Kobieta, zdrowie, uroda » Medycyna

5 faktów o komórkach macierzystych MIC-1

Komórki macierzyste MIC-1 nazywane są przyszłością medycyny regeneracyjnej i kosmetologii. Jednak wiedza o nich jest mało precyzyjna i prowokuje wiele skojarzeń i pytań. Dlatego warto ją usystematyzować – oto 5 podstawowych faktów na temat wyjątkowego odkrycia.

Komórki macierzyste są wciąż dla wielu osób czymś zupełnie nowym, a czasem wręcz nieznanym. Dlatego warto poznać kilka podstawowych informacji, które na przykładzie odkrytych przez wrocławskich naukowców komórek MIC-1, pomogą przybliżyć wiedzę na temat jednego z najważniejszych odkryć w dziedzinie kosmetologii, weterynarii i medycyny.

Fakt 1: Regeneracyjny potencjał komórek macierzystych jest bardzo duży

Komórki macierzyste ludzkiego organizmu mają bardzo duży potencjał, chociaż z wiekiem tracą swoje możliwości regeneracyjne. To właśnie dlatego na całym świecie poszukuje się źródeł komórek macierzystych, które mogłyby być wykorzystane do leczenia uszkodzonych tkanek. Za przykład mogą posłużyć komórki macierzyste MIC-1 z poroża jelenia, które odkryli polscy naukowcy. Ich niebywałe właściwości polegają na pełnej stymulacji innych komórek do podziału i wytwarzania białek. Naukowo potwierdzono, że MIC-1 skutecznie pobudzają procesy naprawcze, prowadzące do pełnej regeneracji i odnowy uszkodzonych tkanek.

Fakt 2: Stosowanie komórek macierzystych jest bezpieczne

Nad potencjałem i właściwościami komórek macierzystych pracują zespoły badawcze na największych uczelniach w Europie, Azji i Ameryce Północnej, a ich pochodzenie jest niemal zawsze potwierdzone szerokim i fachowym naukowym dossier. - Nasze wyjątkowe odkrycie potwierdzają naukowe publikacje, liczne badania i uzyskane patenty - wyjaśnia dr hab. Marek Cegielski, wiceprezes zarządu, dyrektor ds. badań i rozwoju w Stem Cells Spin - biotechnologicznej spółki typu spin off, której pracownicy potwierdzili obecność komórek macierzystych w porożu jelenia i jako pierwsi na świecie wyprowadzili ich stabilną hodowlę. Komórki te nazwali MIC-1.- Są to komórki, które mają bardzo słabą indukcję i nie wywołują odpowiedzi immunologicznej, co zapobiega odrzucaniu przeszczepów naszych komórek. To sprawia, że ich stosowanie jest całkowicie bezpieczne - dodaje. Choć MIC-1 są komórkami pochodzenia zwierzęcego, to warto zauważyć, że badania potwierdziły, że są one mezenchymalne - czyli identyczne jak te, które występują w ludzkim szpiku kostnym.

Fakt 3: Właściwości różnych komórek macierzystych różnią się od siebie

Istnieje niezliczona ilość komórek macierzystych. Zarówno tych roślinnych, jak i zwierzęcych. Natomiast produkowane przez nie czynniki wzrostu działają w różnym stopniu na inne komórki. Przykładowo roślinne komórki macierzyste mogą mieć typowe czynniki wzrostu działające na komórki roślinne, ale ich wpływ na ludzkie komórki może być znikomy lub nawet żaden. - Komórki MIC-1 mają ogromny potencjał regeneracyjny, który z powodzeniem można wykorzystać do stymulacji ludzkich komórek. To możliwe dlatego, że produkowane przez nie czynniki wzrostu są właściwie identyczne jak komórek ludzkich - wyjaśnia dr Marek Cegielski.

Fakt 4: Działanie komórek macierzystych MIC-1 jest potwierdzone naukowo

Komórki MIC-1 to jedno z najważniejszych odkryć biotechnologicznych w Polsce w ostatnich latach. To wielki sukces naukowców przez wiele lat związanych z Akademią Medyczną we Wrocławiu, którzy dziś pracują nad wykorzystaniem olbrzymiego potencjału regeneracyjnego komórek w kosmetologii, weterynarii i medycynie pod szyldem Stem Cells Spin - pierwszej w Polsce biotechnologicznej spółki typu spin off. - Liczne badania w naszych laboratoriach potwierdziły niebywałą moc regeneracyjną MIC-1. Prowadziliśmy między innymi badania in vitro na komórkach skóry i okazało się, że keratynocyty i fibroblasty zostają pobudzone do odnowy, a sprężystość tkanki polepszona - ­przyznaje dr hab. Marek Cegielski. Wyniki badań zostały opublikowane w prestiżowych czasopismach naukowych, a innowacyjne odkrycie jest chronione odpowiednimi patentami.

Fakt 5: Działanie komórek macierzystych jest naturalne

Cała moc regeneracyjna komórek macierzystych polega na stymulacji ludzkich komórek do autoodnowy i odbudowy. Kluczem działania preparatów na bazie komórek macierzystych jest sprawienie, by organizm odnawiał się sam, a nie za pomocą sztucznych substancji. - Można to zobrazować na przykładzie skóry. Komórki macierzyste naturalnie występujące w ludzkim organizmie same stymulują procesy regeneracyjne. Dlatego młoda skóra jest napięta i gładka. Z czasem nasze komórki ulegają uszkodzeniu i tracą swoje właściwości, czego efektem jest starzejąca się skóra, zmarszczki, spadek jędrności. Odkryte przez nas komórki MIC-1 przywracają komórkom ich naturalną prawidłową funkcję. Czyli organizm „leczy" się sam - wyjaśnia dr hab. Marek Cegielski.

Profitcomms