Technologie » Internet

Cisco udostępnia najszybszą sieć bezprzewodową

Nowy punkt dostępowy Cisco Aironet z serii 3600 to pierwsze tego typu rozwiązanie w branży, które poprawia transmisję bezprzewodową poprzez zwiększenie nawet o 30% wydajności obsługi wszelkich urządzeń bezprzewodowych przy zwiększonym zasięgu

Warszawa, 22 lutego 2012 r. ― Rosnące oczekiwania dotyczące zapewniania wysokiej wydajności sieci, bezproblemowego dostępu do usług przetwarzania w chmurze, ciągłości łączności oraz wysokiej jakości odbioru przez wszelkiego typu urządzenia bezprzewodowe, w połączeniu z rosnącą liczbą urządzeń mobilnych, stawiają ogromne wymagania jakości bezprzewodowej infrastruktury sieciowej.

Aby zaspokoić te wymagania, firma Cisco wprowadza na rynek punkt dostępowy Cisco Aironet® z serii 3600, który oferuje najszybszą i najbardziej niezawodną sieć bezprzewodową oraz najlepszy odbiór bezprzewodowy dostępny dziś na rynku. Punkt dostępowy Cisco Aironet z serii 3600 to pierwsze w branży rozwiązanie w standardzie 802.11n z trzema strumieniami przestrzennymi i czwartą anteną (4x4:3). Urządzenie to zaprojektowano, aby umożliwić użytkownikom bezproblemowe nawiązywanie łączności z dowolnego urządzenia bezprzewodowego, nawet z urządzeń emitujących słaby sygnał bezprzewodowy, znajdujących się w większej odległości od punktu dostępowego  zapewniając wydajność  nawet o 30% większą od oferowanej przez wszystkie inne punkty dostępowe.

Z prognoz sformułowanych w opracowaniu Cisco® Visual Networking Index wynika, że do 2015 r. liczba urządzeń mobilnych na całym świecie przekroczy 7,1 miliarda. W tym kontekście punkt dostępowy Cisco Aironet z serii 3600 oferuje klientom możliwość zadbania o to, aby ich bezprzewodowe infrastruktury sieciowe były w stanie zaspokoić to rosnące zapotrzebowanie na ruch mobilny.

Najważniejsze fakty:

• Większa wydajność: punkt dostępowy Cisco Aironet 802.11n z serii 3600 oferuje wydajność wyższą o 30% od wydajności innych tego typu produktów dostępnych na rynku. Został zaprojektowany tak, aby umożliwić użytkownikom korzystanie z usług opartych na chmurze, pracę na wirtualnych pulpitach z mniejszym opóźnieniem oraz przeprowadzanie płynnych wideokonferencji ― wszystko to oznacza zwiększenie satysfakcji użytkowników.
  • Większa szybkość przy większej odległości: czwarta antena punktu dostępowego Cisco Aironet z serii 3600 zapewnia większą mobilną elastyczność, gdyż więcej osób może uzyskać połączenie bezprzewodowe z większej liczby urządzeń zlokalizowanych w większej odległości od punktu dostępowego, z zachowaniem szybkiego i niezawodnego połączenia bezprzewodowego.
  • Wysokiej jakości odbiór na dowolnym urządzeniu klienckim: punkt dostępowy Cisco Aironet z serii 3600 jest wyposażony w technologię ClientLink 2.0, która może zwiększyć wydajność wszystkich bezprzewodowych urządzeń klienckich podłączonych do punktu dostępowego, niezależnie od siły sygnału bezprzewodowego generowanego przez urządzenie oraz od kategorii urządzenia pod względem liczby strumieni przestrzennych.
    • Technologia ClientLink 2.0 może zwiększyć wydajność wszystkich urządzeń mobilnych w standardzie 802.11a/g, teraz także w standardzie 802.11n, dla jednego, dwóch lub trzech strumieni przestrzennych ― począwszy od wyższej klasy laptopów, smartfonów i tabletów, poprzez specjalistyczne urządzenia branżowe,
      a skończywszy na urządzeniach bezprzewodowych starszego typu. Rozwiązuje ona problem niezawodnego łączenia wolniejszych urządzeń o słabszym sygnale bezprzewodowym, takich jak tablety.
  • Ochrona inwestycji dzięki elastycznej konstrukcji: elastyczna, modułowa budowa punktu dostępowego pozwala firmom dostosowywać jego działanie do własnych potrzeb za pomocą modułów dodatkowych, które udostępniają dodatkowe funkcje. Punkt dostępowy oferuje również większą pojemność, zapewniając obsługę dodatkowych urządzeń w miarę wzrostu potrzeb firmy oraz liczby użytkowników.
  • Ochrona wydajności: punkt dostępowy Cisco Aironet z serii 3600 jest wyposażony w technologię Cisco CleanAir™. Zapewnia ona ochronę wydajności, zwiększa niezawodność i oferuje bezprecedensowe możliwości rozwiązywania problemów występujących w paśmie częstotliwości radiowych (RF), co pozwala zapewniać najlepszy, wyjątkowo bezpieczny odbiór.
    • Firma Cisco zapowiada również wprowadzenie do oferty nowego, opcjonalnego modułu monitorowania częstotliwości radiowych z technologią Cisco CleanAir. Ten nowy moduł może zapewnić pełny wgląd w całe pasmo Wi‑Fi ― we wszystkie 23 kanały, a nie tylko w kanał obsługujący ruch sieciowy. Skanując równocześnie i prewencyjnie całe pasmo Wi-Fi pod kątem zakłóceń i zagrożeń bezpieczeństwa, moduł monitorowania może inteligentnie i automatycznie wybrać najlepszy kanał do obsługi ruchu, zapewniając klientowi najlepszy możliwy odbiór oraz dużą szybkość, niezawodność i wydajność.
  • Innowacyjność poprzez wdrażanie standardów, w tym obsługa standardów 802.11r i 802.11u: Jako jeden z liderów i największych innowatorów w branży firma Cisco pierwsza zapewniła obsługę opartego na standardach szybkiego roamingu (fast roaming), wdrażając w nowym punkcie dostępowym Cisco Aironet 3600 standard IEEE 802.11r. Szybki roaming w oparciu o standard 802.11r pozwala klientom przemieszczać się pomiędzy punktami dostępowymi bez przerywania sesji, co w przypadku wielu aplikacji jest wymogiem o znaczeniu krytycznym. Firma Cisco kierowała działaniami, które doprowadziły do przekształcenia metody uwierzytelniania Cisco Centralized Key Management w standard 802.11r, a teraz znów jako pierwszy producent zapewnia obsługę tego standardu. Również jako pierwsza, firma Cisco zapewniła obsługę standardu 802.11u w punkcie dostępowym Cisco Aironet z serii 3600, co zapewni lepszy odbiór sygnału na urządzeniach mobilnych i uprości obsługę tych urządzeń, umożliwiając sieci przekazywanie do urządzeń mobilnych informacji o dostępnych usługach sieciowych.
  • Uproszczone zarządzanie i zapewnianie bezpieczeństwa: punkt dostępowy Cisco Aironet z serii 3600 jest obsługiwany przez system Cisco Prime Network Control System (NCS) oraz platformę Cisco Identity Services Engine (ISE), co w unikalny sposób umożliwia rozwiązanie problemu wykorzystywania w pracy prywatnych urządzeń mobilnych (Bring Your Own Device). Spójna polityka bezpieczeństwa i kontrola dostępu możliwa do uzyskania za pomocą Cisco ISE, konwergentne zarządzanie siecią przewodową i bezprzewodową za pomocą systemu Cisco Prime NCS wraz z infrastrukturą sieci bezprzewodowych firmy Cisco, upraszczają korzystanie z usług mobilnych i pomagają zapewnić ich bezpieczeństwo.

Dostępność i ceny produktów:

• Punkt dostępowy Cisco Aironet z serii 3600 jest już dostępny w sprzedaży na całym świecie. Cena katalogowa urządzenia z antenami zewnętrznymi wynosi 1595 USD, natomiast z antenami wewnętrznymi ― 1495 USD.
  • Dodatkowy, wyspecjalizowany moduł monitorowania częstotliwości radiowych (RF) pojawi się w sprzedaży pod koniec roku 2012 r.

Cytaty:

• Sujai Hajela, wiceprezes i dyrektor generalny, Wireless Networking Business Unit
    w firmie Cisco

„Użytkownicy oczekują od swoich urządzeń mobilnych coraz większych możliwości: większej szybkości i wydajności oraz ciągłej, bezpiecznej łączności z poziomu każdego urządzenia, aby móc maksymalnie wykorzystać możliwości usług oferowanych zarówno w chmurze, jak i przez centrum przetwarzania danych. Nowy punkt dostępowy Cisco Aironet z serii 3600 zapewnia te możliwości, oferując nawet większy zasięg i pomagając zapewnić najlepszy odbiór na wszystkich urządzeniach bezprzewodowych”.

·         Sam Clements, kierownik działu rozwiązań mobilnych (Mobility Practice) w firmie Presidio

„Nasi klienci coraz chętniej inwestują w sieci bezprzewodowe następnej generacji, które mają wspierać rozwój ich działalności biznesowej oraz obsługiwać coraz większą liczbę urządzeń użytkowników indywidualnych, zwłaszcza tabletów, logujących się do ich sieci. Dzięki szybkości, wydajności i inteligentnym funkcjom punktu dostępowego Cisco Aironet z serii 3600 możemy bez obaw budować sieci bezprzewodowe następnej generacji, które zapewniają większą wydajność obsługi wszystkich mobilnych urządzeń klienckich oraz kompensują zakłócenia w sieci bezprzewodowej, zapewniając maksymalne wykorzystanie i ochronę inwestycji poczynionych przez naszych klientów”.

• Thomas Vogel, kierownik sieci LAN, Uniwersytet Techniczny w Darmstadt

„Jako uniwersytet z 25 tys. studentów, potrzebujemy szybkiej i niezawodnej sieci bezprzewodowej, która zdoła obsłużyć tysiące urządzeń mobilnych, z których korzystają studenci przebywający w obrębie kampusu. Potrzebujemy też sieci bezprzewodowej, która będzie w stanie zapewniać optymalną wydajność i jednolicie dobrą łączność w miejscach o znaczeniu krytycznym. Punkt dostępowy Cisco Aironet z serii 3600 pozwolił nam zbudować wydajną, inteligentną sieć bezprzewodową, którą będziemy mogli rozbudowywać odpowiednio do potrzeb, i która zapewni obsługę elastycznego, opartego na współpracy nauczania na terenie kampusu.

• Joe Rogers, starszy inżynier ds. sieci, Uniwersytet Południowej Florydy

„Punkt dostępowy Cisco Aironet z serii 3600 pomaga Uniwersytetowi Południowej Florydy udostępniać dynamiczne środowisko akademickie, zapewniając naszym wykładowcom i studentom bezprzewodowy kontakt ze sobą nawzajem oraz bezprzewodowy dostęp do zasobów uniwersytetu i do całego świata. Każdego dnia obsługujemy 40 tys. użytkowników bezprzewodowych, z czego 11 tys. korzysta z sieci równocześnie, uzyskując do niej dostęp z poziomu różnego typu osobistych urządzeń mobilnych. Tak więc używanie stale dostępnej, szybkiej i niezawodnej sieci bezprzewodowej z wykorzystaniem punktów dostępowych Cisco Aironet z serii 3600 ma dla nas znaczenie krytyczne. Nowy punkt dostępowy pozwoli nam także łatwo skalować sieć i przygotować się do obsługi najnowszych urządzeń mobilnych generujących trzy strumienie przestrzenne”.

Źródła dodatkowe:

• Więcej informacji na temat punktu dostępowego Cisco Aironet z serii 3600 można znaleźć pod adresem http://www.cisco.com/go/ap3600
  • Punkt dostępowy Cisco Aironet z serii 3600 ― informacje o produkcie
  • Budowa punktu dostępowego Cisco Aironet z serii 3600 (4x4) i technologia ClientLink 2.0 ― artykuł przeglądowy

jdunin-keplicz@solskibm.pl