Technologie » Internet

AVG Identity Protection dostępne po polsku

Teraz użytkownicy w Polsce w prosty sposób mogą być chronieni przed utratą tożsamości podczas dokonywania transakcji bankowych, zakupów oraz innych wrażliwych transakcji w sieci

AVG Technologies, wiodący dostawca oprogramowania zabezpieczającego, wprowadza dzisiaj osiem nowych wersji językowych oprogramowania  AVG Identity Protection (IDP), w tym również polską.

IDP zostało wprowadzone już wcześniej w wersji  AVG 8.5, po tym jak AVG Technologies przejęło firmę Sana Security, ale do tej pory oprogramowanie było dostępne tylko w angielskiej wersji językowej. Teraz użytkownicy w Polsce mają zapewnioną stałą ochronę przed kradzieżą tożsamości , jak również przed nowymi i nieznanymi jeszcze wirusami, za każdym razem kiedy korzystają z sieci. Oprogramowanie jest kompatybilne nie tylko z produktami AVG, ale z większością popularnych programów antywirusowych. Jest ono także częścią popularnego pakietu AVG Internet Security, który stanowi kompleksową ochronę dla wszystkich działań prowadzonych w sieci.

Kradzież tożsamości jest w tej chwili numerem jeden na liście przestępstw internetowych. Amerykańska Federalna Komisja Handlu uznała kradzież tożsamości za jedno z najczęściej popełnianych przestępstw w sieci w ciągu ostatnich 7 lat. Według raportu Fraud Survey z 2008 roku, opublikowanego w lutym, prawie 10 milionów osób w USA padło ofiarami kradzieży tożsamości. Badania przeprowadzone przez Javelin Strategy & Research wykazały, że straty odnotowane z powodu kradzieży tożsamości w 2008 roku wzrosły aż do 45 mld USD. Wskaźnik kradzieży tożsamości bardzo szybko rośnie również w Wielkiej Brytanii. CIFAS, firma zajmująca się zapobieganiem oszustwom w Wielkiej Brytanii szacuje, że kradzież tożsamości kosztuje gospodarkę państwową ponad 4,4 miliardów dolarów rocznie, a ofiarami kradzieży pada ok 25 % brytyjskich użytkowników.

- Użytkownicy komputerów muszą być pewni, że dokonując transakcji bankowych lub zakupów w sieci, nie staną się ofiarami złodziei tożsamości - powiedział JR Smith, Dyrektor Generalny AVG Technologies. - Sam program antywirusowy nie jest w stanie zapewnić poziomu bezpieczeństwa , jakiego potrzebują użytkownicy przy dzisiejszym tempie powstawania coraz bardziej kompleksowych zagrożeń. AVG Identity Protection daje użytkownikom  pewność, że rzeczywiście są chronieni przed cyberprzestępcami.

AVG Identity Protection stanowi dodatkową warstwę bezpieczeństwa, zdecydowanie poprawiającą poziom zabezpieczenia użytkownika przed zagrożeniami , których zwykłe oprogramowanie antywirusowe nie jest w stanie wychwycić. Nie ma znaczenia czy użytkownik  korzysta z oprogramowania AVG czy innego producenta; IDP współpracuje ze wszystkimi popularnymi  programami, które dbają o bezpieczeństwo użytkowników w sieci. Podstawowym zadaniem IDP jest pomoc w powstrzymywaniu złodziei przed atakami , których celem jest kradzież haseł, szczegółów rachunków bankowych, numerów kart kredytowych czy innych  wartościowych cyfrowych zasobów. Oprogramowanie to wykorzystuje technologię tzw. analiz behawioralnych w celu upewnienia się, że wszystkie programy działające na komputerze zachowują się tak, jak powinny. Jeśli wykryje jakiekolwiek podejrzane zachowania, które mogłyby prowadzić do kradzieży danych osobowych , natychmiast je zamyka, zapobiegając w ten sposób jakiejkolwiek możliwości kradzieży.

-Wiemy jakim zagrożeniom użytkownicy muszą na co dzień stawiać czoła - powiedział Karel Obluk, CTO AVG Technologies. - Zadaniem naszych produktów jest powstrzymanie tych zagrożeń przed ich przekształceniem się w rzeczywiste problemy, aby nasi użytkownicy mogli cieszyć się spokojnym, cyfrowym życiem. Naszym celem jest, aby produkty AVG były łatwe w instalacji, w użytkowaniu i łatwo dostępne. Dlatego zdecydowaliśmy się na udostępnianie ich w jak największej liczbie wersji językowych.

Trochę szczegółów

AVG Identity Protection opiera się na technologii przejętej przez AVG wraz z zakupem firmy Sana Security. Technologia ta pomaga w zapobieganiu kradzieżom tożsamości dzięki analizie zachowania oraz charakteru szkodliwego oprogramowania i wykorzystywaniu tych obserwacji w budowaniu ochrony, która nie wymaga „autoryzowanych aktualizacji", żeby być aktualną. Oprogramowanie to stale się uczy i zwiększa poziom ochrony w oparciu o informacje pochodzące z autentycznych ataków na autentycznych użytkowników.

- Laboratoria firm zajmujących się bezpieczeństwem diagnozują dziesiątki tysięcy nowych wirusów dziennie - powiedział Karel Obluk. - Tradycyjne antywirusy nie mają wobec nich najmniejszych szans. Oczywiście bardzo ważne jest korzystanie z oprogramowania antywirusowego w obronie przed znanymi wirusami, użytkownicy potrzebują jednak dodatkowych warstw bezpieczeństwa, które ochronią ich przed nieznanymi zagrożeniami.

Dostępność i ceny

Program AVG Identity Protection jest obecnie dostępny w polskiej wersji językowej i kosztuje 73,99 PLN (cena zawiera VAT).

Więcej informacji o całej rodzinie produktów zabezpieczających AVG przeznaczonych dla użytkowników indywidualnych i małych firm znajduje się pod adresem www.avg.com

Znajdź AVG na Twitter: http://twitter.com/officialavgnews

Zostań fanem AVG na Facebook http://www.facebook.com/avgfree

O AVG Technologies

AVG jest światowym liderem rozwiązań bezpieczeństwa, który chroni ponad 80 milionów użytkowników indywidualnych oraz małych firm w 167 krajach przed stale rosnącą liczbą zagrożeń internetowych, wirusów, spamu i hakerów w Internecie. Siedziba główna firmy mieści się w Amsterdamie. AVG już przez niemal dwie dekady skutecznie walczy z przestępczością internetową. Posiada jedno z najbardziej zaawansowanych laboratoriów do wykrywania i zwalczania cyfrowych zagrożeń na świecie. Model dostarczania darmowych podstawowych zabezpieczeń umożliwia użytkownikom zdobycie podstawowej ochrony oraz łatwego pozyskania dalszych, bardziej zaawansowanych zabezpieczeń. Około 6000 resellerów, partnerów i dystrybutorów współpracuje z AVG na świecie. Należą do nich między innymi: Amazon.com, CNET, Cisco, Ingram Micro, Play.com, Wal-Mart oraz Yahoo!. Więcej informacji znajduje się na stronie www.avg.com.

Kontakt dla mediów:

Ewa Mittelstaedt / Łukasz Dąbrowski