Firma » Finanse

Analitycy z domów maklerskich: wnp.pl znakomitym źródłem informacji

Portal wnp.pl jest najlepiej ocenianym przez analityków z domów maklerskich źródłem wiedzy i informacji branżowych – wynika z przeprowadzonego badania*. Jakość i popularność należącego do Grupy PTWP serwisu potwierdzają także m.in. liczba użytkowników i odsłon portalu.

36 analityków z 13 domów maklerskich odpowiedziało na pytania o najważniejsze czynniki wpływające na sporządzane przez nich rekomendacje. Część ankiety poświęcono mediom, z których czerpią informacje. Okazało się, że analitycy powszechnie obdarzają zaufaniem portal Wirtualny Nowy Przemysł (wnp.pl).

„Analitycy bardzo cenią sobie portale branżowe, które są dla nich kopalnią wiedzy o sektorze i źródłem pomocnych danych. Co ciekawe, niemalże wszyscy analitycy chętnie i bardzo często korzystają z portalu Wirtualny Nowy Przemysł, który oceniają bardzo wysoko” – czytamy w podsumowaniu badania MSLGROUP Financial Communications Poland.

Ankiety i rozmowy z analitykami, dla których szybkość pozyskania wiadomości jest niezbędna w codziennej pracy, udowadniają, że cenią sobie oni portale branżowe, natomiast właściwie w ogóle nie korzystają z portali zajmujących się jedynie tematami związanymi z gospodarką. Dlaczego? Specjaliści z domów maklerskich dane zdobywają również szybko z pomocą agencji prasowych, przekazujących często wieści już pogłębione i skomentowane przez dziennikarza-specjalistę. Wspomniane portale często pełnią wtedy rolę odtwórczą, a teksty tam publikowane nie wnoszą istotnych informacji.

Autorzy rekomendacji najbardziej poszukują danych związanych z konkretnym sektorem, aby najpierw określić jego atrakcyjność, a potem analizować wybraną spółkę z danej branży.

Portal gospodarczy wnp.pl specjalizuje się w dostarczaniu wiadomości o najważniejszych gałęziach przemysłu oraz trendach i zmianach zachodzących w gospodarce. Silną pozycję serwisu wnp.pl potwierdzają dane: ponad 720 tys. użytkowników miesięcznie (wynik rekordowy), blisko 5 mln odsłon i niemal 70 tys. odbiorców codziennego newslettera.

Grupa PTWP, wydawca serwisu wnp.pl, jest także organizatorem zbliżającego się VI Europejskiego Kongresu Gospodarczego (European Economic Congress – EEC, Katowice, 7-9 maja br.).

* W ankiecie przeprowadzonej przez MSLGROUP Financial Communications Poland wzięło udział 36 analityków z 13 domów maklerskich w Polsce. Celem badania było określenie, jakie czynniki są dla analityków najistotniejsze przy sporządzaniu wyceny i rekomendacji spółki.

Część ankiety dedykowana była opiniom na temat mediów, z których analitycy czerpią informacje.

Pełny raport dostępny jest pod adresem: http://www.mslgroup.pl/assets/cfc/files/13_10_03_MSL_Group_Wysokie_standardy_w_cenie.pdf

Zapraszamy do odwiedzenia strony www.wnp.pl.

Informacje o portalu wnp.pl:

Portal gospodarczy wnp.pl działa od 2005 roku. Specjalizuje się w dostarczaniu wiadomości o najważniejszych gałęziach przemysłu oraz trendach i zmianach zachodzących w polskiej gospodarce. Każdego dnia przynosi dziesiątki rzetelnych i kompleksowych informacji, wzbogaconych atrakcyjnym materiałem fotograficznym. Portal wnp.pl odwiedzają menedżerowie zarządzający przedsiębiorstwami przemysłowymi i produkcyjnymi, a także wysokiej klasy specjaliści, poszukujący informacji związanych z energetyką, hutnictwem, górnictwem, transportem, przemysłem naftowo-chemicznym, branżą IT oraz finansami. Istotną grupę użytkowników stanowią również studenci uczelni technicznych i ekonomicznych. Osoby te traktują wnp.pl jako źródło najświeższych informacji potrzebnych do codziennej pracy i nauki.

Informacje o Grupie PTWP SA:

Polskie Towarzystwo Wspierania Przedsiębiorczości powstało w Katowicach w 1995r. Specjalizuje się w tworzeniu zintegrowanych rozwiązań w obszarze komunikacji obejmujących wydawanie magazynów prasowych i specjalistycznych publikacji, budowę i zarządzanie portalami internetowymi, a także organizację kongresów, konferencji, seminariów i wydarzeń specjalnych oraz szkoleń, na czele z Europejskim Kongresem Gospodarczym – European Economic Congress (EEC) – jedną z najbardziej prestiżowych imprez odbywających się w Europie Centralnej.

Grupa PTWP SA jest wydawcą m.in.: Miesięcznika Gospodarczego Nowy Przemysł, czasopisma Rynek Spożywczy, miesięcznika Rynek Zdrowia i miesięcznika Farmer. Grupa PTWP SA posiada 70 proc. udziałów w PTWP-ONLINE Sp. z o.o., do której należą branżowe portale m.in.: wnp.pl, propertynews.pl, rynekzdrowia.pl, portalspozywczy.pl, dlahandlu.pl, rynekaptek.pl, portalsamorzadowy.pl, infodent.pl, pulsHR.pl, promocjada.pl, farmer.pl, serwis gieldarolna.pl.

Posiada 100 procent udziałów w spółkach Publikator i Publiaktor.pl, wydających tytuły takie jak: Dobrze Mieszkaj, Świat Łazienek i Kuchni, 100% Wnętrza, Meble Plus, Łazienka oraz dobrzemieszkaj.pl.

W kwietniu 2013 r. Grupa PTWP zadebiutowała na rynku NewConnect.

Zapraszamy na stronę www.ptwp.pl

Grupa PTWP SA