Firma » Biznes

Co to jest Business Intelligence?

W dzisiejszych czasach, aby utrzymać konkurencyjną pozycję na rynku, trzeba podążać za innowacjami. W przeciwnym razie ktoś może nas bardzo szybko wyprzedzić. Niewątpliwym wsparciem będzie informatyzacja przedsiębiorstwa.

Z pojęciem informatyzacji wiąże się wiele terminów, a część z nich może brzmieć dla nas obco i abstrakcyjnie. Zwłaszcza jeśli dopiero zaczynamy interesować się tą tematyką. Jednym z takich pojęć jest Business Intelligence, inaczej BI, i to na nim się skupimy. Czym jest i dlaczego warto się nim zainteresować?

Business Intelligence – co oznacza to pojęcie?

Najprościej można powiedzieć, że Business Intelligence to analityka biznesowa. W kontekście informatycznym pod tym określeniem kryją się zaawansowane systemy informatyczne. Ich zadanie polega na tym, by zamienić dużą ilość danych na czytelne informacje. Dostarczają więc wiedzę pozwalającą na efektywną analizę procesów i działań w firmie, a w konsekwencji na podejmowanie lepszych decyzji. Inwestycja w Business Intelligence jest dobrą propozycją dla każdej firmy, niezależnie od jej rozmiaru czy branży, jaką reprezentuje.

Dlaczego warto wziąć pod uwagę to rozwiązanie?

Wydawałoby się, że BI – system Business Intelligence jest jednym z narzędzi dla analityka, ale prawda jest taka, że nie tylko on może z niego skorzystać. Intuicyjność i łatwa obsługa pozwolą na generowanie szczegółowych raportów czy wykresów, nawet jeśli nie jesteśmy analitykami. Wystarczy zaledwie kilka kliknięć, aby uzyskać i uporządkować wszystkie potrzebne w danej chwili informacje. Można je również udostępniać innym użytkownikom.

Dzięki systemowi Business Intelligence, łatwiej podnieść konkurencyjność firmy i osiągnąć zwrot z inwestycji nawet o kilkaset procent. Wnioski, które można wyciągnąć na podstawie analizy danych z zastosowaniem BI, przekładają się na decyzje biznesowe, a te dają możliwość osiągnięcia znacznie lepszych rezultatów działań niż do tej pory. Przykładowo na podstawie wyników sprzedażowych lub tego, jakie decyzje podejmują Klienci, można stworzyć nowy kierunek działań, wprowadzić do oferty nowe usługi czy produkty. Śledzenie danych tego rodzaju ma wpływ m.in. na wielkość zamówień, kontrolę stanów magazynowych czy zobowiązań.

Jak wybrać dobry system?

Ze względu na to, że rola informatyzacji wciąż rośnie, na rynku jest do wyboru sporo często bardzo różniących się między sobą systemów. Jak wybrać ten właściwy? Każda firma funkcjonuje inaczej, więc analizy mogą dotyczyć innych parametrów i działań. To system powinien dopasować się do naszych potrzeb, a nie odwrotnie. Podczas wyboru z pewnością musimy się dobrze zastanowić, jakie są nasze oczekiwania. Warto też skorzystać z możliwości przetestowania oprogramowania. Dzięki temu możemy zweryfikować nie tylko funkcjonalność, ale też interfejs i to, w jakim stopniu korzystanie z niego jest wygodne.

Oprogramowanie tego rodzaju można przetestować, odwiedzając stronę https://www.enova.pl/. Warto tu też zaznaczyć, że wcale nie musimy się decydować na gotowy i uniwersalny wariant. Dzięki skalowalności systemu ERP enova365, z łatwością i precyzją oprogramowanie zostanie dopasowane do potrzeb konkretnego przedsiębiorstwa.

slawek