Technologie » Internet

Co zrobić, by dziecko było bezpieczne w sieci

Warszawa, 31 maja 2011 r. – Międzynarodowy Dzień Dziecka jest świętem wszystkich dzieci z całego świata. Obchodzone co roku uroczystości na trwałe wpisały się w nasz kalendarz. W tym dniu najmłodsi oczekują zabawy, słodyczy, prezentów i większej swobody.

Eksperci z Trend Micro podkreślają, że przy okazji Dnia Dziecka warto uświadomić sobie także, że tryb życia najmłodszych całkowicie się zmienił. Dzieci coraz więcej swojego czasu spędzają w internecie – a sieć jest nie tylko źródłem wiedzy i rozrywki, jest również siedliskiem wielu zagrożeń.

Rosnące znaczenie internetu w życiu najmłodszych potwierdzają wyniki badań przeprowadzonych na zlecenie firmy At Media przez Interaktywny Instytut Badań Rynkowych (IIBR) i Gemius[1]. Ponad 80 proc. internautów w wieku 7 – 14 lat to tzw. heavy userzy  – korzystają oni z internetu przynajmniej kilka razy w tygodniu.

Interesujący dla rodziców może okazać się również ranking najczęściej odwiedzanych przez dzieci witryn. Najpopularniejsze są kategorie kultura/rozrywka, e-commerce i społeczności, a także strony dla dorosłych. Dzieci są także bardzo aktywnymi użytkownikami gier (80 proc. internautów pochodzących z grupy 7-14 lat) i odbiorcami filmów video w sieci (2/3 użytkowników z grupy 7-14 lat).

„Popularność stron dla dorosłych wśród najmłodszych świadczy o tym, że cały czas niewielu rodziców blokuje dzieciom dostęp do tego rodzaju treści. Bardzo pomocne jest w tym wypadku rozwiązanie Trend Micro Titanium Maximum Security, które nie tylko chroni komputer przed wirusami i złośliwym oprogramowaniem, ale które zapewnia także funkcję Kontroli Rodzicielskiej. Dzięki niej użytkownicy mogą zdefiniować liczbę osób korzystających z danego komputera i ustalić reguły obowiązujące dla poszczególnych kont. Rodzice mają możliwość ograniczenia czasu spędzanego przez dzieci w internecie, mogą również zablokować pewne kategorie stron” - mówi Filip Demianiuk, Regional Technical Manager CEE, Russia & CIS w firmie Trend Micro. „Rodzice powinni pamiętać, że bardzo ważna jest także edukacja najmłodszych – dzięki przestrzeganiu kilku istotnych zasad zabezpieczymy nasze pociechy przed wieloma niebezpieczeństwami” – dodaje  Filip Demianiuk.

Eksperci z Trend Micro podpowiadają, jaką wiedzę przekazać dzieciom korzystającym z internetu:

- Najmłodsi nie powinni wpisywać swoich danych osobowych (imię, nazwisko, adres) na nieznanych stronach, zabronione powinno być także przekazywanie tych informacji innym użytkownikom sieci. Z niebezpieczeństwem wiąże się również spotykanie z poznanymi w sieci osobami.

- Dzieci nie powinny mieć dostępu do stron umożliwiających dokonywanie płatności drogą internetową

- Należy ostrzegać najmłodszych przed odwiedzaniem nieznanych stron oraz przed otwieraniem linków i załączników wysłanych przez nieznanych nadawców. Ta sama zasada powinna obowiązywać w odniesieniu do komunikatorów internetowych.

- Należy wytłumaczyć naszym pociechom, dlaczego ograniczamy im czas spędzony przed komputerem, dlaczego uniemożliwiamy im odwiedzanie pewnych stron oraz z jakimi zagrożeniami wiążą się te miejsca w sieci

Informacje o firmie Trend Micro

Trend Micro Incorporated jest światowym liderem w dziedzinie rozwiązań zabezpieczających środowiska  przetwarzania w chmurze. Dzięki technologiom zabezpieczającym treści internetowe i systemom zarządzającym zagrożeniami firma tworzy bezpieczny świat wymiany informacji cyfrowych.  Oferta Trend Micro skierowana jest do użytkowników indywidualnych i do przedsiębiorstw. Jako pionier w dziedzinie bezpieczeństwa serwerów z ponad 20-letnim doświadczeniem, firma zapewnia najlepsze na rynku zabezpieczenia klientów, serwerów i cloud computingu, dopasowane do potrzeb partnerów oraz odbiorców produktów i usług. Pozwalają one na szybsze powstrzymanie zagrożeń i chronią dane w środowiskach fizycznych, zwirtualizowanych i opartych na chmurze.

Produkty i usługi Trend Micro wykorzystują wiodącą, bazującą na technologii cloud computing infrastrukturę bezpieczeństwa
Trend Micro™ Smart Protection Network™. Gwarantuje ona blokowanie zagrożeń tam, gdzie się pojawiają, czyli w Internecie. Za najwyższą jakość i niezawodność rozwiązań Trend Micro odpowiada zespół złożony z ponad tysiąca ekspertów w dziedzinie zagrożeń.

Więcej informacji o firmie można znaleźć na stronie www.trendmicro.pl.

[1] „Dzieci w necie” – badania przeprowadzone na zlecenie firmy At Media przez Interaktywny Instytut Badań Rynkowych (IIBR) i Gemius.

Mondaypr