Gospodarka » Przemysł

Air Products otwiera nowoczesny zakład testowy w Niemczech z młynem PolarFit™

Firma Air Products, największy producent i dostawca gazów technicznych w Polsce oraz uznany lider w rozdrabnianiu kriogenicznym, ogłosiła otwarcie nowoczesnego zakładu testowego w Bobingen w Niemczech.

Głównym elementem zakładu testowego jest udoskonalony młyn drobnomielący PolarFit, służący do precyzyjnego rozdrabniania kriogenicznego.

Zainteresowani klienci mogą przekonać się o zaletach tej technologii w trakcie demonstracji procesu rozdrabniania kriogenicznego. Instalacja testowa umożliwia jego analizę, a system klasyfikacji za pomocą powietrza pokazuje możliwości dystrybucji ściśle określonej wielkości cząstek.

Rozdrabnianie kriogeniczne polega na mieleniu materiałów w niskich temperaturach przy użyciu ciekłego azotu. Świadomość zalet tej technologii w przemyśle chemicznym, farmaceutycznym oraz spożywczym stale wzrasta. W sektorach tych zauważalny jest  wzrost popytu na coraz mniejsze cząsteczki oraz na wykorzystywanie młynów, które umożliwiają osiągnięcie maksymalnej wydajności przy możliwie najniższych kosztach.

Dzisiejszy komunikat to przykład na to, że Air Products aktywnie wspiera rozwój w dziedzinie rozdrabniania kriogenicznego. Oferując specjalistyczną wiedzę i technologie dla różnych gałęzi przemysłu, firma Air Products wspomaga klientów przy podnoszeniu wydajności oraz uzyskiwaniu znaczącego wzrostu jakości procesów produkcji, przetwarzania i recyklingu materiałów.

„Bardzo nas cieszy, że możemy poszerzyć wachlarz usług oferowanych klientom w Europie o tę nowo otwartą instalację testową. Posiadamy ponad czterdziestoletnie doświadczenie w projektowaniu i instalowaniu kompleksowych rozwiązań do rozdrabniania kriogenicznego oraz w analizowaniu próbek materiałów. Pozwala nam to wspierać klientów przy projektowaniu i wdrażaniu opłacalnych technologii rozdrabniania" - powiedział Neil Hansford, specjalista Air Products ds. zastosowań kriogenicznych.

Młyn PolarFit firmy Air Products do ultra drobnego rozdrabniania kriogenicznego, zainstalowany w Bobingen, zapewnia stałą, wysoką jakość materiału wyjściowego. Dzięki zastosowaniu różnych kombinacji mechanizmów redukcji rozmiaru, w tym udaru, ścierania oraz zderzania cząstek, można o wiele drobniej zmielić materiały trudne do rozdrobnienia, takie jak elastomery termoplastyczne, bądź tworzywa sztuczne, niż przy użyciu tradycyjnych metod. System ten umożliwia osiągnięcie wyników na poziomie między 45 a 240 mikronów, a w niektórych przypadkach nawet 10 mikronów. Dodatkowo urządzenie umożliwia dostosowanie stopnia rozdrobnienia, pozwalając uzyskać zarówno gruboziarnisty, jak i miałki materiał wyjściowy. Efektywne wykorzystanie ciekłego azotu skutkuje natychmiastowym odbiorem ciepła z procesu  rozdrabniania oraz optymalizuje jakość produktu końcowego dzięki uniknięciu uszkodzeń wywołanych wysoką temperaturą. W efekcie klienci mogą zwiększyć tempo produkcji przy obniżeniu kosztów operacyjnych.

Firma Air Products posiada także doświadczenie w towarzyszącej rozdrabnianiu klasyfikacji cząstek za pomocą powietrza. Technologia klasyfikowania materiału rozdrobnionego kriogenicznie przynosi klientom dodatkowe korzyści - stosując ten system wraz z młynem drobnomielącym PolarFit, można uzyskać korzystniejszą dystrybucję cząstek materiału finalnego, zwiększając tym samym wydajność produkcji, a także zmniejszyć potrzebę dodatkowej kontroli jakości produktu końcowego.

Zapraszamy do odwiedzania stoiska Air Products nr 7-448 w hali nr 7 na targach POWTECH 2011, które odbędą się w dniach 11-13 października 2011 r. w Norymberdze w Niemczech.

Informacje o Air Products

Air Products (NYSE: APD) obsługuje klientów na rynku przemysłowym, energetycznym, technologicznym oraz medycznym na całym świecie, dostarczając im wyjątkową gamę gazów atmosferycznych, procesowych i specjalnych, osprzęt oraz usługi serwisowe. Założona
w 1940 roku firma jest liderem w swojej branży na szybko rozwijających się rynkach półprzewodników, wodoru, domowych usług medycznych, skraplania gazu ziemnego oraz produkcji zaawansowanych powłok i klejów. Firma Air Products znana jest z innowacyjności, wysokiej sprawności działania oraz zaangażowania na rzecz bezpieczeństwa i ochrony środowiska. Przychody Air Products w 2010 roku wyniosły 9 miliardów dolarów amerykańskich. Firma prowadzi działalność w ponad 40 krajach na świecie zatrudniając 18,3 tysiąca pracowników. Air Products prowadzi działalność w 15 krajach Europy, włączając w to kraje Europy Centralnej i Wschodniej, takie jak Słowacja, Czechy, Rosja i Polska. Firma Air Products, która jest obecna w Polsce od 18 lat, konsekwentnie wdraża strategię rozwoju opartą na starannie dobranych inwestycjach.
Po przejęciu BOC Gazy w 2007 roku Air Products stał się największym producentem gazów technicznych w Polsce.

Dodatkowe informacje dostępne są pod adresem: www.airproducts.com.

Dodatkowych informacji udziela:

Janusz Paździora