Technologie » Komputery

BenQ MP626 - kolejny model projektora dla edukacji z funkcją 3D Ready

Trójwymiarową prezentację można było zobaczyć na warszawskiej konferencji jesiennych premier BenQ. Firma BenQ, wprowadza na Polski rynek kolejny model projektora dla sektora edukacyjnego

Model MP626 został wyposażony w rozwiązania i funkcje, które pozwolą na obniżenie kosztów, są niezwykle trwałe i solidnie wykonane oraz łatwe i bezpieczne w obsłudze i pracy. Jego główne cechy przydatne w zastosowaniach edukacyjnych to: projekcja stereoskopowa 3D, technologia free-filter, technologia  zero rozpadu koloru, inteligentny system ochrony pracy lampy, wiodący na świecie system redukcji szumów, niska temperatura pracy, ochrona żarówek projektora przed uszkodzeniem oraz ochrona oczu.

Nowy model projektora BenQ MP626 został specjalnie dedykowany na rynek edukacyjny. Oferuje niskie koszty użytkowania i posiadania, dzięki takim funkcjom jak: specjalna konstrukcja chroni wnętrze projektorów przed szkodliwą ingerencją kurzu i ogranicza konieczność częstej wymiany filtrów. Kolory zawsze są na tym samym poziomie jakości, bez strat w wyniku starzenia i zużywania się lampy i innych podzespołów elektronicznych

zdjęcia: ftp://indalo.pl/benq/premiera_13-10-2009/projektory/projektor mp626

Trójwymiarowe prezentacje odpowiadające nowym wyzwaniom

Najnowszy projektor BenQ MP626 z serii edukacyjnej, to prawdziwie pomocne narzędzie dydaktyczne i naukowe, znacznie wykraczające swoimi możliwościami poza to, co zazwyczaj oferują projektory multimedialne. Szczególnie interesująca jest funkcja 3D Ready – trójwymiarowej prezentacji (wymaga zastosowania specjalnych okularów). Dzięki temu można realizować super nowoczesne lekcje, dające studentom i uczniom możliwość przestrzennego zobaczenia obiektów w takich przedmiotach jak: anatomia, biologia czy nawet historia. Nauczanie jest również bardziej skuteczniejsze, dzięki zaawansowanym technologiom przetwarzania obrazu takimi jak BrilliantColor™, VIDI czy ulepszonemu kołu koloru.

Parametry zoptymalizowane dla edukacji

Model BenQ MP626 charakteryzuje rozdzielczością podstawową XGA (1024,768), jasnością 2500 ANSI lumenów oraz kontrastem 3000:1. Obraz wyświetlany jest obiektywem o ogniskowej: f=21.8 ~ 24 mm. Projektor może współpracować z urządzeniami zewnętrznymi w rozdzielczościach od VGA(640 x 480) to UXGA(1600 x 1200). Są również zgodne z ze standardem HDTV do 1080p oraz systemami TV – NTSC, PAL oraz SECAM. Dodatkowo model posiada wbudowany port HDMI v 1.3. Użytkownik może wybrać ustawienie wyświetlania obrazu w formatach: 4:3 lub 16:9. Obraz wyświetlany jest na ekranie w wielkości (mierzonej po przekątnej) od 57,5 cm do 750 cm w palecie 16,7 miliona kolorów. Lampa o mocy 180Watt zapewnia mu pracę 3000/4000 godzin (tryb Normal/Econo). System ochrony lampy wydłuża bezawaryjny czas pracy urządzenia przez zarządzanie temperaturą żarówki. Łatwy system monitoringu i ochrony, szczególnie przydatny w szkołach zawiera Crestron RoomView LAN. Dodatkowo, instytucje szkolne wyposażone w MP626, mają możliwość kontrolowania i zarządzania do 250 projektorami, obok innych urządzeń AV takich jak ekrany, zasłony, oświetlenie, itp.

Projektor jest kompatybilny ze standardem HD do 1800p. BenQ MP626 jest również cichy co jest niezbędną cechą w przypadku zastosowań edukacyjnych – generuje szumy własne na poziomie: 30dB (tryb normalny) i 28db (tryb ekonomiczny). Szereg portów wejściowych pozwala na podłączenie każdego typu urządzenia zewnętrznego. Porty wejściowe : PC: analog RGB: D-sub, A/V: HDMI V1.3 x 1, S-Video, kompozyt video: RCA x 1, Audio: Stereo Mini Jack x 1, Audio L/R : RCA x 2. Porty wyjściowe: PC: D-sub, Audio Out, Audio: 5W x 2. Kontrola zdalna poprzez porty: USB, RJ-45 oraz serial – RS232

BenQ MP626 dla edukacji jest dostępny w Polsce w sugerowanej cenie detalicznej 2.449 zł (z VAT).

Gwarancja 36 miesięcy door-to-door.

Native ResolutionXGA (1024 x 768)
Projection SystemDLP® technology by Texas Instruments®
Brightness2500 ANSI lumens
Lamp180W, 3000/4000 hours (Normal/Economic mode)
Contrast Ratio3000:1 (Full on/Full off)
Weight2.75kg
Noise Level30/28 dB (Normal/Economic mode)
Resolution SupportVGA(640 x 480) to UXGA(1600 x 1200)
Dimensions12 x 3.8 x 8.5 inch (306 x 97 x 216 mm)
Image Size23" to 300"
Throw Ratio1.93-2.16 (51"@2M)
Zoom Ratio1.1:1
LensF : 2.52 (Wide) ~ 2.73(Tele), f : 21.8mm (Wide) ~ 24mm (Tele)
Display ColorFull 16.7 million color palette
Aspect Ratio4:3 Native, 16:9 Selectable
Horizontal Frequency31-90 kHz
Vertical Scan Rate50-85 Hz
Input TerminalsPC:
Analog RGB: D-sub 15 pin x 2(shared with Component)

A/V:

Presentation plus
Spare lamp kit

Korporacja BenQ www.BenQ.com

Korporacja BenQ jest wiodącym światowym projektantem i producentem cyfrowych urządzeń dla domu i biura: projektorów multimedialnych, monitorów LCD, odbiorników TV LCD, aparatów cyfrowych, telefonów komórkowych, komputerów przenośnych, urządzeń pamięci masowej, nośników oraz klawiatur i myszy komputerowych

BenQ jest firmą działającą na wielu rynkach, silnie koncentrującą się na mobilnej komunikacji, wyświetlaczach wizyjnych oraz na połączeniu technologii sieciowych i cyfrowych.

Zgodnie z motto “Bringing Enjoyment and Quality to Life” BenQ łączy w swoich produktach bardzo wysoki poziom i technologiczne zaawansowanie z łatwością i przyjemnością obsługi, zarówno w pracy jak i w rozrywce.

W 2008 roku, obroty korporacji BenQ wyniosły 1.54 miliarda dolarów USA.

O grupie BenQ

Grupę BenQ tworzy 12 firm, które działają na rynku niezależnie od siebie, jednocześnie ścisłe ze sobą współpracując. W skład Grupy BenQ wchodzą: BenQ Corporation, AU Optronics Corporation (trzeci na świecie producent wielkoformatowych matryc TFT-LCD), Qisda Corporation, Darfon Electronics Corporation, Daxon Technology Inc., Daxin Materials Corp., BenQ Guru Software Co., BenQ Hospital, Darwin Precisions, Ltd, Raydium Semiconductor Corporation, Cando Corporation and Wellypower Co., Ltd.

BenQ w Polsce:  www.benq.pl

BenQ oferuje na polskim rynku tylko wybrane grupy produktowe: projektory multimedialne, monitory LCD, aparaty cyfrowe, notebooki , myszki i nośniki (CD, DVD, blu-ray).

Według niezależnych rankingów analityków rynku, od dwóch lat BenQ zajmuje w Polsce pierwsze miejsce pod względem liczby sprzedanych projektorów multimedialnych i 3 lub 4 (różnie w kolejnych kwartałach roku)  pod względem sprzedaży monitorów LCD.

Kontakt do przedstawiciela BenQ w Polsce www.BenQ.pl :

Dorota Kot, mailto:d.kot@BenQ.com  komórka: (+48) 607 936 650

Obsługa Prasowa i PR: