Kobieta, zdrowie, uroda » Medycyna

Charakterystyka oraz elementy budowy protezy modularnej

Proteza modularna to proteza składająca się z kilku wymiennych elementów. Protezy tego rodzaju są lekkie i można je łatwo dostosować do potrzeb pacjenta.

Czym charakteryzują się protezy modularne?

Utrata kończyny to bardzo poważny uraz, który nie pozostaje bez wpływu na komfort codziennego życia. Osoby, które w wyniku wypadku lub choroby utraciły kończynę mogą zastąpić ją za pomocą specjalnej protezy, która pozwoli im w pewnym stopniu odzyskać dawną sprawność. Jednym z rodzajów protez są tak zwane protezy modularne. Czym się one charakteryzują?

Charakterystyka protezy modularnej

Jak sama nazwa wskazuje proteza modularna to proteza składająca się z kilku części, tak zwanych modułów, które można niezależnie od siebie wymieniać na inne. Tego typu rozwiązanie ma kilku plusów. Po pierwsze – proteza może został łatwo dostosowana do potrzeb i oczekiwań pacjenta, które zmieniają się między innymi z wiekiem. Po drugie – naprawa uszkodzonej lub zużytej protezy nie wymaga zaprzestania użytkowania, wystarczy uszkodzony moduł wymienić na inny. Po trzecie – proteza jest wyjątkowo lekka i przyjazna w użytkowaniu. Produkcja protezy modularnej to skomplikowany proces, wymagający bardzo dużego doświadczenia – jednym z producentów tego rodzaju sprzętu na polskim rynku jest firma Orto-Pes. Z jakich modułów składa się proteza? Weźmy za przykład protezę udową.

Lej protezowy

Lej to część łącząca protezę z kikutem kończyny. Powinien on być dopasowany z maksymalną starannością, aby zapewnić wysoki poziom funkcjonalności w życiu codziennym pacjenta oraz komfortu. Wzorem do wykonania leja jest forma gipsowa kikuta, sam lej wykonuje się z tworzyw takich jak silikon, co pozwala w pewny i bezpieczny sposób przymocować protezę do kończyny.

Przegub

Przeguby odpowiadają za zapewnienie pacjentowi odpowiedniego zakresu ruchowego oraz mobilności – pełnią w protezie funkcję kolana lub łokcia. W dzisiejszej protetyce stosuje się przeguby różnego rodzaju – mechaniczne, pneumatyczne, hydrauliczne oraz elektroniczne. Dobór przegubu uzależniony jest między innymi od potrzeb względem swobody poruszania się i mobilności pacjenta.

Stopa

Stopa protezy pełnia tę samą funkcję co prawdziwa stopa i stawa skokowy utraconej kończyny – zapewnia zarówno mobilność w czasie chodzenia, jak i stabilność w czasie stania.

Elementy łączące

Czyli różnego rodzaju adaptery, dzięki którym możliwe jest połączenie ze sobą konkretnych modułów. Od ich jakości zależy trwałość protezy oraz bezpieczeństwo chodzenia.

Pokrycie kosmetyczne

Dzięki niemu proteza zyskuje wygląd zbliżony do prawdziwej nogi. Pokrycie wykonuje się z odpowiednio uformowanej gąbki poliuretanowej – dodatkowo nakłada się na nią pończochę, która pozwala zamaskować nienaturalną fakturę oraz koloryt gąbki.

slawek