanie języka angielskiego sprawia, że jest on wymagany w wielu zawodach, głównie tych technicznych. Stąd też, w wielu krajach, jest obowiązkowym elementem edukacji już od najwcześniejszych etapów nauczania. Jednak zdarza się, że ogólna znajomość języka angielskiego na poziomie komunikatywnym nie jest wystarczająca i niezbędne są specjalne kursy angielskiego technicznego czy biznesowego. Znajomość fachowej terminologii jest niezbędna zwłaszcza w zawodach technicznych, jak informatyka, ekonomia, zarządzanie czy lotnictwo. Sytuacja ta dotyczy również Polski.

Kursy angielskiego technicznego i biznesowego

Dlatego kursy angielskiego organizowane są specjalnie pod kątem określonych grup zawodowych. Uczestnik szkolenia ma możliwość nie tylko poprawy już posiadanych umiejętności z zakresu mówienia, czytania czy pisania. Podczas zajęć poznaje również fachową terminologię związaną z wykonywanym przez niego zawodem i branżą, w której pracuje.
Znajomość języka angielskiego już nie tylko jest atutem w ubieganiu się o pracę na danym stanowisku, coraz częściej jest to wymóg, który warunkuje o przyjęciu pracownika na określone stanowisko. W wielu zawodach bez znajomości angielskiego komunikacja po prostu nie jest możliwa, a czasami stanowi nawet o kwestiach bezpieczeństwa, jak to jest w przypadku lotnictwa.

We współpracy: http://www.tae.innpuls.pl/

blackppp