Dom » Nieruchomość

Aptekarska precyzja deweloperów

Firmy deweloperskie nigdy tak dokładnie nie przyglądały się rynkowi i preferencjom kupujących. Inwestorzy niemal co do metra optymalizują powierzchnie powstających mieszkań. Pod lupę biorą też zdolność kredytową kupujących i do niej dopasowują ceny lokali.

Deweloperzy w taki sposób opracowują plany nowych inwestycji, żeby mieszkania dawały się łatwo adoptować do  indywidualnych potrzeb kupujących. Na pniu sprzedają się bowiem teraz tylko najmniejsze lokale z wydzielonymi sypialniami.

Konstrukcja powstających budynków coraz częściej pozwala na żonglowanie pokojami. Inwestorzy oferują ten sam lokal w wariancie jedno lub dwu pokojowym, z aneksem lub zamkniętą kuchnią. W ten sposób klienci mogą zamiast kawalerki kupić mieszkanie z oddzielnym pokojem do spania, a lokum jest dużo tańsze. Choć inwestycji, w których można kupić takie kompaktowe mieszkania jest coraz więcej, na rynku wciąż ich brakuje. Nie jest wcale tak łatwo znaleźć niedrogie i tzw. rozkładowe mieszkanie w stolicy.

Ceny i możliwości zakupu

Poszukujący mieszkań niezmiennie liczą na spadki cen, które jednak są mało prawdopodobne. Stawki metra kwadratowego utrzymują się na stabilnym poziomie od wielu miesięcy. Ani zapowiadana podwyżka VAT na nieruchomości, ani nowe, bardziej restrykcyjne warunki udzielania kredytów podyktowane postanowieniami rekomendacji T, nie spowodowały gwałtownego zwiększenia sprzedaży. Planowane ograniczenie rządowych dopłat do kredytów w programie Rodzina na swoim też w znaczny sposób na razie nie wpłynęło na popyt. Powodem jest ograniczona zdolność kredytowa osób zainteresowanych zakupem. Warszawskie mieszkania w cenie większej niż 400 tys. zł. nie tak szybko znajdują nabywców. Sprzedający starają się pomóc w zakupie swoim klientom.
- Jeśli zdarza się, że klienci mają niezbyt dużą zdolność kredytową nasi doradcy potrafią zawsze znaleźć jakieś rozwiązanie, żeby udało im się zdobyć finansowanie. Jednym z nich jest np. dopisanie do umowy kredytowej członków rodziny. Sami również staramy się ułatwić zadanie kupującym i w sytuacji, kiedy o przyznaniu kredytu decyduje kwota 10 000 – 20 000 zł., jesteśmy skłonni ustalić takie warunki umowy, żeby klienci otrzymali pożyczkę – tłumaczy Teresa Witkowska, dyrektor Sprzedaży w firmie RED Real Estate Development, która realizuje osiedle Alpha w warszawskich Skoroszach.

Budowane i gotowe

Oferta w poszczególnych inwestycjach często obejmuje zarówno mieszkania, które są gotowe do zamieszkania, jak i takie, które będą ukończone w odległej przyszłości. Ich ceny są często zbliżone. Na ogół jednak lokale w trakcie budowy są nieznacznie droższe, od tych oddanych do użytkowania, szczególnie jeśli chodzi o mniejszemieszkania, które nie są już niedostępne w oddanych budynkach. Najczęściej nie sprzedane zostają te mniej funkcjonalne, zlokalizowane np. na parterze.

Pośród nielicznych mieszkań oczekujących na klientów w zrealizowanych już osiedlach można znaleźć czasem również bardzo dobre oferty, bo deweloperom zależy na zamknięciu inwestycji. Niestety, osoby poszukujące droższych mieszkań muszą pokonać jeszcze więcej przeszkód w drodze do kredytowania. Ich zainteresowanie kupnem rzadko skutkuje transakcjami. Podczas negocjacji mogą uzyskać upust nie większy niż 10 proc.

o RED Real Estate Development

RED Real Estate Development Sp. z o.o. to międzynarodowa firma prowadząca działalność deweloperską. W Polsce jest obecna od 2006 roku. Tworzy oparte na wizjach i bazujące na badaniach, nowoczesne rozwiązania w zakresie budownictwa. Zarządza całościowym procesem inwestycyjnym od momentu pozyskania optymalnej lokalizacji, poprzez realizację inwestycji do jej sprzedaży. Firmą zarządza grupa ludzi, którzy posiadają wieloletnie doświadczenie zdobyte podczas realizacji różnorodnych projektów budowlanych w wielu krajach.  Specjalizują się zarówno w projektach komercyjnych na szeroką skalę, budowie hoteli jak i budownictwie mieszkaniowym.

Do najciekawszych przedsięwzięć zrealizowanych przez RED Real Estate Development Sp. z o.o. należy budowa Hotelu W na Times Square w NY i luksusowego Hotelu InterContinental w Porcie Bostońskim oraz przebudowa budynku Giełdy Ubezpieczeniowej w NY i biurowca o powierzchni 140 tys. m2 w centrum Chicago. Udziałowcy firmy przeprowadzają także inwestycje mieszkaniowe, które cechuje wysoka jakość i funkcjonalność. Realizują m. in. największe inwestycje w zakresie budownictwa mieszkaniowego w Antwerpii i jej rejonie.

RED Real Estate Development Sp. z o.o. inspirując się najlepszymi wzorami realizuje światowej klasy kompleksowe projekty inwestycyjne. Celem firmy jest podwyższanie i umacnianie osiągniętej dotychczas pozycji wśród firm deweloperskich na rynku polskim. Firma jest członkiem Polskiego Związku Firm Deweloperskich  i stosuje zasady Kodeksu Dobrych Praktyk w relacjach Klient-Developer. Oferuje opiekę i fachowe doradztwo indywidualne na każdym etapie realizacji inwestycji.

Dodatkowe informacje:
PRESTIGE PUBLIC RELATIONS