Firma » System prawny

Abolicja ZUS, czyli umorzenie zaległych składek

Od dnia 15 stycznia 2013 roku można składać wnioski o umorzenie zaległych składek ZUS. Dotyczy to osób prowadzących działalność pozarolniczą, które posiadają nieuregulowane należności z tytułu niezapłaconych składek z lat 1999-2009.

Skąd decyzja o abolicji zaległych składek ZUS?

W 2009 roku ZUS nagle zmienił swoją interpretację przepisów, która godziła w chałupników oraz osoby, które zawieszały swoje działalności gospodarcze. Wszystko w wyniku działania urzędników, którzy odnaleźli rozporządzenie z roku 1975 zmieniające podstawę orzekania w tego typu sprawach.

Nagle ZUS zaczął naliczać zaległe składki na ubezpieczenie i odsetki karne. Wszyscy - nawet ci po wyrokach sądowych - czuli, iż padli ofiarą polskiej niesprawiedliwości i chorego prawa.

Z dniem 15 stycznia 2013 roku wszyscy Ci oraz inne osoby, które nawet celowo unikały płacenia składek ZUS, zostaną uwolnione od obowiązku regulacji należności, przez co przestaną być dłużnikami ZUS.

Co daje tzw. "ustawa abolicyjna"?

Ustawa abolicyjna ma na celu naprawę krzywd wyrządzonych przez państwo chałupnikom oraz osobom zawieszającym działalność gospodarczą. W wyniku ustawy zostaną umorzone zaległe składki ZUS wraz z odsetkami karnymi wszystkim tym osobom, które prowadziły pozarolniczą działalność i które od 1 stycznia 1999 do 28 lutego 2009 roku podlegały obowiązkowo ubezpieczeniom społecznym.

Ustawa jest powszechna. Oznacza to, iż obejmie zarówno tych, którzy nie płacili składek z powodu niejasnych przepisów, jak i tych którzy nie płacili ich celowo. Każda z osób będzie mogła złożyć wniosek o umorzenie. Wniosek jest konieczny, gdyż jedynie wtedy ZUS może odstąpić od egzekucji należności.

Jedynym warunkiem jest jednak uregulowanie ewentualnych zaległych składek za siebie i pracowników, które naliczone zostały po 28 lutego 2009 roku.

Pomimo abolicji nie należy sądzić, iż ustawa zapewnia zwrot pieniędzy kilkudziesięciu tysiącom osób, które uległy presji ZUS i zapłaciły mu rzekome zaległości. Jednak ponieważ wielu przedsiębiorców i chałupników w trakcie walki z ZUS'em straciło swoje majątki, to należy spodziewać się, iż tak jak wcześniej ZUS z nimi tak teraz oni  z ZUS'em będą sądowo walczyć o zwrot niesłusznie poniesionych kosztów.

nnbobak