Dom » Budownictwo

Ceramika Paradyż partnerem albumu o mozaikach "Kolor i blask" Bożeny Kostuch

Ceramika Paradyż, współorganizator ogólnopolskiej akcji społecznej „Ratujemy Mozaiki”, została partnerem wydawnictwa prezentującego najpiękniejsze kompozycje ceramiczne Małopolski - „Kolor i Blask.

Ceramika architektoniczna oraz mozaiki w Krakowie i Małopolsce po 1945” Bożeny Kostuch. Premiera albumu wydanego przez Muzeum Narodowe w Krakowie, odbędzie się 14 stycznia w krakowskim Kinie Kijów, gdzie znajduje się największa w Krakowie płaskorzeźba ceramiczna, odnowiona dwa lata temu przez Ceramikę Paradyż w ramach akcji „Ratujemy Mozaiki”.

Książka „Kolor i blask. Ceramika architektoniczna oraz mozaiki w Krakowie i Małopolsce po 1945” autorstwa znawczyni ceramiki, kustosza Muzeum Narodowego w Krakowie – Bożeny Kostuch, prezentuje kilkaset kompozycji ceramicznych z 32 miejscowości Małopolski, w tym z Krakowa, Tarnowa, Krynicy, Starego i Nowego Sącza oraz Zakopanego. Publikacja zawiera niesamowite fotografie wraz z opisami istniejących dekoracji oraz zdjęcia archiwalne tych, które uległy zniszczeniu. Porządkuje wiedzę o pięknych i wracających do łask detalach architektury w przestrzeni publicznej. Album świetnie sprawdzi się w roli przewodnika szlakiem szklanych i ceramicznych cudów Małopolski. Spotkanie promujące książkę odbędzie się 14 stycznia 2016 roku o godz. 12.30 w Kinie Kijów Centrum przy al. Zygmunta Krasińskiego 34 w Krakowie.

Ceramika Paradyż, od lat aktywnie działająca na rzecz kultury i sztuki, przyłączyła się do wsparcia wydawnictwa albumu „Kolor i Blask”. Jest to kolejny z wielu projektów, w który angażuje się firma, w ramach działań odpowiedzialności społecznej. W 2012 wspólnie z Fundacją Architektury zainicjowała ogólnopolską akcję „Ratujemy Mozaiki”, której poszczególne odsłony odbyły się w Warszawie, Łodzi, Trójmieście i Krakowie.

Ceramika Paradyż
więcej informacji (PRESS BOX)

newss.pl