Gospodarka » Żywność
Bogactwo zdrowia w fasoli d’aucy
Zobacz więcej zdjęć » |
Fasola jest obecnie coraz częściej nazywana „mięsem wegetarian”. Nazwę tą zyskała dzięki wysokiej zawartości substancji odżywczych, przede wszystkim białka roślinnego. Znajdziemy w niej także wapń, potas i fosfor, a w niektórych gatunkach również żelazo oraz cynk. Fasola zawiera błonnik, skrobię i substancje hamujące rozrost tkanek nowotworowych. Jest źródłem witamin z grupy B, a zwłaszcza witaminy B1. Biała fasola zawiera także witaminę E, odpowiedzialną za niszczenie niekorzystnych dla skóry wolnych rodników.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Pomimo tak wielu zalet zdrowotnych, fasola jest wciąż warzywem niedocenianym, rzadko goszczącym na naszych stołach. Do jej spożywania zniechęca długi proces przygotowywania – namaczania i gotowania – oraz ciężkostrawność dań z fasolą. Są jednak sposoby na zniwelowanie tych wad. Po pierwsze warto korzystać z fasoli firmy d’aucy. Jest ona miękka i gotowa do spożycia bezpośrednio z puszki jako dodatek do sałatek, a także na ciepło np. jako składnik barszczu ukraińskiego, fasolki po bretońsku, czy meksykańskich burritos. Po drugie, do dań z fasoli należy dodawać przyprawy wspomagające trawienie. Mogą to być: czosnek, majeranek, rozmaryn, kminek, estragon, kolendra, chilli a nawet imbir.
Ciekawym i łatwym do przyrządzenia przepisem może okazać się „Sałatka d’aucy z kurczakiem na słodko”. Połączenie kurczaka, kukurydzy i fasoli z ananasem oraz melonem pozwoli nam uzyskać wyrazisty, a zarazem bardzo przyjemny smak tego wartościowego dania.
Składniki na 4 porcje:
- fasola czerwona d’aucy – 400 g
- słodka kukurydza d’aucy – 400 g
- filet z kurczaka – 300 g
- ananas – 200 g
- czerwona papryka – 200 g
- ząbek czosnku
- majeranek
- przyprawa do kurczaka
- sok z cytryny – 2 łyżeczki
- oliwa
- miód
- liść sałaty i melon do dekoracji
Sposób przygotowania: Przypraw kurczaka i podsmaż odrobinie rozgrzanego oleju. Usmażony filet pokrój w paski. Odsącz słodką kukurydzę d’aucy natomiast fasolę czerwoną d’aucy dodatkowo opłucz wodą. Pokrój ananasa i czerwoną paprykę w kostkę. Wymieszaj wszystkie składniki dodając sos na bazie oliwy, przypraw oraz soku z cytryny.
Serwowanie: Nadaj sałatce smakowity wygląd wykładając ją na liściu sałaty i dodatkowo dekorując kawałkiem melona.
Dostępność produktu:
Fasole d’aucy dostępne są w sklepach od marca 2009 r. w 400 gramowych puszkach, w cenie:
Fasola biała d’aucy: około 3 zł brutto/szt.
Fasola czerwona d’aucy: około 3.10 zł brutto/szt.
Wszystkie puszki d’aucy zaopatrzone są w system łatwego otwierania.
Średnia wartość energetyczna/ odżywcza 100g Fasoli czerwonej d’aucy:
105 kcal i 445 kJ
Białko 7,9 g
Węglowodany 17,1 g
Tłuszcz 0,6 g
Średnia wartość energetyczna/ odżywcza 100g Fasoli białej d’aucy:
82 kcal i 348 kJ
Białko 6 g
Węglowodany 12,7 g
Tłuszcz 0,8 g
Komentarze (0)