Firma » Finanse

Comarch odnotuje pozytywny trend

Comarch odnotuje pozytywny trend – rozmowa z Konradem Tarańskim, dyrektorem finansowym wiceprezesem Comarch SA.

Jak Comarch ocenia III kwartał? Czy wyniki mogą być podobne do ubiegłego roku i jaki wpływ w III kwartale na wyniki Grupy będzie miała spółka SoftM?

Konrad Tarański, dyrektor finansowy, wiceprezes Comarch SA:

Wyniki trzeciego kwartału będą porównywalne do wyników osiągniętych w ubiegłym roku. W trzecim kwartale 2010 roku SoftM będzie miał negatywny wpływ na wyniki Grupy, ale w czwartym kwartale mamy nadzieję, iż odnotujemy trend pozytywny.

Czy aktualne są wcześniejsze zapowiedzi Comarch o poprawie rentowności w tym roku oraz zwiększeniu zysku netto?

KT: Oczekujemy, że w wyniki całego 2010 roku będą lepsze w stosunku do poprzedniego roku.

Czy są już jakieś rozstrzygnięcia w sprawie zwiększenia zaangażowania w MKS Cracovia?

KT: Nie. Nie zostały jeszcze podjęte ostateczne decyzje w tej kwestii.

Czy jest szansa, żeby tegoroczne nominalne wyniki Comarch (przychody, EBIT, zysk netto) były lepsze od zeszłorocznych?

KT: Będziemy dokładać wszelkich starań, aby tak się stało. Nadal mamy podstawy, aby uważać, że jest to jak najbardziej racjonalne oczekiwanie. W większości sektorów naszej firmy przychody są stabilne. Wzrosty odnotowaliśmy w finansach i bankowości oraz sektorze publicznym. Spadek miał miejsce w sektorze MSP na rynku niemieckim, jest to związane z ograniczeniem działalności SoftM w nierentownych projektach.

Proszę o wskazanie, jak zmieniają się przychody Comarch osiągane w Polsce i na rynkach zagranicznych. Czy ewolucja postępuje w ten sposób, że rynki zagraniczne są i będą źródłem coraz to większych przychodów, a przychody zeźródła krajowego będą maleć?

KT: Nie oczekiwałbym zmniejszenia przychodów ze sprzedaży z rynku krajowego, ale na pewno będziemy mieć do czynienia ze wzrostem dynamiki sprzedaży zagranicznej w stosunku do krajowej. To znaczy, że nasze przychody z rynku zagranicznego będą znacznie szybciej rosły w porównaniu do tych z rynku krajowego, co będzie oczywiście skutkowało zmianą geograficznej struktury sprzedaży. W niedługim czasie powinniśmy mieć więc do czynienia z taką sytuacją, że zdecydowanie ponad połowa przychodów Comarch będzie generowana za granicą, a pozostała część na rynku polskim. To wynika z efektu skali, ponieważ w Polsce Comarch jest dosyć dużym graczem i mamy znaczny udział rynkowy, w niektórych obszarach produktowych nawet bardzo znaczący, więc tam szybkie wzrosty już nie są możliwe do osiągnięcia. Dużo szybciej możemy odnotować wzrosty na rynkach zagranicznych, gdzie jesteśmy firmą, która ma możliwość w krótkim czasie zdobyć udziały rynkowe.

Czy zakończenie restrukturyzacji SoftM oznacza, że już w tym roku spółka wyjdzie na plus, czy będzie to możliwe dopiero w 2011 roku?

KT: Nie spodziewam się w tym momencie, żeby za cały rok 2010 spółka Comarch SoftM und Beratung AG odnotowała wyniki dodatnie. Na pewno IV kwartał będzie pozytywny, ale nie sądzę, żeby w całym roku ten wynik był zyskowny. Oczekujemy oczywiście bardziej zadawalającego rozwoju sytuacji w przyszłym roku.

Jakie plany ma Comarch?

KT: Zwiększamy sprzedaż zagraniczną, która ma teraz 50-proc. udział w przychodach Grupy. Zamierzamy wprowadzić Semiramis Accounting. Inwestujemy m.in. w nowe centra przetwarzania danych w Niemczech i Francji. Spółka prognozuje także dynamiczny rozwój działalności w sektorze TMT.

Zapis konferencji Comarch na temat wyników finansowych w 1 półroczu 2010 r. dostępny w Comarch TV.

Skonsolidowany raport na temat wyników finansowych w 1 półroczu 2010 r.

Prezentacja na temat wyników finansowych w 1 półroczu 2010 r.

pawel.kozyra@comarch.pl