Kultura, sztuka » Kultura

Biesiadny weekend w Agorze

Przysmaki śląskiej kuchni, pokaz śląskich strojów, śląskie dyktando i… kulanie klusek – to będzie wyjątkowy weekend. To będzie „Śląski Weekend” w Agorze Bytom. 9 i 10 lipca galeria zaprasza na dwa dni pełne regionalnych atrakcji.

Chcesz się pojeść krupnioków, siemieniotki abo żymloka, przić do Galerii Agora, bo bydom tam śpiywać i bawić. Biesiada w największej galerii handlowej w Bytomiu potrwa dwa dni i będzie wypełniona licznymi atrakcjami. - Szykujemy dla naszych klientów wyjątkowy weekend w całości poświęcony śląskiej tradycji. Przygotowaliśmy konkursy, pokazy, a także wielki test ze śląskiej gwary - zdradza Mirosław Cechowski, dyrektor Agory Bytom.

Największym wyzwaniem dla uczestników będzie wielkie śląskie dyktando, które poprowadzi znany satyryk Marian Makula, niezwykle mocno związany ze śląską kulturą. Wszyscy będą mieli także okazję spróbować tradycyjnych śląskich potraw i zobaczyć pokaz lokalnych strojów. - Nie zabraknie też okazji do śmiechu, bo zaplanowaliśmy występ kabaretu Andrzeja Potępy oraz konkurs na kulanie klusek - mówi  Hanna Petters-Kaczmarka, marketing manager Agory Bytom. Oba dni „Śląskiego Weekendu" zakończą się mocnym akcentem. Gwiazdą pierwszego dnia będzie znany śląski wokalista Damian Holecki, a drugiego dnia na swój występ zaprasza kabareciarz Grzegorz Stasiak.

To już kolejne wydarzenie organizowane przez Agorę Bytom ściśle związane z miastem i regionem. Ostatnio galeria zorganizowała kilka wystaw poświęconych Bytomiowi, m.in. prezentację historycznych zdjęć ukazujących historię Kościoła pw. Trójcy Świętej oraz wystawę dokumentującą zdobycie przez Polonię Bytom Pucharu Ameryki w 1965 roku.

ŚLĄSKI WEEKEND W AGORZE

Data: 9 -10 lipca 2011 od godz. 12.00 do 20.00.

Prowadzenie: Andrzej Potępa, jeden z najbardziej doświadczonych prowadzących programy biesiadne

Miejsce: Scena na poziomie 0

PROGRAM IMPREZY:

Sobota

12.00 - 15.00 Degustacja śląskich potraw

15.00 - 20.00 Atrakcje m.in.:

• Pokaz Strojów Śląskich
  • Kabaret Andrzeja Potępy
  • Śląskie Dyktando prowadzone przez MARIANA MAKULĘ
  • Śląski elementarz (szlabikorz) jako nagrody w konkursach
  • Konkurs na kulanie klusek
  • Występ Mariana Makuli - opowieści o mowie śląskiej