Gospodarka » Żywność

Air Products identyfikuje trendy wśród producentów żywności w Polsce

Air Products pomaga polskim producentom żywności zaspokoić rosnące zapotrzebowanie na mrożone metodą IQF pojedyncze porcje mięsa, wędliny w plasterkach oraz dania gotowe

Firma Air Products, największy dostawca gazów technicznych w Polsce, będzie wystawcą podczas Międzynarodowych Targów Technologii Spożywczych Polagra-Tech 2013, odbywających się od 23 do 26 września 2013 roku. Stoisko Air Products nr 39 usytuowane w pawilonie nr 5 będzie czynne w godz. 9-17. Odwiedzający będą mogli porozmawiać z ekspertami Air Products, którzy chętnie doradzą w zakresie doboru rozwiązań odpowiadających potrzebom każdego producenta żywności. Janusz Paździora, menedżer rynku spożywczego na Europę Centralną udzieli informacji na temat nowoczesnych rozwiązań do kriogenicznego schładzania i mrożenia żywności, a Katarzyna Góra, kierownik ds. technologii MAP odpowie na pytania dotyczące odpowiedniego doboru technologii i gazów do pakowania żywności w modyfikowanej atmosferze. W ofercie Air Products znajduje się także wysokiej jakości oczyszczony i skroplony dwutlenek węgla, który spełnia wymagania międzynarodowych producentów napojów gazowanych.

Firma Air Products blisko współpracuje z producentami żywności oraz na bieżąco śledzi trendy na rynku żywności w Polsce. Ekspert Air Products – Janusz Paździora zidentyfikował trzy wiodące trendy wśród polskich producentów żywności: rosnące zapotrzebowanie na mrożone metodą IQF (ang. Individually Quick Frozen – indywidualne szybkie mrożenie) pojedyncze porcje mięsa, zwiększające się zainteresowanie produkcją wędlin w plasterkach oraz wzrost produkcji delikatnych produktów, w tym dań gotowych.

Rosnące zapotrzebowanie na porcjowane, mrożone mięso

„Rozmawiając z producentami mięsa w Polsce, spotykam się z coraz większą ilością zapytań dotyczących rozwiązań do mrożenia porcjowanego mięsa, np. wieprzowiny, wołowiny oraz kostek z filetów z kurczaka. Producenci podkreślają, że obecnie klienci przywiązują dużą wagę do tego, aby oferowane im zamrożone, porcjowane mięso było wysokiej jakości i nie sklejało się. Air Products oferuje tunele zamrażalnicze dostosowane właśnie do takich potrzeb – mówi Janusz Paździora.

Air Products oferuje na polskim rynku nowoczesny i wielofunkcyjny tunel zamrażalniczy Freshline® MP z taśmą wibracyjną. Zapewnia on wysoką jakość i dużą wydajność chłodzenia, tradycyjnego mrożenia, a także zamrażania metodą IQF niewielkich, pojedynczych porcji żywności. Dzięki  indywidualnemu, szybkiemu zamrażaniu można uzyskać wysokiej jakości nie sklejone ze sobą produkty, np. kawałki zamrożonego porcjowanego mięsa. Oprócz różnych gatunków mięsa, tunel zamrażalniczy Freshline MP pozwala schładzać i mrozić m.in. drób, ryby, owoce morza, warzywa, owoce, sery, makarony, dania gotowe do podgrzania, ciasta oraz wypieki i produkty piekarnicze.

Zwiększające się zainteresowanie produkcją wędlin w plasterkach

„Współpracując na co dzień z producentami wyrobów wędliniarskich zauważam, że coraz częściej poszukują oni rozwiązań, które znajdują zastosowanie w produkcji wędlin w plasterkach. Odpowiada to obecnym preferencjom polskich konsumentów, którzy coraz chętniej sięgają po gotowe, pokrojone produkty mięsne, takie jak: wędliny drobiowe, salami, polędwice, szynki czy bekon. Producentom wędlin doradzam wybór tunelu do powierzchniowego zamrażania produktów” – podkreśla Janusz Paździora.

Firma Air Products w odpowiedzi na potrzeby producentów krojonych wędlin oferuje tunel zamrażalniczy Freshline TRS. Ten liniowy system do powierzchniowego zamrażania produktów mięsnych może być stosowany z maszynami tnącymi o dużej szybkości. W wyniku schładzania lub zamrażania powierzchni wędliny do temperatury -5°C, staje się ona twardsza, ostrza tnące zyskują lepszą przyczepność, dzięki czemu uzyskuje się dokładne i powtarzalne cięcia produktu o gładkich brzegach. Ponadto plasterki wędliny nie podwijają się. Tunel ten pozwala producentom w ramach jednej linii szybko schładzać, ciąć oraz pakować różne rodzaje wyrobów wędliniarskich.

Wzrost produkcji dań gotowych

„Obserwuję wzrastające zainteresowanie producentów wytwarzaniem delikatnych produktów spożywczych, takich jak na przykład porcjowane mięso, dania gotowe, kremowe sosy oraz wyroby piekarnicze, których poszukują na rynku zapracowani konsumenci. Kiedy producenci pytają mnie o rozwiązanie pozwalające im schładzać tego typu produkty w trakcie procesu produkcyjnego, polecam im system do oddolnego lub powierzchniowego schładzania produktów” – zaznacza Janusz Paździora.

System Freshline LIN-IS firmy Air Products umożliwia oddolne lub powierzchniowe schładzanie produktów do pożądanej temperatury, dzięki czemu ogranicza utratę wilgotności produktów, zmniejsza ilość pęcherzyków powietrza np. w kremowych sosach oraz pozwala na uniknięcie formowania się w strukturze wyrobów kryształków lodu. W zależności od potrzeb producenta, ciekły azot może być wtryskiwany na dno mieszalnika, aby natychmiast został zmieszany z produktem lub też może być natryskiwany na produkt, chłodząc go powierzchniowo. Ponieważ żywność nie ma możliwości dostania się do wnętrza systemu, proces produkcyjny odbywa się z zachowaniem jak najwyższych standardów higieny. Ponadto urządzenie można łatwo myć.

Dodatkowe informacje na temat rozwiązań Air Products z serii Freshline do kriogenicznego schładzania i mrożenia oraz pakowania żywności w atmosferze modyfikowanej znajdują się na stronie: www.airproducts-freshthinking.com/pl/.

#               #               #

Air Products (NYSE: APD) dostarcza gazy atmosferyczne, procesowe i specjalne, nowoczesne tworzywa, osprzęt i technologie. Od ponad 70 lat rozwiązania firmy pozwalają klientom zwiększać produktywność, zmniejszać zużycie energii oraz działać zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju. Ponad 20 tysięcy pracowników Air Products w ponad 50 krajach dostarcza innowacyjne rozwiązania: półprzewodniki, wodór wykorzystywany w rafineriach, procesy gazyfikacji węgla, skraplanie gazu ziemnego oraz zaawansowane powłoki i kleje. Korzystają z nich  klienci z sektorów energetycznego, ochrony środowiska oraz prowadzący działalność na rozwijających się rynkach. W roku fiskalnym 2012 przychody ze sprzedaży Air Products wyniosły blisko 10 miliardów dolarów amerykańskich. Air Products jest obecny w 15 krajach Europy, włączając w to kraje Europy Centralnej i Wschodniej, takie jak Słowacja, Czechy, Rosja i Polska. Firma Air Products, która jest obecna w Polsce od 20 lat, konsekwentnie wdraża strategię rozwoju opartą na starannie dobranych inwestycjach. Po przejęciu BOC Gazy w 2007 roku Air Products stał się największym producentem gazów technicznych w Polsce. Dodatkowe informacje dostępne są pod adresem: www.airproducts.com.pl.

#               #               #

Kontakt dla mediów: