Technologie » Komputery

Cisco Stadium Vision zmieni przeżycia widzów na Amsterdam ArenA

Dzięki najlepszym rozwiązaniom technologicznym Cisco Amsterdam ArenA stanie się jednym z najnowocześniejszych obiektów sportowo-rekreacyjnych na świecie

Warszawa, 6 października 2011 roku, Amsterdam ArenA przygotowuje we współpracy z Cisco wdrożenie technologii Cisco StadiumVision®, zapewniającej niespotykane dotąd wrażenia
w dziedzinie sportu i rozrywki. Dla kibiców dedykowany przekaz wideo w HD i dostosowane treści cyfrowe, będą źródłem absorbujących multimedialnych przeżyć. Natomiast sponsorzy i reklamodawcy uzyskają nowe możliwości komunikacji i interakcji z odbiorcami. Amsterdam ArenA, niedawno wybrana jako miejsce rozegrania finału UEFA Europa League 2013, jest pierwszym stadionem piłkarskim w Europie, na którym wdrożono wspomniane rozwiązania firmy Cisco.

Niespotykane wrażenia na Amsterdam ArenA

StadiumVision pozwoli obsłudze Amsterdam ArenA kontrolować przekaz cyfrowy obrazu i innych treści do około 600 ekranów HD rozmieszczonych na całym stadionie. Rozwiązanie to umożliwi przesyłanie zmieniających się informacji, dostosowanych do danej grupy widzów i konkretnego momentu meczu bądź innej imprezy, na przykład informacji o meczu obejmujących obraz przekazywany na żywo wraz z odpowiednim tłem, dostosowanym tematycznie do danych rozgrywek, odpowiednich treści związanych z danym wydarzeniem rozrywkowym, reklam lub informacji
o promocjach oferowanych w znajdujących się na stadionie barach szybkiej obsługi i stoiskach..

Platforma dla innowacji i rozwoju

W ostatnich latach wszystkie systemy Amsterdam ArenA zostały połączone z centralną siecią komputerową. Urządzenia kontroli dostępu, systemy płatnicze, kamery bezpieczeństwa i transmisja treści wideo, w tym również Ajax TV - wszystkimi tymi elementami można teraz zarządzać centralnie, za pomocą inteligentnej sieci Connected Stadium.

W ciągu najbliższych 2 lat Amsterdam ArenA rozszerzy swoje możliwości, by zaangażować publiczność również poza obrębem stadionu. W domu albo w drodze na stadion odwiedzający będą mogli otrzymywać informacje o meczu lub innej imprezie, np. instrukcje dojazdu, występujących drużynach lub artystach, jak również dedykowane reklamy, bezpośrednio na smartfony.

Po wprowadzeniu systemu Amsterdam ArenA będzie mogła przez lata na bieżąco wprowadzać innowacje oraz szybko i sprawnie dostosowywać się do potrzeb widzów.

„Funkcjonujemy na rynku, na którym konkurencja jest bardzo duża. Musimy stale dbać o to, by oferować coraz bogatszą i lepszą infrastrukturę, zarówno dla organizatorów imprez sportowych
 i rozrywkowych, jak i dla odwiedzających. Naszym głównym wyróżnikiem jest technologia, dzięki której możemy zaoferować wartość dodaną organizatorom, sponsorom i widzom. Technologia Cisco StadiumVision to rozwiązanie dające możliwości twórcze i zarządcze, pozwalające na zapewnianie rozrywki światowej klasy i wysokiej jakości. Dla odwiedzających pobyt na Amsterdam ArenA oznacza zintegrowane przeżycie, obejmujące wszystko, czego mogliby oczekiwać - od e-biletów, przez instrukcje dojazdu, informacje o meczu, sportowcach, artystach, dostępnych towarach, po jadłospisy barów szybkiej obsługi. Reasumując, udział w imprezie na stadionie oznacza o wiele większe wrażenia niż oglądanie jej w domu
" - wyjaśnia Henk Markerink, dyrektor Amsterdam ArenA

Markerink dodał również, że decyzja o rozpoczęciu projektu zakrojonego na tak szeroką skalę we współpracy z Cisco oraz powiązanymi grupami Internet Business Solutions Groups (IBSG) i Sports and Entertainment Solutions Groups została podyktowana trzema czynnikami:

Po pierwsze, Cisco jest globalnym liderem w dziedzinie połączeń sieciowych, oferującym niezawodne rozwiązania wysokiej jakości. Po drugie, jako wizjonerska, silnie nastawiona na innowacje firma, stale opracowuje nowe rozwiązania i koncepcje. Po trzecie, dysponuje dogłębną znajomością branży sportowej i rekreacyjnej i wie, jak wykorzystać nowe technologie do poprawienia wrażeń publiczności. Wizyta na stadionie Dallas Cowboys w Stanach Zjednoczonych, gdzie stosowany jest system Cisco StadiumVision, przekonała nas o jego wartości i możliwościach".

O stadionie Amsterdam ArenA:

Od 14 sierpnia 1996 roku Holandia dysponuje wielofunkcyjnym stadionem w Amsterdamie: Amsterdam ArenA. Amsterdam otrzymał w ten sposób miejsce do organizowania imprez, oferujące rozległe możliwości. Amsterdam ArenA stanowi bazę AFC Ajax. Do użytkowników Amsterdam ArenA należą również KNVB (Królewski Holenderski Związek Piłki Nożnej), Mojo Concerts, ID&T, Rocket Productions & Events oraz Grupa André Rieu.

Stadion Amsterdam zarządza Amsterdam ArenA, najnowocześniejszym, wielofunkcyjnym mega-amfiteatrem, który zyskał uznanie międzynarodowej opinii publicznej. Bardzo ważne jest zachowanie ciągłości w tym zakresie. Bierzemy pod uwagę interesy Rady Miasta Amsterdam, fundatorów i pozostałych akcjonariuszy. Blisko współpracujemy też z naszym głównym najemcą AFC Ajax, organizacjami cateringowymi i innymi partnerami. W ten sposób ArenA zapewnia platformę dla wszelkich, małych i dużych, wielokulturowych imprez, oferującą duży zakres obsługi i pozytywne wrażenia publiczności.

Jakość obsługi oraz bezpieczeństwo widzów i personelu mają tu najwyższy priorytet. Każdego roku organizuje się około 80 dużych wydarzeń, gromadzących w sumie ponad 2 miliony ludzi. Przeciętnie odbywa się tu ponad 20 meczów Ajaksu,
4 mecze KNVB i ponad 10 dużych koncertów i imprez tanecznych. Ponadto Amsterdam ArenA przyjmuje rocznie około 100 000 odwiedzających w związku z wydarzeniami biznesowymi, a w ramach codziennego zwiedzania z przewodnikiem przewija się przez nią około 80 000 gości. Oprócz tego Amsterdam ArenA zaangażowana jest w projektowanie, budowę
i obsługę obiektów sportowych na całym świecie, od Chin, Ukrainy i Rosji po Brazylię.

Informacje o firmie Cisco:

Cisco (NASDAQ: CSCO) jest światowym liderem w dziedzinie rozwiązań sieciowych, które zmieniają sposób, w jaki ludzie kontaktują się ze sobą, komunikują i współpracują. Więcej informacji na temat Cisco można znaleźć na stronach http://www.cisco.pl i http://www.cisco.com. Polskie informacje prasowe firmy można znaleźć na stronie www.cisco.com.pl/prasa, natomiast centralny serwis informacyjny znajduje się pod adresem http://newsroom.cisco.com.

jdunin-keplicz@solskibm.pl