Gospodarka » Bezpieczeństwo

Co Polacy robią za kierownicą?

Z badania przeprowadzonego przez porównywarkę ubezpieczeń komunikacyjnych rankomat.pl wynika, że prowadząc samochód Polacy najczęściej oddają się słuchaniu radia lub muzyki z odtwarzaczy cd. Dźwięki muzyki towarzyszą w aucie 37,5% kobiet i 42% mężczyzn.

Wysoki odsetek ankietowanych kierowców uprawia lub uprawiało seks w samochodzie. Do takich doświadczeń przyznaje się 29% panów i 15,5% pań.

Spośród ankietowanych, 33% kobiet oraz 25% mężczyzn deklaruje, że podczas jazdy koncentruje się wyłącznie na prowadzeniu samochodu. Rozmowy przez telefon za kółkiem prowadzi 11,5% pań oraz 12% panów. Według Polaków jest to jednocześnie najpoważniejsza przyczyna wypadków spośród wszystkich rozpraszających uwagę czynności wykonywanych podczas prowadzenia auta - taką odpowiedź wskazało 62% kobiet oraz 50,5% mężczyzn. Rozmawianie przez telefon komórkowy to również najbardziej denerwujące zachowanie kierowców w oczach osób, które są pasażerami (wskazanie 29,5% kobiet oraz 26,5% mężczyzn).

Polacy coraz lepiej rozumieją negatywny wpływ rozmów telefonicznych na bezpieczeństwo jazdy. Rozkojarzenie podczas biznesowej czy prywatnej pogawędki często kończy się nie tylko wypadkiem, ale również problemami z ubezpieczeniem. Jeśli firma ubezpieczeniowa sprawdzi, że uczestnicząc w wypadku rozmawialiśmy przez komórkę, może odmówić wypłaty odszkodowania - podkreśla Wojciech Rabiej z porównywarki rankomat.pl.

Według kobiet, drugą najpoważniejszą przyczyną wypadków jest robienie makijażu np. podczas jazdy w korku (11% odpowiedzi), ale jednocześnie tylko 2% pań deklaruje, że prowadząc auto poświęca się właśnie tej czynności. Polacy nie przyznają się też do palenia papierosów: za kierownicą pali jedynie 1% kobiet i 3,5% mężczyzn. Może dlatego, że gdy kierowcy palą, bardzo przeszkadza to pasażerom, co potwierdziło 18,5% kobiet i 15% mężczyzn.

Choć 79% respondentów badania „Co Polacy robią za kierownicą?" podczas kierowania samochodem nigdy nie doświadczyło niczego dziwnego, to wielu stawia czoła niecodziennym sytuacjom takim jak: niespodziewane pojawienie się na drodze stada krów lub dzików, zderzenie z ogromnym jeleniem lub sarną, a nawet... wpadnięcie przez uchylone okno zająca!

Badanie „Co Polacy robią za kierownicą?" zostało przeprowadzone na zlecenie rankomat.pl przez firmę Pactor Sp. z o.o. w październiku 2009 r.

Serwis rankomat.pl jest niezależną porównywarką ubezpieczeniową, która w wygodny i prosty sposób pozwala w ciągu kilku minut porównać oferty wielu ubezpieczycieli.

Dzięki zastosowanemu mechanizmowi działania i rozwiązaniom technicznym, użytkownicy rankomat.pl mają możliwość dokonania szybkiego wyboru najtańszego bądź najbardziej korzystnego (pod względem relacji cena/zakres) ubezpieczenia. Istotną charakterystyką porównywarki jest RANKingTM, unikalny algorytm porównujący również zawartość oferowanych klientowi ubezpieczeń, biorący pod uwagę ponad 40 różnych kryteriów. Dzięki temu, że podstawą współpracy z towarzystwami są szczegółowe umowy o współpracy, przedstawiane odwiedzającym serwis ceny ubezpieczeń są ostateczne. Użytkownik może także zakupić każdą oferowaną polisę online, płacąc za nią przelewem bądź kartą kredytową. Porównywarka rankomat.pl spełnia surowe wymogi dotyczące ochrony danych osobowych stawiane m.in. przez Generalnego Inspektora Ochrony Danych Osobowych. Informacje przekazywane przez użytkowników do systemu są szyfrowane za pomocą protokołu https. Obecnie w rankomat.pl można porównać 45 produktów ubezpieczenia komunikacyjnego
10 towarzystw.

Serwis został stworzony przez zespół specjalistów z zakresu ubezpieczeń i finansów, z długoletnim doświadczeniem w firmach ubezpieczeniowych o profilu tradycyjnym oraz direct. Właścicielem porównywarki jest firma iklu SA.

ap