Gospodarka » Narzędzia

AHS 48 LI i AHS 52 LI - najlżejsze na świecie sekatory akumulatorowe firmy Bosch

Bosch wprowadził do oferty narzędzi ogrodowych najlżejsze sekatory akumulatorowe na świecie: AHS 48 LI i AHS 52 LI. Po raz pierwszy ogrodnicy mogą wykorzystać zalety innowacyjnego akumulatora litowo-jonowego również przy przycinaniu żywopłotów.

Akumulator nie rozładowuje się samoczynnie i może być stosowany z innymi urządzeniami Boscha.

Nowe modele sekatorów zostały wyposażone w system Power Tech, będący innowacyjnym zabezpieczeniem silnika i mechanizmu napędowego sekatora przed zniszczeniem w przypadku zaklinowania ostrza.
Przy używaniu sekatora sieciowego nierzadko zdarza się nieopatrznie przeciąć jego kabel.
Z sekatorami akumulatorowymi takie incydenty nie mają miejsca. Oba nowe modele sekatorów akumulatorowych Bosch zaprojektowane zostały z myślą o ergonomii pracy. Dzięki akumulatorom litowo-jonowym 18 V są wydajne i bardzo lekkie - ważą tylko 2,2 kg. Zastosowanie innowacyjnego akumulatora pozwoliło na wydłużenie czasu ich pracy o 25 proc. w porównaniu do innych urządzeń tego typu.

Optymalne wyważenie urządzenia gwarantuje wydajność cięcia, które dzięki niewielkiemu ciężarowi i poręcznej konstrukcji jest łatwe i przyjemne. Bezpieczny uchwyt oburęczny w kształcie litery „T" i miękka rękojeść Softgrip zapewniają komfort obsługi osobom prawo- i leworęcznym. Przycinanie gałęzi znajdujących się wysoko lub w miejscach trudno dostępnych staje się łatwiejsze. Noże, wykrawane laserowo i szlifowane diamentowo, umieszczone są w odstępie 15 milimetrów, co umożliwia szybki postęp pracy. Zaprojektowane zgodnie z zasadami bezpieczeństwa sekatory posiadają funkcję szybkiego zatrzymywania pracy dzięki zastosowaniu hamulca elektrycznego.

Do obu sekatorów AHS 48 LI i AHS 52 LI Bosch oferuje również system „Collecto". Jest to element wyposażenia wykonany z lekkiego tworzywa sztucznego, mocuje się go do listwy nożowej dwiema lub trzema śrubami - w zależności od modelu sekatora. Specjalna listwa wychwytuje ścięte gałązki i liście, nie dopuszczając do tego, by odpadki spadały do wnętrza żywopłotu. Bosch zapewnia również bogaty asortyment akcesoriów, który oprócz sprawdzonego systemu Collecto obejmuje: osłonę prowadnicy, rękawice robocze, okulary ochronne i spray konserwujący.

Oprócz nowych sekatorów z akumulatorem litowo-jonowym, Bosch posiada w swojej ofercie sekatory bezprzewodowe AHS 41 Accu i AHS 52 Accu z akumulatorami niklowymi, jak również sekatory sieciowe z serii Pro, Power i Comfort.

Grupa Bosch jest wiodącym w świecie producentem techniki motoryzacyjnej i przemysłowej, dóbr użytkowych oraz technicznego wyposażenia budynków.Obroty przedsiębiorstwa, zatrudniającego 271 tys. pracowników, wyniosły w 2007 roku 46,3 mld euro. Na grupę Bosch składa się spółka Robert Bosch GmbH oraz około 300 spółek zależnych i regionalnych w ponad 50 krajach świata. Ta światowa sieć rozwojowa, produkcyjna i dystrybucyjna jest podstawą do dalszego rozwoju. Każdego roku Bosch przeznacza ponad 3 miliardy euro na działalność badawczo-rozwojową i zgłasza do patentu ponad 3 tys. innowacji. Przedsiębiorstwo zostało założone w Stuttgarcie w 1886 roku jako "Warsztat mechaniki precyzyjnej i elektrotechniki" przez Roberta Boscha (1861-1942).

Społeczno-prawna struktura grupy Bosch zapewnia jej finansową niezależność i rynkową samodzielność. Umożliwia to przedsiębiorstwu inwestowanie w znaczące projekty, które zagwarantują mu przyszłość, a jednocześnie pozwala spełniać misję społeczną zgodną z przekonaniami założyciela firmy. 92% udziałów w spółce Robert Bosch GmbH należy do Fundacji im. Roberta Boscha. Funkcje rynkowe udziałowca wypełnia instytucja powiernicza Bosch Industrietreuhand KG. Pozostałe udziały należą do rodziny Bosch i firmy Robert Bosch GmbH.

Działalność grupy Bosch w Polsce obejmuje sprzedaż części samochodowych i urządzeń diagnostycznych, sprzętu car multimedia Blaupunkt, elektronarzędzi Bosch, Skil i Dremel, urządzeń grzewczych oferowanych pod markami Junkers i Buderus, systemów zabezpieczeń i sprzętu z zakresu napędów i sterowań (Bosch-Rexroth). Ponadto w Polsce odbywa się produkcja systemów hamulcowych Bosch (w Mirkowie koło Wrocławia), a także sprzedaż i produkcja (w Łodzi) sprzętu AGD w ramach spółki Bosch-Siemens Sprzęt Gospodarstwa Domowego (udział Boscha 50%).

Więcej informacji: www.bosch.com, www.bosch.pl

Robert Bosch Sp. z o. o.