Technologie » Komputery

AVG Technologies zdobywa prestiżowe nagrody branżowe

Amsterdam, 9 września 2009 r. – AVG Technologies, producent najpopularniejszego na świecie darmowego oprogramowania antywirusowego, otrzymał prestiżowe nagrody branżowe za swój sztandarowy produkt AVG Internet Security.

Wśród nagród, którymi wyróżniono AVG Internet Security, jest niezwykle prestiżowy laur „VB100”, przyznawany przez brytyjski Virus Bulletin.  Prenumeratorzy Business Solutions Magazine wybrali AVG Internet Security SBS „Najlepszym produktem w kanale dystrybucyjnym” (Best Channel Product) w dwóch kategoriach: bezpieczeństwo email i bezpieczeństwo punktu końcowego.  Ponadto AVG Internet Security jest pierwszym produktem, który otrzymał certyfikat Checkmark Anti-Malware Dynamic Certification, przyznawany przez West Coast Labs.

AVG Internet Security to kompleksowy system bezpieczeństwa, chroniący komputery użytkowników przed zagrożeniami pochodzącymi z Internetu. Zapewnia obronę przed wirusami, oprogramowaniem szpiegującym, rootkitami, spamem i wszystkimi złośliwymi aplikacjami, które mogą zagrażać cennym, prywatnym informacjom. AVG Internet Security oferuje także moduł AVG LinkScanner, zapewniający ochronę w czasie rzeczywistym w trakcie przeglądania stron internetowych. Kolejną częścią produktu jest moduł AVG Identity Protection, w którym wykorzystano zaawansowaną technologię behawioralną, zapewniającą dodatkową warstwę zabezpieczeń. Blokuje ona nowe i nieznane zagrożenia oraz chroni tożsamość użytkownika.

Najważniejsze certyfikaty branżowe

Laboratorium Virus Bulletin przyznało pakietowi AVG Internet Security certyfikat „VB100”, potwierdzający zgodność z kryteriami przyjętymi w ramach formalnych testów porównawczych, prowadzonych przez VB. AVG otrzymało trzecią najwyższą ocenę RAP (Reactive Percentage) spośród wszystkich przetestowanych produktów.  Współczynnik RAP mierzy odsetek wykrywalności nowych zagrożeń, zidentyfikowanych nie wcześniej niż trzy tygodnie przed testem. Podstawowe wymogi do otrzymania certyfikatu VB100 to:

·         Produkt, przy domyślnych ustawieniach, musi zapewniać 100-procentową wykrywalność złośliwych aplikacji, wyszczególnionych w chwili testu jako „będące w obiegu” przez WildList Organization.

·        Nie mogą wystąpić żadne fałszywe wskazania pozytywne podczas skanowania przygotowanego przez Virus Bulletin zbioru plików znanych jako nieszkodliwe.

Czasopismo Business Solutions Magazine uhonorowało AVG Internet Security SBS  tytułem „Najlepszego produktu w kanale dystrybucyjnym” w dwóch kategoriach: bezpieczeństwo email i bezpieczeństwo punktu końcowego. AVG Internet Security SBS zapewnia ochronę antywirusową, przed oprogramowaniem szpiegującym, rootkitami, a także spamem, realizowaną na poziomie poszczególnych stanowisk w sieciach obsługiwanych przez Microsoft Windows Small Business Server. Ochronie podlega każdy element sieci w małych firmach. Oprogramowanie AVG oferuje także centralne zarządzanie i monitoring oraz automatyczne aktualizacje. Są to funkcje, które zdecydowanie upraszczają zadania administracyjne, wykonywane przez personel IT.  Częścią AVG Internet Security SBS jest także moduł AVG LinkScanner. Wykorzystujące on unikalną technologię, pozwalającą – dzięki ochronie w czasie rzeczywistym - bezpiecznie surfować w sieci.

Magazyn BSM współpracował z Penn State University nad ankietą, przeprowadzoną wśród 2186 specjalistów z rynku dystrybucji, mającą wyłonić laureatów nagrody. Kryteria, według których oceniano produkty, to ich funkcjonalność i użyteczność, niezawodność, łatwość integracji i aktualizacji, a także możliwość serwisowania przez dystrybutorów VAR.

Laboratorium West Coast Labs przyznało pakietowi AVG Internet Security pierwszy w historii certyfikat Checkmark Anti-Malware Dynamic Certification. Produkty zabezpieczające są w tym wypadku poddawane nieustającym testom z użyciem próbek złośliwego oprogramowania.  Zestaw testowy stosowany w procedurze Dynamic Testing jest tak dobrany, aby odzwierciedlał dominujące zagrożenia wg wektorów ataku i regionów geograficznych. Próbki do testów są gromadzone w czasie rzeczywistym na całym świecie.

„Współczesne zagrożenia internetowe, o bardzo ulotnym charakterze, a także wysokie kompetencje cyberprzestrzępców, sprawiają, że użytkownicy potrzebują produktów, którym mogą ufać. AVG jest zaszczycone otrzymanymi nagrodami, których źródłem jest skuteczność naszych produktów oraz preferencje użytkowników” – powiedział Bob Gagnon, wiceprezes ds. sprzedaży w AVG Technologies. „Zawsze byliśmy przekonani o jakości naszej technologii zabezpieczeń internetowych, ale zdobycie tych nagród i ważnych certyfikatów jest wielkim osiągnięciem. Będziemy nadal dążyć do tworzenia najlepszych rozwiązań bezpieczeństwa internetowego na rynku i dostarczania naszym użytkownikom produktów najwyższej klasy.”

„AVG Internet Security SBS to znakomita oferta dla moich klientów z segmentu małych i średnich firm, bowiem pozwala mi zaoferować im wielowarstwowe rozwiązanie, chroniące wszystkie punkty końcowe” – mówi Joshua Hilt, właściciel firmy My Techware. „Ponadto dzięki AVG Internet Security SBS moi klienci zwiększają swoją wydajność, otrzymując z jednego źródła wysoce skalowalny system bezpieczeństwa. Oszczędza to czas ich personelu informatycznego i pozwala skoncentrować ograniczone zasoby na innych działaniach, o najwyższym znaczeniu dla sukcesu działalności” – dodaje.

Odnośniki:

·         Więcej informacji na temat czasopisma Business Solutions Magazine można znaleźć na stronie http://www.businesssolutionsmag.com/

·         Więcej informacji o Virus Bulletin dostępnych jest pod adresem www.virusbtn.com

Więcej informacji o West Coast Labs znajduje się na stronie www.westcoastlabs.com

O AVG Technologies

AVG jest światowym liderem rozwiązań bezpieczeństwa, który chroni ponad 80 milionów użytkowników indywidualnych oraz małych firm w 167 krajach przed stale rosnącą liczbą zagrożeń internetowych, wirusów, spamu i hakerów. Siedziba główna firmy mieści się w Amsterdamie. AVG już przez niemal dwie dekady skutecznie walczy z przestępczością internetową. Posiada jedno z najbardziej zaawansowanych laboratoriów do wykrywania i zwalczania cyfrowych zagrożeń na świecie. Dostępne za darmo oprogramowanie zabezpieczające AVG zapewnia użytkownikom podstawową ochronę oraz umożliwia łatwy dostęp do bardziej zaawansowanych zabezpieczeń. Około 6000 resellerów, partnerów i dystrybutorów współpracuje z AVG na całym świecie. Należą do nich między innymi: Amazon.com, CNET, Cisco, Ingram Micro, Play.com, Wal-Mart oraz Yahoo!

Mondaypr