Technologie » Komputery

ATEN stawia na zdalne zarządzanie sieciami na targach Computex 2009

Najnowsze rozwiązania Over the NET™; nowości w technologii Cat 5 KVM; produkty SOHO i Media Distribution Solution w hali 1 TWTC na stoiskach A533, A534, A539, A540.

Firma ATEN International, wiodący projektant, producent oraz dystrybutor zaawansowanych rozwiązań komunikacyjnych, weźmie udział w Computex 2009 - największych targach branży IT w Azji i drugich co do wielkości na świecie. Targi odbędą się w Taipei na Taiwanie i będą trwały od 2 do 6 czerwca. Podczas pokazu ATEN - ekspert w dziedzinie przełączników KVM - zaprezentuje cztery nowe rozwiązania Over-IP. Prezentacja obejmie przełącznik Hideaway™ LCD KVM z dotykowym ekranem, jak również nową wersję odnoszącego sukcesy oprogramowania Control Center Over the NET™, służącego do scentralizowanego zarządzania infrastrukturą IT. Ponadto ATEN przedstawi innowacyjne rozwiązania SMB i SOHO KVM oraz - po raz pierwszy - Media Distribution Solution do zarządzania transmisją treści multimedialnych.

Scentralizowane rozwiązanie służące do zarządzanie infrastrukturą w branży IT – prezentacja: KN4140v, 40-portowy KVM Over the NET™ to przełącznik KVM Cat5 z funkcjonalnością Over-IP, która umożliwia jednoczesny dostęp do pięciu magistrali dla lokalnego administratora sieci i czterech osób pracujących zdalnie przez LAN, WAN lub Internet. Mogą oni na odległość monitorować i kontrolować bezpośrednio do 40 serwerów, a nawet do 640 komputerów przy dwupoziomowym połączeniu kaskadowym. KN4140 ma funkcję podwójnego zasilania, umożliwiającą stały dostęp do przełącznika w przypadku awarii prądu. Podwójna karta sieciowa Dual NIC zapewnia nieprzerwaną pracę sieci lokalnej lub dwóch IP. Funkcja Virtual Media umożliwia administratorowi mapowanie CD-ROM-ów i innych nośników danych na zdalny serwer. Pozwala także na transfer  plików i aplikacji oraz diagnozę i naprawę CD-ROM-ów oraz systemu operacyjnego na odległość. Przełączniki KN4140v gwarantują bezpieczeństwo dzięki ochronie hasłem oraz najnowszym technikom szyfrowania. Lokalne i zdalne konsole gwarantują wysoką rozdzielczość wideo aż do 1600x 1200 pikseli przy 60 Hz.

KN4132, 32-portowy przełącznik KVM Over the NET™ umożliwia jednemu administratorowi i pięciu osobom pracującym zdalnie kontrolę nad nawet 32 serwerami poprzez wyszukiwarkę internetową lub aplikacje Windows i Java - w przypadku bezpośredniego połączenia z przełącznikiem KVM. Podwójna karta sieciowa umożliwia dodatkowo podłączenie sieci lokalnej i nieprzerwaną pracę. Przełączniki KN4132 zapewniają pozapasmowy dostęp, dzięki czemu możliwa jest kontrola i zarządzanie serwerami nawet
w przypadku awarii. Co więcej, poprzez połączenie Power Over the NET™, administratorzy mogą zdalnie zarządzać mocą serwerów.

CC2000, Control Center Over the NET™ to najnowsze oprogramowania firmy ATEN do bezpiecznego i scentralizowanego zarządzania całą infrastrukturą IT w oddalonych od siebie centrach danych, sieciach biur i oddziałach lokalnych przedsiębiorstw. Dzięki CC2000 administratorzy sieci IT mogą z jednego adresu IP efektywnie zarządzać urządzeniami z serii Over the NET oraz innymi opartymi na technologii IP. Mogą także tworzyć zintegrowane sieci urządzeń poprzez łączenie zwielokrotnionych jednostek CC2000. Oprócz załączonego oprogramowania Java CC2000 obsługuje aktywny system operacyjny Sun Java Runtime Environment (JRE), umożliwiając wieloplatformową integrację i współdziałanie systemu.

KL3116T Dual Rail Touch Screen KVMP™ to zintegrowana konsola LCD i 16-portowy przełącznik KVM z niezależnie wysuwanym 17-calowym ekranem dotykowym oraz klawiaturą z wbudowanym touchpadem, zajmujący przestrzeń jedynie 1U. KL3116T jest pierwszym przełącznikiem z ekranem dotykowym LCD, który nie wymaga instalowania dodatkowego oprogramowania. Przełącznik ma podwójny interfejs pozwalający na podłączanie zarówno urządzeń USB jak i PS/2. Dodatkowo port USB umieszczony pod panelem LCD pozwala na wygodne podłączenie urządzeń peryferyjnych. Łańcuchowe połączenie 31 przełączników umożliwia administratorowi zarządzanie nawet 512 komputerami za pomocą jednej konsoli.

Nowe rozwiązania Matrix KVM - prezentacja:KM0932 i KM0532 to najnowsze 32-portowe przełączniki Matrix KVM z 9 i 5 konsolami. Cat 5 Matrix KVM umożliwiają dziewięciu (KM0932) i pięciu konsolom (KM0532) niezależną i jednoczesną kontrolę nad  32 bezpośrednio połączonymi serwerami. Dzięki podwójnemu zasilaniu, przełączniki KM0932 i KM0532 zapewniają stały dostęp w przypadku awarii prądu. Nowoczesne przełączniki Matrix KVM umożliwiają użytkownikom kontrolę  nad tysiącami serwerów poprzez połączenie kaskadowe trzech poziomów KM0932 lub KM0532, albo dzięki szeregowemu podłączeniu siedmiu podporządkowanych przełączników KVM (KM0032, 32-portowy przełącznik Expansion KVM). System Virtual Media umożliwia transfery plików i aplikacji, naprawę systemu operacyjnego oraz diagnozę CD-ROM-ów na odległość. Okablowanie Cat 5 ułatwia zarządzanie kablami i redukuje przestrzeń potrzebną w serwerowni. Nowy przełącznik Matrix KVM będzie po raz pierwszy zaprezentowany na tegorocznych targach Computex.

Media Distribution Solution

Firma ATEN po raz pierwszy zaprezentuje na targach Computex 2009 system Media Distribution Solution. To kompleksowe cyfrowe rozwiązanie do zarządzania systemami informacji wizualnej, pozwalające na sprawne przesyłanie w czasie rzeczywistym wysokiej jakości sygnału audio i wideo (poprzez kabel Cat5) z jednego źródła do wielu monitorów.  Media Distribution Solution składa się z następujących urządzeń: splitterów Audio/Video: ATEN VS1504 i VS1508 oraz ATEN VB552 VGA Over Cat 5 Repeater + Audio. Po podłączeniu w trzypoziomowej kaskadzie z wzmacniaczami ATEN splittery rozdzielają sygnał audio i wideo z jednego źródła do dużej liczby oddalonych nawet do 450 metrów ekranów przy zachowaniu znakomitej jakości. Dzięki zastosowaniu standardu RS-232, system Media Distribution Solution zapewnia zdalną obsługę monitorów za pomocą sieci oraz podłączanie urządzeń, takich jak ekrany dotykowe.

Rozwiązania SOHO KVMCS661 - nowy przełącznik USB KVM do laptopów jest kompaktowym urządzeniem przypominającym kabel, które umożliwia kontrolę nad dwoma laptopami. Przełącznik CS661  zapewnia transfer plików i dostęp do urządzeń zewnętrznych USB 2.0, takich jak nośniki pamięci. Funkcja plug-and-play (z ang. podłącz i używaj) oraz intuicyjny interfejs graficzny pozwalają użytkownikom laptopów na łatwą synchronizację danych zawartych na dwóch komputerach, jak również wymianę plików pomiędzy nimi. CS661 dopasowuje rozdzielczość i wygląd zdalnego okna pulpitu do lokalnego monitora. Osoby odwiedzające targi Computex będą mogły przetestować CS661 na stoisku firmy ATEN.

CS1644, 4-portowy przełącznik USB 2.0 DVI Dual View KVMP™  pozwala na obsługę w tym samym czasie dwóch wysokiej jakości monitorów Dual Link. Urządzenie umożliwia użytkownikom korzystanie z czterech komputerów z podwójnym monitorem za pomocą jednej konsoli USB z możliwością podłączenia jeszcze dwóch dodatkowych urządzeń poprzez hub USB 2.0. CS1644 pozwala na przesył sygnału w wysokiej rozdzielczości (2560x1600 dla podwójnego podłączenia DVI oraz 1920x1200 dla DVI) w trybie szerokoekranowym, jak również dźwięku  w standardzie 2.1 channel surround. Przełącznik pracuje zarówno na złączu cyfrowym DVI jak i na analogowym. Pozwala na niezależne przełączanie KVM, USB i audio.

CS1792 i CS1794 to 2- i 4-portowe przełączniki USB 2.0 HDMI KVMP™, które umożliwiają zarządzanie dwoma lub czterema komputerami z interfejsem HDMI oraz podłączenie dwóch dodatkowych urządzeń poprzez wbudowany 2-portowy hub USB 2.0. Przełączniki są zgodne ze standardami HDMI 1.3a i HDCP. Urządzenia obsługują cyfrowe i analogowe monitory, również szerokoekranowe i wysokiej jakości pliki wideo (480i, 480p, 720p, 1080i, 1080p). Działają w systemie Dolby True HD i DTS HD Master Audio. Urządzenia pozwalają na niezależne przełączanie między KVM, urządzeniami USB czy audio, dzięki czemu użytkownik może słuchać muzyki z jednego komputera i używać jednocześnie aplikacji  na drugim.

W celu umówienia się na spotkanie z reprezentantem firmy ATEN podczas targów Computex 2009 (hala 1 TWTC, stoiska A533, A534, A539, A540), prosimy o kontakt z Magdaleną Skarżyńską z Monday PR lub bezpośrednio z Marshą Lee, marshalee@aten.com.tw lub Sherry Tsai, stsai@aten.com.tw, ATEN International Co., Ltd, tel.: +886-2-8692-6789.

O firmie ATEN

ATEN International Co., Ltd specjalizuje się w rozwiązaniach komunikacyjnych od 1979 roku i jest obecnie uznawana za niekwestionowanego lidera w dziedzinie przełączników KVM na świecie. Pozycja ta została osiągnięta dzięki stałym znaczącym inwestycjom w badania i rozwój, czego efektem jest choćby ASIC – opracowany i wyprodukowany przez ATEN. Ponad 20 procent pracowników firmy ATEN na świecie pracuje w dziale badań i rozwoju. Dzięki temu rocznie ponad 50 nowych produktów trafia na światowe rynki. Oferta firmy obejmuje obecnie setki urządzeń komunikacyjnych od niewielkich hubów USB poczynając na potężnych urządzeniach KVM z rodziny Master View do zarządzania ponad 500 komputerami kończąc. Do grona klientów ATEN należą wielkie światowe firmy, średnie i małe przedsiębiorstwa oraz użytkownicy indywidualni. Więcej informacji znajduje się pod adresem: www.aten.com.

Mondaypr