Dom » Wnętrza

Blat do kuchni - jaki wybrać?

Blat do kuchni - jaki wybrać?
Zobacz więcej zdjęć »
Kolor blatu powinien komponować się z innymi elementami wystroju kuchni, powinien być też odporny na wysoką temperaturę, wilgoć i uszkodzenia mechaniczne.

Blat laminowany

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Blat laminowany to najpopularniejszy i najtańszy rodzaj blatu. Charakteryzuje się prostą konstrukcją: blat ma zaokrąglone krawędzie, a laminat naklejony jest na płytę wiórową. W przypadku laminatu producenci bez problemu mogą nadrukować dowolny wzór, dopasować kolor, a nawet wytłoczyć na powierzchni blatu fakturę do wyboru.

Stosowanie w kuchni płyty wiórowej - nawet jeśli dokładnie pokryta jest utwardzanym papierem i żywicą - ma jednak wadę: blat laminowany łatwo wchłania wodę wszędzie tam, gdzie nie jest dobrze zaimpregnowany. Po wycięciu w nim otworu (np. podczas instalacji zlewozmywaka) należy o to dodatkowo zadbać. W innym wypadku blat spuchnie w wilgotnych miejscach.

Blat drewniany

Klejone drewno - tradycyjnie np. sosna, dąb, buk lub nieco egzotycznie: mahoń, badi, sapella, merbau - to rozwiązanie ekologiczne, solidne i eleganckie. Jego zaletą jest również możliwość wielokrotnego odświeżania powierzchni blatu. W celu odnowienia wystarczy zeszlifować powierzchnię drobnym papierem ściernym i nałożyć warstwę lakieru/oleju. Należy jednak pamiętać, że tego rodzaju blaty - z uwagi na kontakt z jedzeniem - wymagają impregnacji przy użyciu środków z atestem spożywczym.

Wady? W przypadku zalania np. tłuszczem należy go czyścić od razu, tak aby drewno nie zmieniło w tym miejscu koloru. Cena takiego blatu za metr kwadratowy zależy od gatunku drewna i zwykle jest co najmniej dwukrotnie wyższa od ceny blatów z laminatu.

Blat z konglomeratu

Blaty kuchenne z konglomeratu (mieszanki sproszkowanych pigmentów, żywic akrylowych i minerałów) są bardzo trwałe, przypominają blaty kamienne, ale są od nich znacznie lżejsze. Łatwo je również kształtować i tworzyć z nich np. fantazyjne wypukłości, wklęsłości i łuki.

Do wyboru mamy blaty matowe lub błyszczące*. W przypadku ukruszenia jakiegoś elementu, łatwo wypełnimy uszczerbek. Nie ma też problemu z utrzymaniem blatów w czystości (m.in. dlatego często są wykorzystywane w szpitalach), a większe zabrudzenia można doczyścić nawet mleczkiem czyszczącym.

Blat z kamienia

Twarde i nienasiąkliwe są blaty wykonane z granitu. Pod tym względem nieco gorzej wypada marmur, który mimo regularnego impregnowania środkiem do powierzchni kamiennych i tak może się przebarwić nawet od soku z cytryny. Co prawda mniejsze rysy na takim blacie można po pewnym czasie wypolerować, ale i tak nie zaleca się kroić bezpośrednio na powierzchni blatu. Warto też pamiętać, że blat z kamienia jest zimny w dotyku.

 



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

monrou

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »