Gospodarka » Przemysł

Air Products dostarczyło technologię do stacji paliwa wodorowego w Niemczech

Firma Air Products, największy dostawca gazów technicznych w Polsce, dostarczyła technologię do właśnie otwartej, pierwszej stacji paliwa wodorowego, która została uruchomiona przez Instytut Systemów Energii Słonecznej Fraunhofera we Freiburgu w Niemczech.

Stacja integruje dwie najbardziej obiecujące technologie używane do produkcji wodoru, który  jest wykorzystywany jako paliwo napędowe: technologię Air Products do kompresji, składowania i dystrybucji wodoru pod ciśnieniem do 700 bar oraz elektrolizer Hogen Proton Exchange Membrane (PEM) wyprodukowany przez firmę Proton OnSite. Do produkcji wodoru elektrolizer wykorzystuje energię generowaną przez baterie fotowoltaiczne.

Stacja paliwa wodorowego o nazwie „SmartFuel" składa się ze stacji kompresji, magazynu pozwalającego na składowanie wodoru pod średnim i wysokim ciśnieniem oraz w pełni zautomatyzowanego dystrybutora umożliwiającego tankowanie pojazdów pod ciśnieniem 350 lub 700 bar. Zróżnicowane ciśnienie wodoru podczas napełniania baku pojazdu tym paliwem umożliwia pokonywanie większych odległości pomiędzy tankowaniami. Ponadto dzięki szybkiemu procesowi tankowania pojazdów, podczas którego wodór schładzany jest do temperatury -40°C, bak samochodu napędzanego wodorem można napełnić w zaledwie trzy minuty, czyli w takim samym czasie, jaki potrzebny jest do zatankowania pojazdu paliwem konwencjonalnym (benzyną lub ropą). Ten opatentowany przez Air Products proces napełniania pojazdów paliwem wodorowym zapobiega przepełnieniu i przegrzaniu baku, zgodnie z protokołem SAE J2601 A70.

Stacja paliwa wodorowego „SmartFuel" może obsługiwać wiele rodzajów pojazdów, od samochodów po autobusy i rowery wyposażone w ogniwa paliwowe, a także zbiorniki przeznaczone do użytku stacjonarnego. Dr Christopher Hebling, szef działu technologii wodorowych Instytutu Systemów Energii Słonecznej Fraunhofera, podkreśla, że taka elastyczność jest niezbędna: „Marka Fraunhofer jest synonimem projektów mających praktyczne zastosowanie. Dla nas nowa stacja paliwa wodorowego stanowi zarówno platformę do badań nad głównymi kierunkami rozwoju technologii w przyszłości, jak również krok naprzód w procesie rozwoju infrastruktury wodorowej, która może być obsługiwana bezpośrednio przez użytkowników końcowych. Dlatego wybierając dostawcę tej technologii zwracaliśmy baczną uwagę na praktyczne aspekty jej codziennego użytkowania. Firmy Air Products i Diamond Lite/Proton OnSite okazały się dla nas idealnymi partnerami".

„Uruchomiona we Freiburgu stacja paliwa wodorowego stanowi dla Air Products kolejny technologiczny krok milowy i ma dla naszej firmy przełomowe znaczenie" - powiedziała Diana Raine, menadżer Air Products odpowiedzialna za energię wodorową w Europie. „Dotychczas technologia łącząca elektrolizę PEM z tankowaniem paliwa wodorowego pod wysokim ciśnieniem była niedostępna w Niemczech. Ma ona zasadnicze znaczenie dla wytwarzania wodoru z wykorzystaniem odnawialnej energii oraz posiada praktyczne zastosowanie. Umożliwia także przejście na wykorzystywanie takiego źródła energii w przyszłości. Bardzo cieszymy się, że mamy okazję współpracować nad tym obiecującym projektem z Instytutem Systemów Energii Słonecznej Fraunhofera" - dodała Diana Raine.

Czystość wodoru wykorzystywanego w ogniwach paliwowych ma kluczowe znaczenie. Elektrolizer Hogen PEM zapewnia wydajność do sześciu metrów sześciennych wysokiej czystości wodoru na godzinę. Dodatkową zaletą technologii PEM jest szeroki zakres ładunku od 0 do 100%, wyjaśnia Hansjoewww.airproducts.com/h2energy.

Informacje o Air Products

Air Products (NYSE: APD) dostarcza gazy atmosferyczne, procesowe i specjalne, nowoczesne tworzywa, osprzęt i technologie. Od ponad 70 lat rozwiązania firmy pozwalają klientom zwiększać produktywność, zmniejszać zużycie energii oraz działać zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju. Ponad 18 tysięcy pracowników Air Products w ponad 40 krajach dostarcza innowacyjne rozwiązania: półprzewodniki, wodór wykorzystywany w rafineriach, procesy gazyfikacji węgla, skraplanie gazu ziemnego oraz zaawansowane powłoki i kleje. Korzystają z nich klienci z sektorów energetycznego, ochrony środowiska oraz prowadzący działalność na rozwijających się rynkach. W roku fiskalnym 2011 przychody ze sprzedaży Air Products wyniosły 10,1 miliarda dolarów amerykańskich.

Air Products jest obecny w 15 krajach Europy, włączając w to kraje Europy Centralnej i Wschodniej, takie jak Słowacja, Czechy, Rosja i Polska. Firma Air Products, która jest obecna w Polsce od 18 lat, konsekwentnie wdraża strategię rozwoju opartą na starannie dobranych inwestycjach. Po przejęciu BOC Gazy w 2007 roku Air Products stał się największym producentem gazów technicznych w Polsce. Dodatkowe informacje są dostępne pod adresem: www.airproducts.com.

Jarosław Soroczyński