Rozrywka i wypoczynek » Turystyka

Agoda.com przedstawia oferty tropikalnych hoteli na Malediwach

Agoda.com, wiodący serwis rezerwacji hoteli, część notowanej na Nasdaq Priceline Group (Nasdaq: PCLN) zaprezentował swoje oferty hoteli w słonecznych Malediwach – jednym z najpiekniejszych i zagrożonych zakątków Ziemi.

Malediwy to grupa ponad tysiąca wysp (w tym 200 zamieszkanych) położonych na południowy zachód od południowego krańca Indii. Znane ze swoich piaszczystych plaż oraz turkusowych, kipiących życiem wód, wyspy są popularnym miejscem wypoczynku wśród turystów szukających spokoju, zainteresowanych bogatą miejscową kulturą, lub chcących oderwać się od szarej codzienności. Jednak największy skarb Malediwów, czyli opływający je ocean, jest dla nich jednocześnie największym zagrożeniem. Malediwy to najniżej położone państwo na świecie (zaledwie półtora metra nad poziomem morza), co sprawia, że szczególnie odczuwalny jest tutaj podnoszący się poziom wód.

Problem jest na tyle poważny, że wielu naukowców szacuje, iż całe Malediwy znajdą się pod wodą przed końcem bieżącego stulecia. Dlatego rząd tego kraju rozpoczął prace nad planem ewakuacji mieszkańców i stworzeniem tak zwanych „Nowych Malediwów", które mają leżeć na terenach wykupionych od Australii za pieniądze pochodzące z turystyki.

Jednak ocean to nie wszystko, co Malediwy mają do zaoferowania. Kultura tego kraju jest mieszaniną wpływów wielu państw, z którymi Malediwy przez stulecia prowadziły handel. Znajdziemy tu więc między innymi elementy arabskie, hinduskie i portugalskie, które odróżniają kulturę Malediwów od pobliskiej Sri Lanki czy Indii. Nawet język divehi używany na wyspach jest wyjątkowy. Stolica państwa, Male, to niezwykłe miasto, zajmujące niemal całą powierzchnię wyspy, na której się znajduje. To doskonały przykład umiejętnego zagospodarowania miejskiej przestrzeni, oraz zastosowania unikalnych rozwiązań dotyczących między innymi dostarczania energii czy zaopatrzenia w produkty żywnościowe.

Wszystko to sprawia, że Malediwy to naprawdę niezwykłe miejsce, i smuci fakt, że powoli znika ono z powierzchni Ziemi. Dlatego warto skorzystać z zimowych ofert portalu Agoda i zarezerwować jeden z proponowanych przez nas najlepszych hoteli na Malediwach. Jest to doskonała okazja, aby odwiedzić to jedno z najbardziej malowniczych miejsc na świecie.

Niyama By Per Aquum 5*

(super zniżka 50% , oferta ważna do 23 grudnia 2012)

The Beach House at Iruveli Maldives 5*

(super zniżka 50% , oferta ważna do 25 grudnia 2012)