Firma » Biznes

Comarch najbardziej innowacyjną firmą w rankingu Rzeczpospolitej

Comarch kolejny rok z rządu zdobył statuetkę najbardziej innowacyjnej firmy 2010 z Listy 2000 polskich przedsiębiorstw w rankingu Rzeczpospolitej i dodatku Dobra firma. Krakowska firma na działalność badawczą-rozwojową wydała niemal 11 proc. (w 2008 r. 19 proc.) swoich przychodów z 2009 r.

Jak informuje Rzeczpospolita spółka pieczołowicie chroni swoje pomysły patentami, a także dba o to, by w portfolio pojawiały się autorskie produkty, które nie mają swoich odpowiedników za granicą. Firma koncentruje się na rozwiązaniach szytych na miarę, dostosowanych do potrzeby konkretnych klientów.

Comarch, jako ubiegłoroczny lider innowacji Listy 2000, w ciągu 12 miesięcy niemal o połowę obciął nakłady na badania i rozwój, ale mimo to utrzymał pierwszą pozycję zestawienia.Zmniejszenie wydatków związane jest z cyklem życia produktów. Comarch w ostatnich latach bardzo mocno inwestował w prace badawczo-rozwojowe. Obecnie wprowadza je na rynek. Również kryzys wymusił na firmach ograniczenia w inwestycjach R&D.

Z wtorkowego komunikatu Komisji Europejskiej wynika, że na skutek kryzysu inwestycje europejskich firm w badania i rozwój spadły w 2009 r. o 2,6 proc. To spadek mniejszy niż w USA, ale większy niż w innych częściach świata.
KE podkreśla, że spadek wydatków na badania w UE i tak jest mniejszy, niż spadki obrotów i zysków czołowych firm w tym samym okresie, które wyniosły odpowiednio 10,1 proc. i 21,0 proc.

Ogólnie na świecie spadek nakładów wyniósł tylko 1,9 proc., a to dzięki firmom z Azji: przedsiębiorstwa japońskie utrzymały taki sam poziom inwestycji, a firmy z innych krajów azjatyckich - takich jak Chiny, Indie, Hongkong, Korea Południowa i Tajwan - nadal notowały wysoki wzrost inwestycji na badania i rozwój, podobnie jak w poprzednich latach. W samych Chinach wydatki wzrosły o 40 proc.!

pawel.kozyra@comarch.pl