Firma » Tax

Biała lista podatników VAT, a rozliczenie PIT

Nowy wykaz prowadzony przez Szefa Krajowej Administracji Skarbowej została stworzona przede wszystkim, jako nowe narzędzie w walce z oszustwami i nadużyciami w zakresie podatku od towarów i usług.

Nowy wykaz prowadzony przez Szefa Krajowej Administracji Skarbowej (czyli Biała lista podatników VAT) została stworzona przede wszystkim, jako nowe narzędzie w walce z oszustwami i nadużyciami w zakresie podatku od towarów i usług (czyli podatku VAT). Niemniej - nowoczesne, interdyscyplinarne rozwiązania stosowane przez ustawodawcę, odnoszą skutki nie tylko względem VAT, ale również podatku dochodowego. Jak więc biała lista podatników VAT może wpłynąć na PIT 2020?

Podatek dochodowy i koszty uzyskania przychodu

Z założenia w przypadku osób fizycznych, opodatkowaniu podlega dochód (podatek dochodowy). Zgodnie z art. 9 ust 2 ustawy Podatek dochodowy od osób fizycznych (ustawa o PIT), dochodem jest nadwyżka sumy przychodów nad kosztami ich uzyskania, osiągnięta w roku podatkowym. W przypadku jeżeli koszty przekraczają sumę przychodów, różnica określana jest jako strata.

Wyciąg z przepisów:

Dochodem ze źródła przychodów, jeżeli przepisy art. 23o, art. 23u, art. 24-24b, art. 24c, art. 24e, art. 30ca, art. 30da oraz art. 30f nie stanowią inaczej, jest nadwyżka sumy przychodów z tego źródła nad kosztami ich uzyskania osiągnięta w roku podatkowym. Jeżeli koszty uzyskania przekraczają sumę przychodów, różnica jest stratą ze źródła przychodów.

Ogólna zasada prawna stwierdza natomiast w art. 22 ustawy o PIT, że kosztami uzyskania przychodu są natomiast te wydatki, które zostały poniesione w celu osiągnięcia przychodów lub zachowania albo zabezpieczenia źródła przychodu.

Wyciąg z przepisów:

Kosztami uzyskania przychodów są koszty poniesione w celu osiągnięcia przychodów lub zachowania albo zabezpieczenia źródła przychodów, z wyjątkiem kosztów wymienionych w art. 23.

W przypadku osób fizycznych prowadzących działalność gospodarczą, te koszty uzyskania przychodów mają wpływ na jego rozliczenie PIT za 2019 rok (czyli PIT 2020 w kwietniu 2020 roku).

Nowe interdyscyplinarne rozwiązania białej listy VAT

Biała lista podatników VAT w dużej mierze zakłada współdziałanie podatników, przysłowiowo „ramie w ramie”, z organami podatkowymi. Chodzi o wprowadzenie obowiązkowej aktywności podmiotów gospodarczych w zakresie weryfikacji kontrahentów i transakcji, w celu ewentualnego wczesnego wykrywania oszustw podatkowych, karuzel podatkowych VAT i tym podobnych. Ustawodawca postanowił, że od 1 stycznia 2020 roku podatnicy, którzy nie sprawdzą czy numer rachunku bankowego podany przez kontrahenta na fakturze zgadza się z tym, podanym przez niego do organów skarbowych, może ponieść negatywne konsekwencje. W przypadku transakcji przekraczających wartością 15 000 zł (bez względu na ilość przelewów, czy rat) po pierwsze - mogą oni ponieść odpowiedzialność solidarną z kontrahentem, w przypadku jeżeli nie ureguluje on swojego zobowiązania podatkowego VAT od transakcji. Po drugie zaś - podatnik nie będzie mógł zakwalifikować tego wydatku, jako kosztu uzyskania przychodu.

Ta druga konsekwencja przenosi podatnika z bezpośrednich zmian w zakresie ustawy o VAT (gdzie dodano zapisy dotyczące utworzenia i funkcjonowania białej listy podatników VAT), do konsekwencji na grudnie prawa o PIT i rozliczenia PIT, np. PIT 2020. Warto pamiętać, że brak możliwości zaliczenia wydatku do kosztów uzyskania przychodu jest samodzielną i niezależną negatywną konsekwencją. Nawet jeżeli kontrahent odpowiednio odprowadzi podatek VAT, to jeżeli płatności dokonano na nieprawidłowy (niezgodny z białą listą podatników VAT) numer rachunku i tak wydatek nie może zostać uznany jako prawidłowy koszt uzyskania przychodu.

slawek