Technologie » AGD - RTV

Blender – stojący czy ręczny?

Blender – stojący czy ręczny?
Zobacz więcej zdjęć »
Wszechstronne urządzenie, które jest w stanie zastąpić mikser, tarkę i kruszarkę do lodu – blender, ponieważ to właśnie o nim mowa, na pewno znajdzie mnóstwo zastosowań także w twojej kuchni.

W sprzedaży dostępnych jest mnóstwo różnych modeli blenderów – można podzielić je przede wszystkim na stojące, czyli stacjonarne lub kielichowe, a także ręczne. Na jaki rodzaj blendera warto się zdecydować?

Blender stojący

Model stojący, czyli stacjonarny lub kielichowy, to dość dużych rozmiarów urządzenie stacjonarne, które wyposażone jest w pojemnik – kielich znajdujący się na jego szczycie. W dnie pojemnika znajdują się noże odpowiedzialne za rozdrabnianie tych produktów spożywczych, które umieszczane są w pojemniku. Pojemnik może być także zdejmowany z podstawy.

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Zalety blenderów stojących:

  • mają wysoką moc i mogą bez ryzyka przegrzania rozdrabniać nawet bardzo twarde produkty, na przykład orzechy czy lód
  • mogą pracować samodzielnie po wciśnięciu przycisku

Wady blenderów stojących:

  • pracują stacjonarnie, dlatego w celu zmiksowania produktów trzeba umieścić je w kielichu
  • są dość duże, dlatego nie zawsze sprawdzą się w małej kuchni
  • niektóre modele nie mają regulacji prędkości

Blender ręczny

To urządzenie, które ma kompaktowe rozmiary i nie jest wyposażone w kielich. Dzięki niemu można rozdrabniać i miksować potrawy i produkty bezpośrednio w garnkach lub miskach, nie musząc przelewać ich do kielicha. Blender działa po wciśnięciu przycisku – do wyboru jest kilka prędkości.

W sprzedaży dostępne są również blendery z dodatkowymi akcesoriami – kielichami z nożykami, także do lodu, wysokimi pojemnikami na koktajle, końcówkami do ubijania białek.

Zalety blenderów ręcznych:

  • są lekkie i poręczne w użyciu
  • do dyspozycji jest także wiele dodatkowych akcesoriów

Wady blenderów ręcznych:

  • wymagają stałego trzymania przycisku do pracy
  • niektóre modele szybko się przegrzewają przy rozdrabnianiu twardych produktów

Jeżeli interesuje cię tani blender, zarówno ten ręczny, jak i kielichowy, bez problemu znajdziesz różne modele w sklepach, także tych internetowych. Najtańsze modele ręczne są dostępne już od 40 złotych.



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

slawek

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »