Gospodarka » Żywność
belVita po raz drugi bada zwyczaje śniadaniowe Polaków
Jednocześnie, w związku z coraz szybszym tempem życia, w naszych zwyczajach śniadaniowych da się zaobserwować pewne zmiany. Mimo, iż nadal najpopularniejszym miejscem spożywania pierwszego posiłku jest dom, coraz więcej osób decyduje się np. zjeść śniadanie dopiero po przyjściu do pracy lub szkoły. Zmienia się także nasze poranne menu - cenimy wygodę i łatwość przygotowania, ale coraz częściej chcemy zjeść coś nowego, zamiast przysłowiowej tradycyjnej kanapki z serem. Szukamy urozmaiceń, chętniej sięgamy po nowoczesne produkty śniadaniowe - np. zawierające pełne ziarno czy owoce.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Marka belVita - lider na rynku ciastek pożywnych w Polsce[1] - już po raz drugi postanowiła sprawdzić zwyczaje śniadaniowe Polaków oraz zmiany związane ze spożywaniem tego pierwszego posiłku, które zaszły w ciągu ostatniego roku. Podstawowy wniosek raportu przygotowanego przez instytut badawczy Ipsos potwierdza po raz kolejny, że śniadanie
to dla Polaków bardzo ważny posiłek - aż 88% badanych deklaruje, że zaczyna dzień od zjedzenia go. Okazuje się, że rytuału tego przestrzegają szczególnie Polki - aż 90% z nich, czyli o 2% więcej niż w roku ubiegłym, nie wyobraża sobie poranka bez śniadania. Niepokoi jednak fakt, że, jak wynika z analizy danych z dwóch ostatnich lat - 2013 i 2014, aż 25% osób w wieku 25-29 lat coraz częściej z niego rezygnuje.
Drugim z kluczowych wniosków raportu jest fakt, że wraz z ewolucją naszego stylu życia, zmieniają się także nasze śniadaniowe zwyczaje. Tradycyjna forma obfitego śniadania jedzonego całą rodziną przy stole jest już raczej wspomnieniem. Rosnące tempo i poranny pośpiech nie sprzyjają celebracji tego posiłku - zdarza się, że rezygnujemy z niego na rzecz wyboru ubrań do pracy, makijażu, przygotowania dzieci do szkoły. Dlatego też, mimo,
że śniadanie niezmiennie pozostaje istotnym elementem poranka, Polacy powoli zmieniają swoje przyzwyczajenia tak, aby dostosować porę, miejsce oraz menu do współczesnych realiów. I tak, choć zdecydowana większość Polaków deklaruje, że je śniadania w domu, coraz więcej osób decyduje się na jego konsumpcję poza domem. 8% kobiet i aż 10% mężczyzn decyduje się na spożycie pierwszego posiłku dopiero w pracy. Trend ten jest widoczny już od 2013 roku - wtedy 7% Polek i 6% Polaków deklarowało podobną odpowiedź.
Ciekawe urozmaicenie śniadania
Przez wiele lat Polacy mieli niewielki wybór, jeśli chodzi o menu śniadaniowe, co przejawia się do dziś popularnością tradycyjnych kanapek. Te z wędliną i serem nadal stanowią najbardziej popularną potrawę - 73% respondentów preferuje właśnie taką wersję porannego posiłku. Jest ich jednak o 8% mniej niż w zeszłym roku. Na fali coraz liczniejszych trendów związanych z jedzeniem, mody na programy śniadaniowe, pod wpływem pięknych blogów i ciekawych propozycji w magazynach czy na sklepowych półkach, szukamy nowości... Co może być alternatywą dla kanapki? Szczególną sympatię Polek zyskały jogurty, serki oraz produkty wielozbożowe przygotowywane przy użyciu pełnego ziarna. Wynika to
z faktu, iż zwiększa się świadomość polskiego konsumenta dotycząca zdrowego stylu życia
i związanego z nim prawidłowego odżywiania. Coraz popularniejszy jest także trend Health & Wellness promujący korzyści fizyczne i psychiczne, jakie niesie ze sobą jedzenie odpowiednio skomponowanego śniadania.
Śniadanie - wakacyjna przyjemność
Odpowiednio skomponowany pierwszy posiłek powinien być bazą do dobrego rozpoczęcia dnia - to wiedzą już wszyscy. Warto jednak pamiętać o tym także latem, kiedy często szkoda nam czasu na przygotowanie i spożycie śniadania - np. gdy jesteśmy w podróży, na biwaku, wybieramy się na plażę lub mamy w planach zwiedzanie. Nawet gdy apetyt jest trochę mniejszy i chcemy wykorzystać każdą chwilę pięknej pogody, o śniadaniu nie należy zapominać... Można natomiast znaleźć łatwy sposób, by dostosować je do letnich okolicznościJ
Śniadanie to pierwszy posiłek dnia, którego zadaniem jest dostarczenie organizmowi po nocy niezbędnych składników odżywczych - mówi prof. dr hab. Lidia Wądołowska, wykładowca Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie, ekspert Akademii belVita - W ostatnich latach dwa zespoły naukowe opracowały niezależnie, tzw. Wskaźnik Jakości Śniadania (Breakfast Quality Index). Oba podejścia rekomendują spożywanie w jednym posiłku produktów zbożowych, produktów mlecznych, warzyw lub owoców oraz tłuszczów
o korzystnej proporcji kwasów tłuszczowych.
Odpowiedzią na brak czasu i poranne zabieganie może być belVita w pysznych, letnich smakach: Musli z Owocami, Owoce leśne czy Pyszne Nadzienie Truskawki i Jogurt Naturalny. W połączeniu z sezonowymi owocami: malinami, borówkami czy gruszkami lub orzeźwiającymi cytrusami i jogurtem naturalnym będzie wygodnym sposobem na dobre rozpoczęcie dnia. Do tego kawa lub herbata i gotowe!
Jeśli w codziennym zabieganiu masz możliwość zadbania o siebie tylko przez krótką chwilę - niech śniadanie będzie tym jedynym dobrym uczynkiem - radzi Urszula Mijakoska, diet coach, ekspert Akademii belVita.
[1] Nielsen, Panel Rynku Detalicznego, cała Polska, kwiecień 2014
Nadesłał:
RC2
|
Komentarze (0)