Społeczeństwo » Społeczeństwo

28 nominacji w 8. edycji konkursu Ambasador Wschodu

Najwięcej, bo po 10 nominacji przyznano w kategorii turystyka, 9 w kategorii projekt, 6 w kategorii biznes, a 3 w kategorii samorząd. Wśród nominowanych są osoby, podmioty i instytucje ze wschodniej Polski oraz jej pogranicza, działające od Suwałk po Sanok, które w sposób wyjątkowy i godny reprezentują potencjał społeczny, gospodarczy, naukowy i kulturalny P

13 nominacji do tytułu Ambasadora Wschodu otrzymały projekty, instytucje i osoby z województwa podlaskiego, na drugiej pozycji znalazło się Mazowieckie z 8 kandydaturami do nagrody, na trzecim miejscu – Lubelskie (4). W dalszej kolejności nominacje otrzymały województwa: podkarpackie (2) i świętokrzyskie (1).

28 nominacji przyznano w 4 kategoriach: turystyka, biznes, projekt, samorząd. Zgłoszeń dokonał Komitet Nominujący, złożony z przedstawicieli reprezentujących trzy subregiony[1]: północno-wschodni (suwalski, łomżyński, ostrołęcki, białostocki), środkowo-wschodni (siedlecki, bialski, lubelski, chełmsko-zamojski), południowo-wschodni (tarnobrzeski, rzeszowski, przemyski, krośnieński). Członkowie Komitetu Nominującego reprezentowali następujące dziedziny: przedsiębiorczość, nauka, samorząd, działalność społeczna, kultura i sztuka, media.

„Ambasador Wschodu to wyjątkowa nagroda, która szczególnie docenia potencjał nominowanych. Nie ma znaczenia skala czy zasięg działalności, bo w ten sposób ograniczylibyśmy zgłoszenia do dużych podmiotów czy inicjatyw. Celowo więc otwieramy się także na mniejsze podmioty i wydarzenia, o których czasem, gdyby nie nominacja, nie mielibyśmy szansy usłyszeć. Odbywają się np. wartościowe festiwale w małych miejscowościach. Są to nieoczywiste miejsca czy osoby, które znalazły pomysł i sposób, by działać kulturalnie, społecznie czy biznesowo. Oczywiście wśród nominowanych wyróżniamy też podmioty, których działalność wykracza poza granice Wschodniej Polski, ale serce pozostaje na Wschodzie” – wyjaśnia Daniel Parol, pomysłodawca i sekretarz Konkursu o Tytuł Ambasadora Wschodu.

Laureatów tegorocznej edycji Ambasadora Wschodu poznamy 27 listopada, podczas uroczystej gali wręczenia statuetek, którą zaplanowano na Zamku Biskupim w Janowie Podlaskim. Poza kategoriami: turystyka, biznes, projekt, samorząd, zostaną przyznane nagrody w kategoriach: Społecznie Odpowiedzialny, Kultura i Sztuka, Nauka, Marka, Nagroda Specjalna, Honorowy Ambasador Wschodu oraz ew. tzw. Odkrycie Roku w 4 podstawowych kategoriach.

Konkurs o Tytuł Ambasadora Wschodu to największy i najstarszy cykliczny przegląd dokonań osób, instytucji, podmiotów i samorządów działających na terenie Polski Wschodniej oraz jej pogranicza. Początki nagrody Ambasador Wschodu sięgają 2013 roku. Wtedy z inicjatywy wydawcy magazynu „Kraina Bugu” odbyła się pierwsza edycja konkursu, którą zwieńczyła uroczysta gala z wręczeniem pierwszych tytułów. Od tego czasu odbyło się już 7 edycji, ogłoszono 144 nominacje, przyznano 62 tytuły Ambasadora Wschodu.

Nominowani 2021

Turystyka

1.    Park Rekreacji i Rozrywki „Zoom Natury” w Janowie Lubelskim (woj. lubelskie)

2.    Agroturystyka "Na Końcu Świata". Łączki. Powiat Dynowski (woj. podkarpackie)