Technologie » Komputery

Black Point najlepszy według ekspertów

Wyniki zewnętrznych testów laboratorium TÜV Rheinland pokazują, że toner Black Point Super Plus LBPPH05A jest dużo bardziej wydajny niż produkty konkurencji. Gwarantuje przy tym wyższą niż one jakość obrazu i jest całkowicie niezawodny.

Zewnętrzne testy porównawcze przeprowadziło laboratorium TÜV, ceniony na całym świecie lider rynku usług certyfikacyjnych i badawczych. W badaniu porównano parametry tonera z linii Black Point Super Plus LBPPH05A z dwoma produktami konkurencji. Toner wybrano nieprzypadkowo – jest kompatybilny z niezwykle popularnym na polskim rynku modelem drukarki laserowej.

Kamila Yamasaki, prezes Black Point SA: - Polityka jakościowa to dla nas priorytet. Od lat prowadzimy własne laboratorium badawczo-rozwojowe i przeprowadzamy wewnętrzne testy naszych produktów. Po raz kolejny ich jakość potwierdzili niezależni eksperci. Wyniki udowodniły, że produkt Black Pointa jest najlepszy.

METODOLOGIA

Testy zostały przeprowadzone zgodnie z normą ISO/IEC 19752, która jest wiarygodną, zdefiniowaną metodą, pozwalającą porównać parametry produktów różnych producentów. Norma ta powstała przy udziale największych producentów sprzętu drukującego i została przyjęta jako standard branżowy. Laboratorium TÜV porównało najistotniejsze parametry produktów:

• wydajność - na podstawie liczby wydrukowanych stron zgodnie z przyjętą metodologią,
  • jakość obrazu – na podstawie średniej wartości zaczernienia na stronie (tzw. ,,gęstość optyczna”),
  • niezawodność – na podstawie liczby tonerów, które okazały się niezawodne podczas testów.

Testy przeprowadzono w ściśle określonych warunkach atmosferycznych (temperatura 23°C +/-

2°C, wilgotność 50% +/- 10 RH). Parametry określono na podstawie wydruku (format A4) dwudziestoma siedmioma tonerami (po dziewięć każdej marki) na dziewięciu identycznych drukarkach. Testy robione były przy pełnym, maksymalnym obłożeniu drukarek.

WYNIKI

Wydajność

Toner Super Plus LBPPH05A marki Black Point okazał się najbardziej wydajny z przebadanych tonerów - o 81,5% bardziej wydajny od tonera firmy A i o 21,6% od produktu firmy B.

Wydajność deklarowana a realna

Toner Super Plus LBPPH05A jako jedyny z testowanych produktów wydrukował więcej stron
w porównaniu do wartości deklarowanej przez producenta na opakowaniu. Realna wydajność w przypadku Black Pointa jest o 6% wyższa od deklarowanej. Tonery konkurencji wydrukowały mniej stron niż zadeklarowano – wydajność rzeczywista produktu firmy A była niższa o 11%, a firmy B nawet o 23% mniejsza.

Jakość obrazu

Wydruki Black Pointa cechowała najwyższa gęstość optyczna obrazu (stopień zaczernienia strony). Toner Super Plus LBPPH05A miał w testach o 14% wyższe zaczernienie od tonera firmy A i o 5,5% wyższe od firmy B.

Niezawodność

Testy TÜV potwierdziły całkowitą niezawodność produktów Black Point. 100% badanych tonerów nie wykazało jakichkolwiek wad.

* Wszelkie prawa autorskie do raportu i wyników badań są własnością TUV Rheinland Polska Sp. z o.o.

Profitcomms