Kobieta, zdrowie, uroda » Ciało
Co Polacy wiedzą o occie jabłkowym?
Zobacz więcej zdjęć » |
O nieprzeciętnych właściwościach octu jabłkowego można przeczytać w domowych poradnikach, podręcznikach medycyny naturalnej, ale też w książce kucharskiej, ponieważ ten wszechstronny produkt wykorzystywany jest w różnych dziedzinach życia człowieka. Wiele osób deklaruje znajomość jego właściwości, jednak jak z tą wiedzą jest naprawdę? Producent tradycyjnych octów i musztard z Olsztynka dzięki pomocy Instytutu Millward Brown postanowił zbadać, czy ocet jabłkowy i jego cechy są znane Polakom.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Przepytano około tysiąca osób, by dowiedzieć się, że użytkownicy octu jabłkowego stosują go w kuchni ponad 3 razy w miesiącu. Konsumenci najczęściej stosują go do sosów zimnych, np. do sałatek (ponad połowa badanych). Jest to wynik napawający nadzieją, ponieważ świadczy o coraz zdrowszych nawykach żywieniowych Polaków. W drugiej kolejności stosujemy ten produkt do marynat do mięs i ryb, doprawiamy nim zupy i sosy ciepłe, ale spora część badanych używa octu jabłkowego jako środka wspomagającego odchudzanie.
Z badań wynika, ż kobiety są bardziej przekonane do tego rodzaju octu – stosuje go blisko połowa z nich – wśród mężczyzn jest to jedna piąta badanych. Jak widać panie są bardziej przekonane o jego walorach smakowych i zdrowotnych.
Powszechnie znane i często używane są opinie o licznych dobroczynnych właściwościach octu jabłkowego. Część z tych własności jest potwierdzona badaniami, inne nie były jeszcze nigdy poddawane naukowej analizie. Heike van Braak w swojej książce „Ocet jabłkowy” dowodzi, że pomaga on w wielu zróżnicowanych dolegliwościach. Kluczem jest odpowiednie stosowanie: picie roztworu lub nacieranie. Ocet jabłkowy według badaczki zwalcza m.in. bóle gardła, gorączkę, hemoroidy, grzybicę stóp, katar, kurzajki i zaparcia. Wspiera odchudzanie, ponieważ kwas zawarty w occie jabłkowym uruchamia w organizmie mechanizmy uwalniające tłuszcze[1]. Również profesor Michał Tombak, rosyjski biolog i chemik, w swoich publikacjach na temat zdrowia poleca stosowanie octu jabłkowego. Dowodzi on, że kwas w nim zawarty łącząc się z zasadami i minerałami, tworzy glikogen. Ten zaś polepsza stan naczyń krwionośnych, reguluje cykl menstruacyjny oraz sprzyja tworzeniu się czerwonych krwinek. Najważniejszą jego cechą jest jednak wysoka zawartość potasu, który jest niezbędny w organizmie człowieka[2].
Badania firmy OCTIM nad octem jabłkowym potwierdzają, że zawiera on makro- i mikro- elementy, takie jak potas, żelazo czy magnez oraz witaminy, a to dzięki temu, że powstaje wyłącznie z jabłek. O tym, że owoce te mają dobroczynny wpływ na organizm człowieka nie trzeba nas przekonywać – dzięki zawartości pektyn jabłka oczyszczają organizm z toksyn, obniżają cholesterol i zapobiegają zaparciom zwiększając metabolizm organizmu. Zapewne z tego powodu przeciętny Polak zjada ich rocznie blisko 15 kg[3]. Ocet z Olsztynka powstaje tylko z polskich jabłek, bez użycia konserwantów. Jego szerokie zastosowanie i pozytywny wpływ na zdrowie to więc bezpośrednia zasługa jabłek.
Warto go wykorzystywać przede wszystkim ze względu na walory smakowe. Doskonale zakwasi zupy, wyostrzy smak marynat i sosów sałatkowych, a także idealnie doprawi dania z ryb, a jeśli przy okazji pozytywnie wpłynie na nasze zdrowie, tym lepiej.
Więcej o occie jabłkowym można znaleźć na www.octim.com.pl.
Więcej informacji udzieli:
Karolina Sieniawska
PR & Business Partner
WORDSMITH PR
Tel.: 696 172 123
E-mail: k.sieniawska@octim.com.pl
biuro@wordsmith.pl
www.wordsmith.pl
[1] Heike van Braak, Ocet jabłkowy, s. 62.
[2] Michał Tombak, Droga do zdrowia, s. 274-275.
[3] Źródło: http://www.arr.gov.pl/data/400/biuletyn_informacyjny_arr_3_2015.pdf
Nadesłał:
Octim
|
Komentarze (1)
Ocet jest bardzo dobry ale nie dla osób mających problemy z układem pokarmowym, musiałam pozostać przy dicopegu na zaparcia, po occie miałam zgagę :(