Firma » Biznes

CTC S.A. zakupiła licencję na produkcję akcesoriów z logo Euro: 2012

Calatrava Capital S.A., jako jedyna w Polsce, zakupiła licencję umożliwiającą produkcję i sprzedaż na wyłączność akcesoriów zapachowych do samochodów z logo EURO 2012. W związku z ponadprzeciętnym zainteresowaniem rynku produktem, Spółka uznała umowę za istotną.

Pomimo wczesnej fazy rozwoju projekt już budzi olbrzymie zainteresowanie dystrybutorów. W odpowiedzi na  tak ogromny popyt rozważamy rozszerzenie licencji na inne europejskie państwa. Projekt zaowocował również innymi korzyściami, mam na myśli kontakty z największymi w Polsce sieciami handlowymi oraz producentami w Chinach. Nawiązane teraz relacje mają szansę zaowocować w innych, już funkcjonujących w zamyśle, przyszłych projektach biznesowych - komentuje Paweł Narkiewicz, Prezes Zarządu Calatrava Capital S.A.

W budżecie spółki przychody ze sprzedaży z tytułu realizacji projektu zostały oszacowane na poziomie co najmniej 19 mln zł i będą budowały wynik spółki na w całym  okresie realizacji projektu tj. 1,5 roku.

W dn. 12 maja GK Calatrava Capital opublikowała wyniki finansowe za I kwartał 2011 r. W okresie styczeń - marzec br. wypracowała 10,2 mln zysku netto przypisanego akcjonariuszom spółki dominującej przy przychodach ze sprzedaży i inwestycji w wysokości 48,1 mln zł. Wartość aktywów netto urosła o 108% r/r.

O Spółce:

Calatrava Capital inwestuje w projekty o ponadprzeciętnej stopie zwrotu. Zajmuje się analizą sektorową spółek, ich restrukturyzacją i ewentualnie dokapitalizowaniem, upublicznieniem lub sprzedażą. Aktualnie w portfelu posiada firmy przede wszystkim z szeroko pojętej branży informatycznej i energetyczno- paliwowej. Dobór inwestycji do portfela odbywa się w oparciu o ocenę potencjału wzrostu, nadając sektorowi, w jakim działa spółka - cel, drugorzędne znaczenie. Spółka współpracuje również z zagranicznym funduszem inwestycyjnym działającym na globalnym rynku private equity.

Maria Węsierska